Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm

Max Stirner
Max Stirner, anarşist, egoist, ve nihilist olarak anılan bir düşünürdür. “Das unwahre Prinzip unserer Erziehung” adıyla basılan bu Almanca eser, 1842 yılı Nisan ayının 10-19 arasında “Rheinische Zeitung”un dördüncü sayısında ek olarak yayınlanmıştır. “The False Principle of Our Education” başlığıyla İngilizceye Robert H. Beebe tarafından çevrilmiştir. “Eğitimimizin Sahte İlkesi” başlığıyla da biz Türkçe'ye çevirdik. Kitabın çevirisinde hem İngilizce çeviri hem de Almanca aslı göz önünde bulundurulmuştur. Stirner'in eğitimin temel işlevine ve sorunsallarına yönelik kaleme aldığı bu eser düşünürün kısa çalışmalarından en değerli ve en önemli olanıdır. Bu kısa çalışmayla Stirner, sosyal meselelerin kutsallaştırılan eğitim meselesiyle yakından ilgili olduğunu ve bunun kurumsal bir yapı olan okulla da şekillendirildiğini ifade etmektedir. Eğitim felsefesi açısından, eğitimin mahiyetine ilişkin yapılacak olan değerlendirmelere bu çalışmanın katkı sunacağı kanaatindeyiz. Toplumsal sorunlar adına konuşmanın zor olduğu bir dönemde, sorunların maniple edilip gizlendiği bir çağda, çeşitli siyasi, dini, ahlaki ve felsefi referanslardan dolayı sorunlara dokunmanın ateşle oynamak olduğu bir süreçte, Stirner sorunları çözme adına değil, sorunları görme ve onların kökenlerini irdeleme adına gayret göstermiş bir düşünürdür.
Yazar:
Max Stirner
Max Stirner
Çevirmen:
M. Hanifi Macit
M. Hanifi Macit
Çevirmen:
M. Fikret Arargüç
M. Fikret Arargüç
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 8 dk.Sayfa Sayısı: 40Basım Tarihi: Ağustos 2014Yayınevi: Fenomen YayıncılıkOrijinal Adı: Das unwahre Prinzip unserer Erziehung
ISBN: 9786054370535Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
40 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Eğitim Üzerine Max Stirner'in büyük eseri "Biricik ve Mülkiyeti" haricinde şimdilik dilimize çevrilen ikinci eseri Eğitim üzerine yazılmıştır ve esasen bir kitap olmayıp, ek bir eserdir. "Biricik ve Mülkiyeti"nden iki sene önce yazılan bu eser, yazarın daha sonra da belirteceği fikirlerini içermektedir. Bir ek olmasından da anlaşılacağı üzere, Stirner burada lafı uzatmamış ve bir anlamda 'nokta vuruşu' üzerine çalışmıştır. Doğrusu, Stirner felsefesine giriş için iyi bir seçenek olabilir diye düşünüyorum. Yazar, tüm sorunların okulda başladığını yazarken, yine hümanistleri ve realistleri karşısına alıyor. Burada kısa kesmek zorunda kalsa da, gelecekteki dahice çalışmasının ipuçlarını veriyor diyebiliriz. Stirner, kurgulanmış eğitimin, kişi ne kadar başarılı olursa olsun, bir işe yaramadığını, daha doğrusu, kişiyi kendisinden uzaklaştırdığını ve bu nedenle karşı çıkılması gerektiğini belirtiyor.
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve RealizmMax Stirner · Fenomen Yayıncılık · 201455 okunma
Reklam
40 syf.
10/10 puan verdi
Stirner'in realistlere ve hümanistlere radikal eleştiriler yaptığı bu kısa eser, pedagojik olarak özgürlüğün mahiyetini ve önemini vurguluyor. Eğitimin ancak özgür bireyler yetiştirmesi gerektiğini, aksi takdirde itaatkâr ve dalkavukluğun kaçınılmaz olduğunu, bununla birlikte eğitimin bilgi vermekten ziyade özbilinç ve farkındalık oluşturması gerektiğini ifade ediyor. Aksi takdirde eğitim (sistemi) pespaye bir olguya dönüşerek, özgür ve bağımsız bireylere değil, dalkavuklara olanak sağlamaktadır. Böylelikle özgürlüğün pedagojik bir değeri kalmamakla birlikte bilgi de hiç olmaktadır.
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve RealizmMax Stirner · Fenomen Yayıncılık · 201455 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.