Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm

Max Stirner

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm Yorumları ve İncelemeleri

Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm yorumları ve incelemelerini, Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

9.310 üzerinden
16 Kişi · 2 İnceleme
40 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Eğitim Üzerine Max Stirner'in büyük eseri "Biricik ve Mülkiyeti" haricinde şimdilik dilimize çevrilen ikinci eseri Eğitim üzerine yazılmıştır ve esasen bir kitap olmayıp, ek bir eserdir. "Biricik ve Mülkiyeti"nden iki sene önce yazılan bu eser, yazarın daha sonra da belirteceği fikirlerini içermektedir. Bir ek olmasından da anlaşılacağı üzere, Stirner burada lafı uzatmamış ve bir anlamda 'nokta vuruşu' üzerine çalışmıştır. Doğrusu, Stirner felsefesine giriş için iyi bir seçenek olabilir diye düşünüyorum. Yazar, tüm sorunların okulda başladığını yazarken, yine hümanistleri ve realistleri karşısına alıyor. Burada kısa kesmek zorunda kalsa da, gelecekteki dahice çalışmasının ipuçlarını veriyor diyebiliriz. Stirner, kurgulanmış eğitimin, kişi ne kadar başarılı olursa olsun, bir işe yaramadığını, daha doğrusu, kişiyi kendisinden uzaklaştırdığını ve bu nedenle karşı çıkılması gerektiğini belirtiyor.
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve RealizmMax Stirner · Fenomen Yayıncılık · 201455 okunma
40 syf.
10/10 puan verdi
Stirner'in realistlere ve hümanistlere radikal eleştiriler yaptığı bu kısa eser, pedagojik olarak özgürlüğün mahiyetini ve önemini vurguluyor. Eğitimin ancak özgür bireyler yetiştirmesi gerektiğini, aksi takdirde itaatkâr ve dalkavukluğun kaçınılmaz olduğunu, bununla birlikte eğitimin bilgi vermekten ziyade özbilinç ve farkındalık oluşturması gerektiğini ifade ediyor. Aksi takdirde eğitim (sistemi) pespaye bir olguya dönüşerek, özgür ve bağımsız bireylere değil, dalkavuklara olanak sağlamaktadır. Böylelikle özgürlüğün pedagojik bir değeri kalmamakla birlikte bilgi de hiç olmaktadır.
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve Realizm
Eğitimimizin Sahte İlkesi ya da Hümanizm ve RealizmMax Stirner · Fenomen Yayıncılık · 201455 okunma