Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kavramının Oluşum ve Gelişim Süreci

Ehl-i Sünnet

Muammer Esen

Ehl-i Sünnet Sözleri ve Alıntıları

Ehl-i Sünnet sözleri ve alıntılarını, Ehl-i Sünnet kitap alıntılarını, Ehl-i Sünnet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Ali'nin hilafet düşüncesinde bu cahil unsurlar yoktur . Onun dini endişeleri her zaman vardı ve üstündü.
Akideler, siyasi oyun içinde dönüp dolaşır; ancak her zaman haklı olan, sultan ve onun fakihidir. Her zaman haksız olan ise, muarızlarıdır, muhalifleridir!..
Reklam
Geylan Dımeşki'nin Öldürülmesi veya Siyasi Fetvalar
Burada şunu da belirtelim ki, Ömer b. Abdilaziz döneminde Kaderiye'nin yılmaz savunucusu Gaylân'a gösterilen müsamaha, daha sonra hilâfete gelen Hişam b. Abdilmelik zamanında gösterilmemiştir. Nitekim Gaylân'ın, gerek özelde Emevî halifesi olan Hişam, gerekse genelde Emevîlerin, “ilâhî hakk ve cebr adına” yaptıkları zulümleri alenen kınamaya devam etmesi ve bu görüşü benimseyenlerin giderek çoğalıp artmak suretiyle kendisi için önemli bir tehlike arzetmesi üzerine onu yok etmeye karar verir. Böylece insanın özgür iradesini savunmak suretiyle yapılan zulüm ve baskıları kınamayı sürdüren Gaylân, ya davasindan vazgeçecek ya da yok edilecektir. Ancak halkın gözünde idamı meşru göstermek için, onun, “Şam'ın en meşhur fakihi" kabul edilen ve aynı zamanda “Beni Ümeyye'nin tayin edilmiş bir memuru olan” Evzâî ile; halife Hişam'ın önünde münakaşa yapması istenir. Münakaşa düzmece bir münakaşadır ve işin sonunda Gaylân, Evzâî'nin de fetvasıyla feci şekilde idam edilir. Aslında olay, tekfir ve tadlil silahını kullanarak siyasî muarızları halkın nazarında küçük düşürmek ve onların umumi hayata etkilerini ortadan kaldırmaktan ibarettir. Bunun için de Emevî sultanları, kendi görüşlerini benimseyen fakihleri kullanmaktan kaçınmamışlardır. Nitekim gerçekte ise, mütekellimler arasında cereyan eden münakaşalarda asıl ayırt edici hüküm, her zaman siyasî otoriteye ait olmuştur. Akideler, siyasî oyun içinde dönüpdolaşır; ancak her zaman haklı olan, sultan ve onun fakihidir. Her zaman haksız olan ise, muarızlardır, muhaliflerdir!..
Sayfa 130-131
Cemaat Kavramının Anlamı ve Siyasi Olarak Kullanılması
E. “EHL-İ SÜNNET VE'L-CEMAAT" TERKİBİ İÇİNDE “CEMAAT” KAVRAMI Aslında siyasî bir anlamı ifade eden “cemaat” kavramı Ehl-i Sünnet kavramı ile birlikte zikredildiğinde birçok değişik manayı içermektedir ki, bu anlamlar, onun, aynı zamanda ıstilâhî manasını da vermektedir. Birbirinden farklı bu ıstilâhî anlamlar şöyle sıralanabilir: 1)
Sayfa 74-77
Ehli Sünnet Tabirinin Akideleştirilmesi ve Ashabu'l-Hadis'in Bu Konudaki Gücü
Konumuz olan sünnet-bid'at karşıtlığı meselesine tekrar dönecek olursak, burada, bu hususla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz: Sünnet-bid'at karşıtlığı, fırkaların ortaya çıkmasından sonra daha da belirgin hale gelmiştir. “Falan zat, ‘Ehl-i Sünnet tendir; ya da falan kişi, sünnete uymaktadır.” dendiği zaman, burada adı geçen “sünnet'ten
Sayfa 68-71
Ehli Sünnet Tabirinin Muğlaklığı
"Ehl-i Sünnet" terimi de, İslam mezhepler tarihi alanında belli bir düşünce ve anlayış biçimini, bir oluşumu ifadelendirmek için icad edilip Müslümanlarca kullanılagelmiştir. Nitekim Haricîlik, Şia, Mu'tezile ve Mürcie gibi terimler de, Ehl-i Sünnet tabiri gibi, belli bir takım anlayışları, oluşumları tabir edebilmek,
Sayfa 36-37
Reklam
Mezhepler
Bütün mezhapler, ilk dönemin siyasal ortamı içinde oluşan sorunlara karşı tavır alışlar neticesinde şekillenmiştir. Siyasal hadiseler neticesinde oluşan ve ilk çıkışları daha çok siyasi olan İslam mezhepleri, bilahere siyasal alanda tartıştıkları sorunları itikadi alanlara da taşımışlar ve uzun süren tarihi süreç içerisinde temel düşüncelerini teorik planda da tartışmak suretiyle, tam anlamıyla mezhepleşme sürecine girmişlerdir.
Sayfa 35 - Ankara Okulu
Neden Sadece Sahabenin Uygulamaları Sünnet Oluyor?
Görülüyor ki sahabe ileri gelenleri, özellikle de onlardan kümranlığı elinde tutan halifeler, zamanın şartlarını ve ümmetin maslahatını göz önüne alarak birtakım yeni sünnetlerin tatbikçisi olmuşlardır. Elbette burada, “Nasıl oluyor da bunlar, Peygamber Sünneti'ne rağmen, kendilerince birtakım sünnetler icad edip, onları uygulamaya
Sayfa 115-116
İmamlar Kureyş'tendir Hadisi Üzerine Yorumlar
Gerçek anlamda ortadan kalkıp-kalkmadığı bir yana, acaba bu ilk siyasî ihtilâfi ortadan kaldıran şey, sadece Ensâr'ın kendi siyasal haklarından feragat mi etmesiydi; yoksa Hz. Ebubekir'in bizzat kendisinin rivayet etmiş olduğu söylenen “İmamlar (önderler) Kureyş'tendir." hadisi miydi? Bu arada söz konusu edilen hadis gerçekten de Hz.
Sayfa 15-19
Sahabeyi Ehli Sünnetten Sayma Problemi ve Ehli Sünnetin Sınırlanması
İşte bu noktada biz, aşağıdaki şu soruları sorup onların cevabını aramak suretiyle konunun biraz daha açığa çıkarılmasını saglayabiliriz: Söz konusu bu "Cemaat"in, “Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat" olduğunu ve dolayısıyla “Cemaat"ten ayrılan bu gibi fırkaların, aynı zamanda “Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat"ten de ayrılmış olduğunu,
Sayfa 97-100
Reklam
"Ben başardım" demeyiz, "Allah muvaffak kıldı", "Allah yardım etti, biz de bu işi yapabildik" deriz.
Ali-Muaviye
"Hz. Ali hep İslami düşünceyi temsil ederek, dini, İslam'ın ruhundan uzaklaştıran her türlü asabiyyet unsurlarından üstün tutmaya çalışırken; buna karşılık Muaviye, daha çok cahili kabile anlayışını temsil etmiştir."
Ankara Okulu yayınları
Ehl-i Sünnet terimi
Ehl-i Sünnet terimi, İslam mezhepler tarihi alanında belli bir düşünce ve anlayış biçimini, bir oluşumu ifadelendirmek için icad edilip Müslümanlarca kullanılagelmiştir.
Ankara Okulu yayınları
Ehl-i Sünnet derinliği!
Ehl-i Sünnet'e göre (...) başa gelen kişi, facir de olsa, zalim de olsa, ona itaat etmek ve hiçbir surette ona karşı gelmemek, bütün Müslümanlar üzerine farzdır.
Ankara Okulu yayınları
Ebu Hanife'den sahabe ve tabiin için...
"Hum rıcal nahnu rıcal." "Onlar adamsa biz de adamız."
Ankara Okulu yayınları
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.