Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Einstein - Düşünmenin Keyfi

Françoise Balibar

Einstein - Düşünmenin Keyfi Gönderileri

Einstein - Düşünmenin Keyfi kitaplarını, Einstein - Düşünmenin Keyfi sözleri ve alıntılarını, Einstein - Düşünmenin Keyfi yazarlarını, Einstein - Düşünmenin Keyfi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözlem yapma ve araştırma zevkinin zorlamayla ya da görev duygusu aşılamakla sağlanabileceğini düşünmek büyük hatadır.
"Benim gibi bir insanın varlığında temel olan, onun yaptığı ve karşılaştığı şeyler değil, düşündüğü 'şeyler' ve bu şeyleri nasıl düşündüğüdür."
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Einstein ile ilgili kısa, sıkıcı olmayan ve anlaşılmayan bilimsel terimlerle kafa karıştırmayan bir kitap. Bilimsel çalışmaları noktasında değil hayatının genel akışı ile ilgili detaylar bulunabilir. Genel görecelilik kuramı ile ilgili, kuvantum mekaniği ile ilgili bir fikrinizin olması için okunması gereken kitap bu değil. Bir sözelci olarak bilim ile ilgili merakı diri tutmak adına okunabilir. Kitapta kendisi hayattayken anlaşılabilen sayılı bilim adamlarından olan Einstein'a döneminde yüklenen misyonun ağırlığı da vurgulanıyor. Bir bilim adamı olarak hayata devam etmek isteyen münzevi ihtiyarın politik bir duruş sergilemek için dürtüklenmesi üzücü. Ne kadar uğraşılsa da artık popüler olmuş bir insanın apolitik şekilde kendi meşguliyetine devam etmesinin mümkün olamayacağını görmüş oldum. Baskısı yok, YKY'den okudum. Kitap renkli fotoğraflar, grafikler, şemalar ile görsel olarak da kalıcı bir iz bırakıyor.
Einstein - Düşünmenin Keyfi
Einstein - Düşünmenin KeyfiFrançoise Balibar · Yapı Kredi Yayınları · 200427 okunma
144 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Einstein'ı tarihi fotoğraflarla, orjinal yazışmaların ve mektupların görselleriyle anlatan okuması zevkli ve akıcı bir kitap olmuş. Doğumundan başlayıp; çocukluğu, eğitim hayatı, yaptıklarını, başarı ve başarısızlıklarını ustaca kaleme alınmış. Kitabın yazarı da ayrıca fizik profesörü olduğundan, konuya gayet hakim.
Einstein - Düşünmenin Keyfi
Einstein - Düşünmenin KeyfiFrançoise Balibar · Yapı Kredi Yayınları · 200427 okunma
Bu dünyayı gözleyip derin düşünmek, bir kurtulma vaadi gibiydi.
Reklam
Einstein, kendini bir süre dine ve koyu inanca verdi ana bundan çabuk vazgeçti. Kendi ifadesine göre, halkın anlayacağı dille yazılmış bilimsel kitaplar okuduktan sonra, İncil'de yazılanların gerçek olamayacağı kanısına varmıştı.
Bir şeyi öğrenip ezbere okumaktansa her türlü cezayı çekmeye hazırdım.
Rahatlık ve mutluluk bana asla ulaşılması gereken amaçlar gibi gelmedi. Mal mülk, geçici başarılar ve lüks ilk gençliğimden bu yana benim gözümde her zaman hor görülmesi gereken şeyler oldu.
Benim gibi bir insan, bütünüyle kişisel ve anlık şeylerle ilgilenmekten aşama aşama uzaklaşıp tüm çabasını, şeyleri entelektüel bakışla kavramaya adağında, gelişmesinde kesin bir dönüm noktasına ulaşır. Benim gibi bir insanın varlığında temel olan, onun yaptığı ve karşılaştığı şeyler değil, düşündüğü 'şeyler' ve bu şeyler 'nasıl' düşündüğüdür.
Reklam
"Modern eğitim girişiminin, kutsal araştırma merakını şimdiye kadar bütünüyle boğmamış olması gerçek bir mucizedir.Çünkü bu kırılgan bitki, yüreklendirilmeye, özellikle de özgürlüğe gerek duyar; bunlar olmazsa ölür. Gözlem yapma ve araştırma zevkinin zorlamayla ya da görev duygusu aşılamakla sağlanabileceğini düşünmek büyük bir hatadır."
" Benim gibi bir insan, bütünüyle kişisel ve anlık şeylerle ilgilenmekten aşama aşama uzaklaşıp tüm çabasını, şeyleri entelektüel bakışla kavramaya adadığında, gelişmesinde kesin bir dönüm noktasına ulaşır. Benim gibi bir insanın varlığında temel olan, onun yaptığı ve karşılaştığı şeyler değil, düşündüğü 'şeyler' ve bu şeyleri 'nasıl' düşündüğüdür."
Gerçekten de, Einstein fizik alanındaki yaşamını böyle bitirdi: İlerlemiş yaşı ve görkemli geçmişi dolayısıyla nezaketle ve saygıyla dinlenen, bu arada kimsenin anlam veremediği saçmalamalarını bitirmesi beklenen yaşlı bir dede gibi.
..” insanların yasa önünde eşitliğini, konuşma ve öğretim verme özgürlüğünü kabul etmeyen” bir hükümetin buyruğunda olmak istemediğinden...
.. dünyanın içinde bulunduğu mekân, kafamızda doğal olarak canlandırdığımız gibi üç boyutlu bir uzay değil, dört boyutlu bir “uzay”dır - bildiğimiz üç boyutlu uzayın, zaman boyutu ile büyümüş biçimidir.
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.