Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Einstein ve Tam Güneş Tutulması

Peter Coles
9/10
8 Kişi
25
Okunma
7
Beğeni
495
Görüntülenme
Einstein, özel görelilik kuramını 1905 yılında yayımladı. Özel görelilik kuramı, insanlığın düşünce tarihinin en büyük entelektüel başarılarından birisidir. Bu başarıyı perçinleyen gerçek, kuram yayımlandığı sırada Einstein'ın patent dairesinde memurluğu sürdürmesi ve fizikle bir tür hobi olarak uğraşmasıydı. Daha da önemlisi, Einstein aynı yıl, kuantum kuramındaki pek çok gelişmeye esin kaynağı olan fotoelektrik olay ile Brown hareketi (mikroskopik ölçekteki parçalarını karmaşık hareketlerinin, bu parçalara çarpan atomlar dolayısıyla meydana gelmesi) denilen fenomenlerle ilgili, çığır açan makaleler yayınlanmıştı. Fakat özel görelilik kuramının o dönemdeki kendi çalışmaları ile fizik aleminin olağan çalışmalarından çok daha önemli olmasının asıl nedeni, Einstein'ın, zamanın mutlak bir değer olduğu ve herkes için her yerde aynı oranlarda ilerlediği fikrinden tamamen kopabilmiş olmasıdır. Bu mutlak zaman fikri Newtoncu dünya görüşüne o kadar işlemiştir ki, pek çoğumuz bunun tartışılmasının bile akla getirilemeyeceğini düşünen bir noktaya gelmişizdir. Böylesine muazzam kavramsal engelleri ancak bir dahi yıkabilirdi. (Kitabın İçinden)
Yazar:
Peter Coles
Peter Coles
Çevirmen:
Kaan H. Ökten
Kaan H. Ökten
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Ağustos 2000Yayınevi: Everest YayınlarıOrijinal Adı: Einstein and the Total Eclipse
ISBN: 9789753166522Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Einstein ve Tam Güneş Tutulması. Einstein, özel görelilik kuramını 1905 yılında yayımladı. Özel görelilik kuramı, insanlığın düşünce tarihinin en büyük entelektüel başarılarından birisidir. Bu başarıyı perçinleyen gerçek, kuram yayımlandığı sırada Einstein'ın patent dairesinde memurluğu sürdürmesi ve fizikle bir tür hobi olarak uğraşmasıydı. Daha da önemlisi, Einstein aynı yıl, kuantum kuramındaki pek çok gelişmeye esin kaynağı olan fotoelektrik olay ile Brown hareketi (mikroskopik ölçekteki parçalarını karmaşık hareketlerinin, bu parçalara çarpan atomlar dolayısıyla meydana gelmesi) denilen fenomenlerle ilgili, çığır açan makaleler yayınlanmıştı. Fakat özel görelilik kuramının o dönemdeki kendi çalışmaları ile fizik aleminin olağan çalışmalarından çok daha önemli olmasının asıl nedeni, Einstein'ın, zamanın mutlak bir değer olduğu ve herkes için her yerde aynı oranlarda ilerlediği fikrinden tamamen kopabilmiş olmasıdır. Bu mutlak zaman fikri Newtoncu dünya görüşüne o kadar işlemiştir ki, pek çoğumuz bunun tartışılmasının bile akla getirilemeyeceğini düşünen bir noktaya gelmişizdir. Böylesine muazzam kavramsal engelleri ancak bir dahi yıkabilirdi. . Kesinlikle okuyun dediğim bir kitap değil. Vaktiniz zamanınız varsa bir göz atın derim.
Einstein ve Tam Güneş Tutulması
Einstein ve Tam Güneş TutulmasıPeter Coles · Everest Yayınları · 200025 okunma
Reklam
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasında oluşan düz bir çizginin arasına gir­ mesi ve gölgesinin yeryüzüne düşmesiyle meydana gelir. Bu sırada Dünya-Ay-Güneş sisteminin oluşturduğu geometri doğru ve yeryüzündeki gözlemci uygun bir noktada bulunuyorsa tutulma tam olur, yani Güneş diski Ay diski tarafından tamamıyla örtülür. Daha yaygın biçimde gözlemlenen başka bir örnek kısmi tutulmadır.
Einstein ve Tam Güneş Tutulması
Einstein ve Tam Güneş TutulmasıPeter Coles · Everest Yayınları · 200025 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
Bir oturuşta bitirilebilecek güzel bir kitap. Genel olarak güneş tutulmasının çeşitlerinden bahsedip, daha sonra da Einstein'ın görelilik kuramını açıklayarak, güneş tutulmasının neden bu kadar önemli olduğunu anlatıyor. Kısaca mantığı şöyle: (Spoiler) Güneş tutulmasının üç çeşidi vardır: Tam güneş tutulması, parçalı güneş tutulması ve halkalı güneş tutulması. Einstein'ın ihtiyacı olan şey tam güneş tutulması sırasında uygun bir noktadan çekilmiş birkaç fotoğraftı. Çünkü, tam güneş tutulması sırasında fotoğraf çekerseniz, yıldızların ışığını rahatlıkla görebilirsiniz. Güneş ışığı yıldızları görmenizi engelleyemez. Peki bu neden önemli? Çünkü izafiyet teorisine göre ışık, büyük bir kütlenin yanından geçerken bükülür. Einstein, kendi formülüne göre yıldız ışıklarının güneşin yanından geçerken yapacağı bükülmeyi hesaplamış ve bunu test etmek istemişti. Bunun için İngiliz astrofizikçi Arthur Stanley Eddington ve ekibi, Batı Afrika'daki Principe adasında, tam güneş tutulması sırasında gözlem yaptılar ve gerekli fotoğrafları çektiler. Daha sonra fotoğraflardaki ışığın sapmasını incelediklerinde, gerçekten de Einstein'ın hesaplarına çok yakın bir sonuç buldular ve teori desteklenmiş oldu. Ayrıca bu konu ile ilgili 2008 yapımı "Einstein ve Eddington" filmini izlemenizi de tavsiye ederim.
Einstein ve Tam Güneş Tutulması
Einstein ve Tam Güneş TutulmasıPeter Coles · Everest Yayınları · 200025 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.