Dünyanın İlk Mühendisi

El- Cezeri

Ali Kuzu
Gurur.
" Tarihte sibernetiğin kurucusu olma şerefi onundur. "
Sayfa 32 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Boş kavgayı terk edelim İlim yolunu güdelim Aya beraber gidelim Çağdaş yoldaş dünyasında.
Sayfa 107
Reklam
Fırat ile Dicle arasındaki bölgeye araplar ‘ada’ anlamına gelen “El-Cezire” derler. İnsan şekilli otomatları tasarlayan El- Cezeri’nin tam adı da Bediüzzaman Ebu’l-İz İsmail İbn el-Rezzaz el-Cezeri’dir. Su saatleri, otomatlar, su kaldırma düzenekleri tasarlayan El-Cezeri’nin kitabında haraket eden pek çok insan figürü dikkat çekicidir: Birbirine şerbet ikram eden iki şeyh, abdest suyu döken çocuk, ellerindeki kaselere içki dolduran insanların olduğu “saki kayığı” ve fil üstünde yolculuk yapan adam El Cezeri’nin hareket eden insan otomatlardan yalnızca birkaçıdır.
Sayfa 105
Türk Milleti de tarihin her devrinde, yaşadığı her yerde ve her alanda yaptığı yeniliklerle, diğer milletlere öncü olmayı bilmiştir. Bilim ve teknik alanlarında da yüzlerce bilim adamı yetişmiştir.
İlk türk mucit
Abdülhamid Han’ın yaptırmış olduğu ‘Alamet’ isimli robot; dünyada ezan okuyan ilk saat olma özelliğine sahip- tir. Sultan, bu muhteşem özelliklere sahip saati Japonya’ya göndermiştir. Muhtemel ki Japonlar, bugünkü robot tekno- lojilerini, sema yapan, ezan okuyan bu saatten almışlardır. 1887 yılında Japon imparatorunun yeğeni Prens
Tarihte sibernetiğin kurucusu olma şerefi El Cezeri’nindir. Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. insanlarda ve makinelerde bilgi alışverişi, kontrolü ve denge durumunu inceler. bu bilim, zamanla gelişerek bugün kullandığımız bilgisayarın ortaya çıkmasına imkan tanımıştır.
Sayfa 32
Reklam
Düşünen ilk Robot Türk
Hem hareket eden, hem de düşünen insan otomatını yapmayı başaran ise Wolfgang Ritter von Kempelen adlı Macar asıllı bir mekanikçidir. Kempelen’in 1769 yılın- da gerçekleştirdiği insan otomatı, bir masaya oturmuş ve karşısındakiyle satranç oynayan bir adamdır! Başı dönen, gözleri oynayan, bir eliyle ucuna sigara takılı uzun çubu- ğu
Sayfa 105Kitabı okudu
... Geçmişini iyi bilki, geleceğe sağlam basasın, nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...
Resim