Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

El-Edebu’s-Sağir ve’l-Edebu’l-Kebir

Ebu Muhammed Abdullah b. El-Mukaffa

El-Edebu’s-Sağir ve’l-Edebu’l-Kebir Sözleri ve Alıntıları

El-Edebu’s-Sağir ve’l-Edebu’l-Kebir sözleri ve alıntılarını, El-Edebu’s-Sağir ve’l-Edebu’l-Kebir kitap alıntılarını, El-Edebu’s-Sağir ve’l-Edebu’l-Kebir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Aklı İlminden Daha Çok!”
İbnu’l Mukaffa ve Halil b. Ahmed zaman zaman bir araya gelirlerdi. Ayrıldıklarında Halil’e kendisini nasıl bulduğu sorulunca: “ilmi aklından daha çok” cevabını verirdi. İbnu’l Mukaffa’ya, Halil’i nasıl bulduğu sorulduğunda O da: “aklı ilminden daha çok” karşılığını verirdi.
Sayfa 25 - Çıra Yayınları, İstanbul, 2017Kitabı okudu
Akıllı insanı -eğer nefsine yenik değilse- hiçbir şey şu dört vakitten alı koyamaz. 1.İhtiyacını Rabbine ilettiği vakit. 2.Nefsini hesaba çektiği vakit 3.Kusurlarını düzeltecek ve kendisine nasihat edecek güvenilir arkadaşlarıyla birlikte olduğu vakit 4.Helal ve güzel şeylerle nefsini buluşturduğu vakit.
Reklam
Akıllı insan, dünyada elde edemediğine veya kaybettiğine üzülmemeli. Dünyada kazanıp tekrar kaybettiğini hiç kazanmamış gibi görmeli, isteyip de elde edemediğinde ise hiç istememiş gibi davranmalıdır. Ayağına gelen mutluluğu bırakmamalı fakat bu mutluluk kendisini sarhoş edip azdırmamalıdır.
Geçen her yıl, her ay, her gün nefsini muhasebe edip zamanını neyle tükettiğine bakmalı. Din ve dünya işlerinin lehine ve aleyhine olanları bilmeli.
-Akıllı kişi, kalıcı olan faziletini bildikten ve korku-ümit dengesini sağladıktan sonra azimle gereğini yapar. Çünkü fazilete talip olan kimse, basiretli olmazsa şaşkın, basiretli olup da ciddi gayret sahibi olmazsa mahrum olur.
Aklın gelişmesi ve olgunlaşması 7 şeyle olur: 1.Sevgiyi seçmek 2.İsterken doğru ve sağlam istemek 3.İyice araştırarak seçimde bulunmak 4.Hayırlı olana inanmak 5.Seçilen ve inanılan şeye bağlı kalmak 6.İnandığı ve seçtiği şeyde gereğini yapmak 7.Her şeyi yerli yerinde yaparak, söz ve fiilde adil olmak
Reklam
Geçmişteki hatalara özür bulması ve geri kalan zamanı ise beklentilerle geçirmesi kötülüğü emreden nefsin doğasındandır.
Sevgi: Kişi sevgiyi tercih ederse dünya ve ahiret işlerinin tümünde yüksek bir dereceye ulaşır. Hiçbir şey bundan daha tatlı ve hoş olamaz.
Kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla İbnu’l Mukaffa üç beyitlik bir şiirden başka şiir yazmaya pek ilgi duymamıştır. Kendisine neden şiir yazmadığını soranlara: “İçime doğan benim hoşuma gitmiyor; benim hoşuma giden de içime doğmuyor.” şeklinde cevap vermiştir.
Sayfa 24 - Çıra Yayınları, İstanbul, 2017Kitabı okudu