Hiç Olmazsa Bir Kere İtiraz Et Başka Bir Fikir Söyle de İki Kişi Olduğumuzu Anlayayım

Elealı Zenon

Devrim Horlu

Elealı Zenon Yorumları ve İncelemeleri

Elealı Zenon yorumları ve incelemelerini, Elealı Zenon kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Elealı Zenon puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.110 üzerinden
19 Kişi · 2 İnceleme
72 syf.
·
Puan vermedi
Varlığın algııyla imtihani olarak ele alan Elealı Zenon‘u anlatan Devrim Horlu’nun kalemi. Başlığıyla beni kendine çeken bir kitap oldu “hiç olmazsa bir kere itiraz et, başka bir fikir söyle de iki kişi olduğumuzu anlayalım“. Destek Yayınları’nın felsefe başlığında çıkan kitaplarından biri. Felsefenin daha doğrusu felsefecilerin herkesçe okunabilmesi için yazılmış bir eser. Bu serinin diğer kitaplarından da benzer bir verim alınacağını düşünüyorum. En azından ben bu kitaptan sonra diğerlerini de alabilirim diye düşünüyorum. Paradokslarıyla bilinen biriymiş elealı Zenon. Elea okulunun adıymış. Hem hayatı hem de düşünce tarzını aktaran yazarın kimi yerlerde felsefenin kendi mantığı ile okuru da düşünmeye teşvik ettiği kısımlar benim hoşuma gitti.
Elealı Zenon
Elealı ZenonDevrim Horlu · Destek Yayınları · 202160 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Hiçbir şey bilmeyenin her şey hakkında fikir sahibi olduğu bu çağda, düşünmek kadar önemli ne olabilir ki?" Kitapta Antik Yunan filozofu Eleali Zenon'un düşünceleri, sözleri; onları söylerken ne demek istediği, ünlü paradoksları anlatılıyor. Ama okumadan önce şunu söylemek gerekir ki yazar öncesine ait bilgiler verse de eğer Sokrates öncesi yunan filozoflarını özellikle Parmenides, Ksenofanes ve Herakleitos'un görüşlerini bilmiyorsanız anlamakta zorlanabilirsiniz. "Toplumu seçkin hale getiremiyorsak toplumu yönetenleri seçkin, düşünceye önem veren kişilerden seçmeliyiz." "Hayır demeyi öğrenen insan fikir sahibi olan insandır." "Düşüncenin dayatılması değil, tartışılmasıdır onların temel ereği." "Adını, düşüncelerini ya da yaptıklarını bildiğimiz çoğu tarihi kişiliği, bir şeylere itiraz ettiği için biliyoruz dersek çok da yanılmış olmayız." "İnsanın hayvanla olan farkını ortaya koymak için birçok söz söylenmiş. Sözgelimi Herakleitos'a göre insan, tartışan bir hayvandır. Platon ise insan toplumsal bir hayvandır demiştir. Sokrates ise insan, sorgulayan bir hayvandır. Thales'in görüşüyse insanın arastiran bir hayvan olduğu yönündedir. Konfüçyüs ise insan, öğrenen hayvandır der. Bu tanımların en ünlüsü elbette Aristo'nun insan, düşünen bir hayvandır cümlesidir. Belki Zenon, insan için bir şey söyleseydi insan, yanılan bir hayvandır diyecekti. Çünkü onun tüm hayatı insanları yanıldıklarına ikna için geçmişti."
Elealı Zenon
Elealı ZenonDevrim Horlu · Destek Yayınları · 202160 okunma