Bir Ermeni Yetimin Anıları

Elveda Antura

Karnig Panyan
8/10
7 Kişi
9
Okunma
7
Beğeni
497
Görüntülenme
Elveda Antuna, 1915 Felaketi’nin gölgesinde büyüyen bir neslin yaşadıklarını gözler önüne seriyor. Beş yaşındayken çıkarıldığı ölüm yolculuğunda ve sonrasında Cemal Paşa’nın Antura’daki yetimhanesinde yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla anlatan Karnig Panyan, her şeye rağmen hayatta kalmayı başaran kendi gibi yüzlerce, binlerce çocuğun hikâyesine kulak vermeye çağırıyor okuru. Karnig Panyan, 1915-1918 yılları arasında, İttihat ve Terakki yönetiminin kilit isimlerinden Cemal Paşa’nın Ermeni, Türk ve Kürt çocukları topladığı, Halide Edip’in de bir süreliğine sorumluluğunu üstlendiği Lübnan’daki Antura Yetimhanesi’ndeydi. Sahipsiz kalan Ermeni yetimleri yabancı yardım kuruluşlarına kaptırmak istemeyen ve kendi metotlarıyla eğitme niyetinde olan Cemal Paşa’nın inisiyatifiyle burada ilk günden itibaren uygulanan baskıcı program çocukların mücadelesinin çıkış noktası olacaktı. Aynı zamanda bölgede hüküm süren kıtlık çocukların yaşamak için her türlü badireyi göze alması demekti. Elveda Antura I. Dünya Savaşı’nın yol açtığı yıkımdan nasibini alan bir coğrafyada oradan oraya savrulan yetimlerin kıtlığa ve kimliklerini inkâra karşı direnişlerini anlatıyor. Erken yaşta olgunlaşan ve çocukluklarını doya doya yaşayamayan bir nesle kulak vermek isteyenler için.
Yazar:
Karnig Panyan
Karnig Panyan
Çevirmen:
Maral Fuchs
Maral Fuchs
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 408Basım Tarihi: 28 Eylül 2018İlk Yayın Tarihi: 1 Ekim 2016Yayınevi: Aras Yayıncılık
ISBN: 9786052100288Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Panyan'ın Anıları
Yerel yemeklerden geleneklere, geleneklerden halk şairlerine, inançlara ve yerel söylencelere kadar Anadolu’yu, Anadolu’nun Ermeni dokusunu başarıyla anlatan Panyan’ın Elveda Antura’sı, Ermeni Edebiyatı’na girmek isteyen okuyucular için doğru bir kitap olabilir. “Yeni yeni dünyalar görme şansını bulabilecek miydim acaba?” (s. 58) sorusunu soran Panyan’ın Suriye’den Lübnan’a uzanan hikayesi, Türk-Ermeni ilişkilerinin nasıl kopma noktasına geldiğini, iki milletin birbiri hakında ne takım önyargılar ürettiğini anlamak için de mutlaka okunmalı. 1915’e yaklaşımınız ne olursa olsun, Elveda Antura soluk soluğa okuyacağınız bir roman!
Elveda Antura
Elveda AnturaKarnig Panyan · Aras Yayıncılık · 20189 okunma
Reklam
Resim