Konya’da İşçi-İşveren İlişkileri ve Dindarlık

Emeğin Tevekkülü

Yasin Durak

Emeğin Tevekkülü Sözleri ve Alıntıları

Emeğin Tevekkülü sözleri ve alıntılarını, Emeğin Tevekkülü kitap alıntılarını, Emeğin Tevekkülü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din ticareti
"Sanki din bir ticarethanedir onlar için, işlettiklerin de kazanıp ihmal ettiklerinde zarara uğradıkları."
Weber: Bu sefer çalışmamak kutsala aykırılık demek oluyor
Protestan mezheplerine kayıtlı işletmeciler, yeni açacakları iş yerleri için herkesin gözleri önünde vaftiz ediliyor, bu ritüel onlara kutsal motiflerle süslü bir güvenilirlik niteliği kazandırıyordu (Weber, 2004: 38 7). Bu doğrultuda Protestanlığa has belirli davranış kalıpları "kapitalist öz-ahlakın" yarattığı "ekonomik dürtülere" kulsallık ve meşruiyet atfediyordu.
Reklam
1) Dindarız ayağıyla işçinin emeğinin sömürülmesi
İşçi ve işverenlerle birlikte katıldığı ritüeller -özellikle de Cuma namazları- derin bir gözlem olanağı sağlamış, işçi ve işverenlerin bu türden ritüellere yaklaşım ve beklentilerinin tahlili konusunda faydalı olmuştur.
Yakınlaşmasının sebebi işçiyi manipüle etmek
...işçiyi sürekli yoğurmak gerekir" (9. Görüşmeci- İşveren). Buradaki ifadelerde de görüldüğü gibi, kendi manipülasyonlarına koşut oluşturan her türden işçi dayanışması karşısındaki en etkili strateji, -yukarıdaki işverenlerden birinin- ifadesiyle "işçiyi sürekli yoğurmak" , yani -toplantılar yahut dertleşmeler gibi yollarla- itirazları tekrar manipülasyonla karşılamak, endişeleri gidermek yahut son çare olarak problemleri ifade edenleri genellikle başka bahanelerle ve bir süre bekledikten sonra] işten atmaktır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Tanrının ve iyiliğin ya da atalarının ve doğanın ruhlarının imgeleri bu kırsal üretim tarzında emeğin ethosuna hükmederken, şeytan ve kötülük ise kapitalist üretim tarzı ile ilişkili olarak bu yerel metafiziğin içine işler".
Ağzının yüzünün kırılmadığı için kendini şanslı say
Biri şunları söylemekteydi: "Sipariş almışız, bekliyorlar, biz işçiye yarım saat fazla çalış dedigimizde küfretmişiz gibi bakıyor... Bu koşullar altında ihracat yapıyoruz burada" (2. Görüşmeci- İşveren).
Reklam
Sistem bu enayiler sayesinde ayakta
Suğur OSTlM'de yaptığı çalışmasında KOBİ'lerde çalışan işçilerin ağır çalışma koşulların karşın rıza göstermelerinin sebeplerinden birisi olarak işçilerin bu koşulların "geçici" olduğunu düşünmesine dikkat çekmekteydi. Dünyanın bir sınav olduğu fikri aracılığıyla yorumlanması nedeniyle işçiler mevcut ilişkiler içerisinde bir "kurtuluş" tahayyül etmemekte, eşitsizliklere ilişkin hesaplarını "öteki dünyaya" bırakmaktadır.
Hegemonik kültür aynı anda hem Yahudilerle çalışmak istemeyen işçilerin hem de onların Yahudilerle çalışmayı çok seven patronlarının kanaatlerini birbiriyle çelişkisiz hale getirebilir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Tiyatro ve tavizlerin kültürel hegemonyanın islami retoriğiyle sürdürülmesi, gerçek ilişkilerin efsunlanmış bir kavrayışını (sabır, sınav, şükür, tevekkül, kader nosyonlarında görüldüğü gibi) ortaya çıkarmaktadır ki böylelikle mevcut ilişkiler uhrevi atıflarla meşrulaşır.
İşverenlerin tiyatral manipülasyonları sayesinde, birçok durumda, bu mitolojik atıflar ve naif inanışların yarattığı tahayyüller de hegemonik kültürle eklemlenebilir. Özellikle hegemonyanın yarattığı temayüle uygun mitlerin çoğunlukla eşitsizlikleri meşrulaştıran uhrevi atıflara kaynak teşkil ettiği görülebilir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
İşverenlerin otoritesini ve meşruiyetini yok ederek işçilerin kolektif meydan okumalarını ortaya çıkaran asıl şey,işverenlerin kendi otoritelerini meşrulaştıran kültürel atıfları çiğnemeleridir.
Dinsel kavrayışın verili eşitsizliklerin işçi sınıfı tarafından kabulü bağlamında kültürel hegemonyaya sağladığı başlıca referanslar (1) sabır, (2) sınav, (3) şükür, (4) tevekkül ve (5) kader nosyonları olarak belirginlik kazanmaktadır.
İşletmeciler, kendi çıkarlarının -başta çalıştırdıkları işçiler olmak üzere- herkesin çıkarlarına uygun olduğu kanısını sürekli vurgulayarak sınıfsal çelişkilerin uzlaşmazlığını örtbas etme yahut öteleme eğilimindedir.
Endüstri dininin üretimi
Dini meta üretiminin kendinden menkul bir sektör olarak ortaya çıkışı ve bu yolla sağlanan kültür üretiminin kitlesel tüketime sunulması sayesinde "endüstri dininin" standartları oluşmuş ve meşrulaşmıştır.
Namustan dürüstlükten bahsediyor neden?
Dindar-muhafazakar işletmecilerin namuslu ve dürüst kazanca olan inançlarının bu şekilde "milli menfaatler" olarak ifadesini bulan bir ütopyacılığa bağlı olduğu, yani bu işletmecilerin "çıkarlarının ütopik bir tesir altında" olduğu görülmektedir.
Sayfa 36 - Namustan, dürüstlükten bahseden birisinin işçinin haklarını gaspetme olasılığı nedir?Kitabı okudu
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.