Kapitalsiz Kapitalistler - Eğitim Üretim İçindir - Devrimcinin Sözlüğü

Emekçinin Kitaplığı

Harun Karadeniz
Aslında patron sömürdükçe daha çok sömürme özleminde, doymak bilmez bir ejderha gibidir.
Sayfa 15
Düşüneceğiz, daha gerçekçi, daha bilimsel ve daha devrimci olmak için düşüneceğiz.
Reklam
İnsanlar toplu halde yaşamaya başladıktan sonra, bütün toplumlarda şu ortak nitelikleri görüyoruz. Her toplumda, bir yönetilen ve bir de yöneten grup ve her toplumda bir fakir bir de zengin grup vardır.
Sayfa 7 - giriş
Kapitalist düzende yaşayan bir kişi kendini güven altında hissedemez. Her zaman için "yarın ne olacak?" endişesiyle yaşar. Bu endişe bireyi huzursuz eder.
Sayfa 29
Adalet böyle mi olur? Üreten on lira alır Tüccarına milyon kalır Şu tütünün, şu tütünün
Sayfa 35
Kapitalsiz Kapitalistler
Ülkemizde temel çelişkilerden biri de, emekçi halk yığınlarının kapitalizmi benimsemesi ve kapitalist grupları yönetici olarak seçmesidir.
Sayfa 37
Reklam
En çok çalışan ve en çok alın teri dökenler hamallar ve küçük çiftçiler, yani köylülerdir. Hamalların ve köylülerin alınlarından dökülen teri toplayıp tartacak olursak, milyoner olmuş kişilerin alın terlerinden çok daha fazla olduğunu görürüz. Demek ki alın teri dökenler değil, alın teri dökmeyenler yani çalışanlar değil çalışmayanlar zengin olmaktadırlar.
Sayfa 27
Köylü eker hepisini İşçi yapar filitresini Beyler içer eyisini Şu tütünün, şu tütünün
İşçi sınıfı ne kadar çok çalışırsa о kadar çok fakirleşir. İlk bakışta biraz ters gibi görünen bu durum gerçekte doğrudur. Çünkü işçi sınıfı ne kadar çok çalışırsa, patronun elinde о kadar çok sermaye birikir. Patron ne kadar zenginleşmişse, işçi о ölçüde fakirleşmiş demektir. Daha değişik bir söyleyişle işçinin çok çalışması patronu güçlü kılar. Patronun çok güçlü olması ise işçinin patrona nazaran çok güçsüz olmasından başka bir şey değildir.
19-20
Kısaca söylemek gerekirse kapitalist düzende üretimin nedeni toplumun ihtiyacı değil patronun kârıdır. Patronun kârı olmadığı anda toplumun ihtiyacı karşılanmamış olsa bile üretim duracaktır.
Sayfa 13
Reklam
Aslında patron sömürdükçe daha çok sömürme özleminde, doymak bilmez bir ejderha gibidir.
Bilgisizlik başeğmeyi doğurur. Kapitalist sınıf, işçi sınıfının kendisine başeğmesini sağlamak için işçi sınıfını eğitimsiz bırakmak zorundadır. Türkiye’mizdeki okuma yazma bilmeyen insan oranının %60 gibi büyük bir sayıda olmasının nedeni, olanaklarımızın azlığı değil doğrudan doğruya içinde yaşadığımız ekonomik düzenin bir gereğidir.
Sayfa 23
Bütün propaganda araçlarına (radyo, basın vs.) sahip olan kapitalist sınıf, halka istediği bilgileri iletmekte ve halka duyurulmasını istemediği bilgilerin iletilmesini engellemektedir. Bu durumda kapitalist sınıf herhangi bir olay karşısında kamuoyunu istediği yöne yöneltebilmektedir. Şöyle ki: Halkın istediği yöne yönelmesi için, halka tek yönlü bilgiler verir. Bu durumda halk, kapitalist sınıfı haklı bulacak bilgilere sahip, haksız bulacak bilgilerden ise yoksun bırakılmaktadır.
Sayfa 25 - Milyarderler dostunuz değildir. Milyarderlerin medyasına güvenmeyiniz.Kitabı okudu
hâlâ bu sistemi nasıl savunabiliriz?
Kapitalizm yaşıyabilmek için mutlaka bir işsiz kitle yaratmak zorundadır. Çünkü işsiz bir kitlenin bulunmadığı bir toplumda patron ucuz işçi bulup sermaye birikimi yapamaz. Herkesin kolayca iş bulabileceği bir toplumda işçiler az ücretlerle yetinmiyecek ve patrona "sen yüksek ücret vermezsen gider başka yerde çalışırım" diyecektir. (…) Zengin olmak için mutlaka işçi çalıştırmak zorunda olan patronlar az ücretle çalışmayan işçiye yüksek ücret vermek durumunda kalacaklardır. Patronların işçiye yüksek ücret vermeleri halinde sermaye biriktirmeleri mümkün olmıyacağı için, düzen kapitalist olmaktan çıkacaktır. Çünkü kapital birikim yapılamamaktadır. O halde patronlar için tek çözüm yolu kalmaktadır. Bu çözüm yolu ise ucuz ücretle işçi çalıştırabilmek için her zaman işsiz bir kitle bulundurmaktadır. İşte kapitalizm yukardaki nedenden işsiz bir kitle yaratmak zorundadır. Çünkü işsiz kitle yok olduğu anda, kapital ve kapitalizm yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Kapitalizm günümüzde tam bir emperyalizm biçimine gelmişken, sosyal adalet bilinci toplumlara yayılmakta ve toplumlar iktisadi haklarının bilincine varmaktadırlar. Bu bilince varan kişiler görmektedirler ki, kendilerine en güzel, en normal ve en doğru bir düzen olarak tanıtılmış olan kapitalizm, sonu çıkmaza varan tam bir soygun düzenidir.
Sayfa 16
Resim