Emile - Bir Çocuk Büyüyor

Jean-Jacques Rousseau
Yaşadığımız süre boyunca insanlar tarafından eğitiliyoruz ve bizi etkileyen olaylardan edindiğimiz tecrübeyle olgunlaşıyoruz. Bize eğitim veren insanların bizim için çizdiği yol ile yaratılışımıza uygun olan yol zıt yönleri işaret ettiğinde ise ruhsal karşılıklar yaşıyoruz. Yürümemizi istedikleri yolun sonu bize mutluluk getirmeyecek, ancak diğer yolda yürümemiz için de teşvik edilmiyoruz. Bütün hayatımız boyunca böyle çarpıştığımız ve dalgalandığımız için kendi kendimizle uyuşamadan, ne kendimiz için ne de başkaları için iyi şeyler yapamadan hayatımızı tamamlıyoruz.  Çocukları, yeteneklerini ortaya çıkarmaları ve olmak istedikleri şeyi olmaları için özgür bırakmalıyız. Biz onlara hakim, asker ya da din adamı olmalarını değil yaşamayı öğretebiliriz ve onlar bir meslek sahibi olmadan önce insan olmalılar. Çünkü, bir insan ne olmak istiyorsa ya da ne olması gerekiyorsa onu olabilir, sonra vazgeçip başka bir şey olabilir; ama o daima kendisi olarak kalacaktır.  (Arka Kapak)
254 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1762

254 syf.
Puan vermedi
Emile "Bir Çocuk Büyüyor" Yazar eserinde, kendisine hayali bir öğrenci seçip onun eğitimi ile ilgileniyor ve bu süreci 5 başlık altında inceliyor. Bakalım çocuk eğitimi için neler
Emile - Bir Çocuk Büyüyor
Emile - Bir Çocuk BüyüyorJean-Jacques Rousseau · Selis Kitaplar · 20143,272 okunma
9/10 puan verdi
Émile, hakkında tek cümle kurmak gerekseydi, evlilik planı yaptığınız kişiye de okutup karşılıklı mütalaa etmedikçe o kişiyle evlenmeyin derdim. Bazı kitaplar vardır, devletin her vatandaşına
Émile
ÉmileJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20223,272 okunma
7/10 puan verdi
Bir eğitimci olarak yorumlayınca katıldığım, çok haklı gördüğüm oldukça doğru bilgi barındırmasına karşın katılmadığım görüşler mevcut (gereksiz detaylar, yanlış genellemeler, fazla natüralist bakış açısı gibi) fakat kendi yazıldığı döneme göre düşününürsek bazı görüşler kabul görebilir(ailedeki roller gibi) hatta döneminin ilerisinde olan görüşleri var(eğitime dair), birçok görüşünün ise bu dönemde bile geçerliliğini koruduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.
9/10 puan verdi
EMİLE-JEAN -JACQUES ROUSSEAU,760 sayfa Öncelikle şunu belirtmek isterim.Muhteşem bir kitap.Öyle okunup kütüphane rafına konacak bir kitap değil,açıp açıp defalarca okunacak bir baş ucu kitabı.Bütün
6/10 puan verdi
günümüzde geçerliliği kalmamış, çağın gerisinde kalmış bir eserdir. öncelikle amacım sadece yermek değil. ben de çok beğendiğim noktaları alıntılayacağım. fakat uç noktada saçmalıklar var ve bu
Émile
Kitabı okuyup da fikri olan var mı?
Puan vermedi
Bana çok şey kattığına inandığım bir eser oldu, fakat uzun bir süreçti.. Yazarın vermek istediği bir çok öğreti ve mesajları bir yana bırakıp size sormak istiyorum. Kitapta yazar hayali bir emile karakteri ve onun eğitimini ele almış. Düşünceleri ve yapmak istedikleri, yaptıkları o kadar hoş ki.. Aslında dediğim gibi bu dünya için çok ütopik bir hayal. Gerçekler ve hayaller çoğu zaman birbiriyle örtüşmüyor malesef. Sizce emile'nin sahip olduğu bir mürebbiye sahip olabilir miyiz? Öyle bit yaşantımız olabilir mi??
7/10 puan verdi
Kendi çocuklarını yetimhaneye vermiş ve kitaplarını daha rahat ortamda yazabilmek için de çocuk yetiştirme ile ilgili kitap yazmış :) ilginç olan yazarın kendi hayatı bence.
Puan vermedi
760 sayfalık bir başyapıt. Okul Öncesi ÖABT’ye hazırlanırken almıştım bu kitabı kalın bir kitap olduğu için de okumayı hep erteledim. Kpss sorusuydu Emile.. Bu kitabı merak edip almamdaki tek sebep
560 syf.
10/10 puan verdi
Merhaba arkadaşlar.. Genelde Rousseau, özelde Emile hakkında o kadar yazı yazılmış ki, hepsini okumak ömür ister deniyordu bu kitaptan sonra okuduğum Emile şerhinde. Hepsini oku(ya)masak da, Rousseau
Emil oder Über die Erziehung
Emil oder Über die ErziehungJean-Jacques Rousseau · Schöningh UTB · 19933,272 okunma
9/10 puan verdi
Yazar, hayali olarak kurguladığı Emilenin çocukluğundan başlamak üzere, evliliğine kadar eğitim, öğretimini evreler halinde pedagojik fikirlerle bizlere anlatılmış. Bir insan nasıl yetiştirilir nasıl eğitim verilir en hümanist bir şekilde dile getirmiştir. Her eğitimcinin, her ailenin okuması gereken bir eserdir.

Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques RousseauYazar · 28 kitap
İsviçre'nin Cenevre kentinde doğmuştur. Bir saatçinin oğludur. Babası Topkapı Sarayı'nda saat tamirciliği yapmıştır. On yaşında eğitimine bir din adamının yanında başlayan Rousseau, daha sonra bir gravürcü ustasının yanında çalışmıştır. 1728-1738 yılları arasında, sekreterlik, müzik hocalığı ve tercümanlık yaparak, Fransa, İtalya ve İsviçre'de dolaşmıştır. Fransa'da yazıları yasaklanınca daha sonra aralarının açıldığı dostu David Hume'un daveti üzerine İngiltere'ye gitti. Daha sonra Batı İsviçre'de Neuchatel'e sığındı. Kalvenist olarak vaftiz olmuştu. Torino'da Katolikliğe geçti, daha sonra tekrar Kalvenist oldu. Bu sebeple doğduğu şehir olan Cenevre'de ateist suçlamalarına mâruz kaldı. 1749'da Ansiklopedinin müzik bölümünü kaleme almıştır. Jean-Jacques Rousseau'nun yapıtlarındaki karmaşıklık onun; doğal hukuk kuramcısı, doğal hakları yadsıyan biri, aydınlanmacı, aydınlanma ilkelerini yerle bir eden biri, demokrasinin inançlı savunucusu, demokrasiyi ayaklar altına alan biri, burjuva liberal devriminin hazırlayıcısı, öte yandan böyle bir devrimin olumsuzluklarını çok önceden gösteren, hatta reformculuğu bile benimseyen biriymiş gibi birbiriyle çelişen ve çatışan çok karşıt düşüncelerle yorumlanmasına sebep olmuştur. Bu sebeple Rousseau anlaşılması güç bir düşünür olmuştur. Kendisini hep halktan birisi olarak görmüş, halktan kişiler arasında daha rahat etmiştir. Rousseau, doğru bir siyasal toplumun temellerini ortaya koyabilmek için olguların bir yana bırakılması gerektiğini belirtir. Çünkü ona göre salt olgulardan hareket edildiğinde, çıkarlar, yararlar ön plana yerleştirilmekte ve böylece adalet, hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Rousseau, güçlünün haklı kabul edildiği, siyasal toplumun kökenine olguları yerleştiren, olgusal verileri ve kuramları eleştirmektedir. Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir toplum sözleşmesini ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur. Yasaların, halkın tümü için geçerli olması gerektiğini düşünmektedir. Halk sayısı arttıkça, yönetici sayısının azalması gerektiğini savunan Rousseau, demokrasi, aristokrasi, monarşi” şeklindeki sınıflandırmayı benimsemiştir. Rousseau'ya göre demokrasi biçimindeki hükümette yönetici, halkın tamamı ya da büyük bir kısmıdır. Aristokrasi biçimiyse küçük bir azınlığın yönetimidir. Monarşik hükümette ise yönetme yetkisi tek bir kişidedir. Rousseau'ya göre yurttaşlar olmadan erdem, erdem olmadan özgürlük, özgürlük olmadan devlet olamaz. Ayrıca devletin temelinde dinin de olması gerektiğini savunur. Rousseau; devletin iktidara değil, halka ait olduğunu savunmuş ve ulus-devlet anlayışını benimsemiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.