Kapitalizmin En Yüksek Aşaması

Emperyalizm

Vladimir İlyiç Lenin
... Kapitalizmin bulunduğu yerde, savaştan başka bir araç var mıdır?
Reklam
Mücadelenin özü hep aynı kalır...
[...] savaşımın biçimleri değişebilir ... ama savaşımın özü, onun sınıfsal içeriği, sınıflar var oldukça değişmez.
Kapitalizm, kapitalizm olarak kaldıkça, sermaye fazlası, belli bir ülkede yığınların yaşam düzeyini yükseltmeye değil, -çünkü bu durumda kapitalistlerin kazançlarında bir azalma sözkonusudur-, dış ülkelere, geri kalmış ülkelere sermaye ihracı yoluyla, bu kârları artırmaya yönelirler.
Sayfa 75 - (sic.)Kitabı okuyor
[Kapitalizmin] gelişmesindeki eşitsizlik, yığınların yarı aç yaşıyor olması, bu üretim tarzının koşulu ve kaçınılmaz, temel öncülüdür.
Tekelleşme hakkında
Ayrı ayrı kapitalistler birleşerek bir tek kollektif kapitalist meydana getiriyorlar.
Reklam
156 syf.
5/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Emperyalizm Kapitalizmin En Yüksek Aşaması
Tekelleşme ve neticesinde finansal kapitalizm. Özellikle finans alanında tekelleşmenin getirdiği sorunları o zamanlar tespit edebilmişler. Sermaye piyasalarının yeterince gelişmemesi büyümenin önünde en büyük engellerden biri dolayısı ile kalkınmanın da bir engeli. Halka arzlarda nitelik yerine nicelik önemli olduğunda büyümeye katkıda bulunacak gerçek girişimcilerin dışlanması göz önüne alınırsa finansal kapitalizmin ve finansal tekelleşmenin etkileri daha iyi anlaşılabilir. Enflasyonun nedeni bu tekelleşme ve rekabet eksikliği. Marksist/Sosyalist teorinin, özellikle tekelleşme, güncellenmiş versiyonu. Yazıldığı döneme ait tespitler yer alıyor. Bu tespitler ile Marksist düşüncenin haklılığı iddia ediliyor. Tabi Çin'in bölüşülmesi vb bazı tahminler günümüzde pek tutmamış gibi. Tıpkı sosyalizmin İngiltere'de ortaya çıkacağı tahmini gibi. Lenin'in Marx'ın düşüncesine katkı yaptığından söz edilir, bu kitapta ideolojik bir katkı pek göremedim daha çok Marx'ın düşüncelerinin güncel tespitleri mevcut. "...İngiltere ve Emperyalizm adlı yüzeysel bir kitabın yazarı Victor Berard....." yazarın dediği gibi bazı kitaplar çok yüzeysel bu kitapları okumak yerine daha verimli kitapları okumak amacıyla, başkalarının okuma deneyimlerinden faydalanmak için 100Kitap gibi sitelere ihtiyaç var. Böylece yazarları daha kaliteli kitap yazmaya yönlendirebiliriz.
Emperyalizm
EmperyalizmVladimir İlyiç Lenin · Sol Yayinlari · 1992399 okunma
"....kapitalizmin bulunduğu yerde, savaştan başka bir araç var mıdır? "
Sayfa 111 - SolKitabı okudu
Sermaye ihraç eden ülkeler, dünyayı, sözcüğün mecaz anlamıyla, aralarında paylaşmıştı. Ama mali-sermaye, yeryüzünün, doğrudan paylaşılmasına götürdü.
Borsa, gitgide, menkul kıymetlerin dolaşımı ve bütün ekonomik yaşam için pek gerekli olan niteliğini: yani yalnızca en doğru ölçen alet olma özelliğini değil, aynı zamanda, kendine yönelen bütün ekonomik hareketlerin otomatik düzenleyicisi diyebileceğimiz özelliğini de yitirmektedir."
Reklam
“…üretim anarşisi, yerini, bir üretim örgütlenmesine bırakmak zorundadır.”
Sayfa 143 - Saint-SimonKitabı okudu
…kapitalizmin bulunduğu yerde, savaştan başka bir araç var mıdır?
Sayfa 111Kitabı okudu
Dünyanın geri kalan kısmının tümüyle paylaşılmış bulunduğu bir çağda, özellikle mali-sermaye çağında, bu yarı-bağımlı ülkeleri ele geçirmek için yapılan savaşımın sertleşeceği anlaşılıyor. (Türkiye,İran,Çin)
“Her zaman söylerim. İmparatorluk bir mide sorunudur. İç savaştan kaçınmak istiyorsanız, emperyalist olmak zorundasınız."
Sayfa 89 - Cecil RhodesKitabı okudu
Soru şu : Bir yandan üretici güçlerin gelişmesi ve sermaye birikimi ile öte yandan sömürgelerin ve mali sermayenin “nüfus bölgelerinin” paylaşılması arasındaki oransızlığı ortadan kaldırmak için kapitalist zeminde, savaştan başka hangi araç olabilirdi ?
Resim