ديوان / شافعي

Arapça
Arapça

2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 23:47
İmam Şâfiî’nin Dîvânı, şiiri estetik bir amaçtan çok hikmet, ahlâk ve hayat tecrübesini aktaran güçlü bir ifade biçimi olarak kullanır. Şiirlerde süs, hayal ve duygusal taşkınlık geri plandadır; buna karşılık sadelik, vecizlik ve anlam derinliği ön plandadır. Dîvân, ilim–cehalet karşıtlığı, sabır ve kader bilinci, insan ilişkilerindeki vefa ve nankörlük, dünyanın geçiciliği gibi temalar üzerinden her çağın insanına hitap eden evrensel bir dil kurar. Okur, bu şiirlerde bir şairin iç dünyasından çok, hayatı tecrübe etmiş bir âlimin uyarılarını ve öğütlerini bulur. İmam Şâfiî’nin Dîvânı, edebî zevkten ziyade irfan kazandıran, kısa ama kalıcı, sade ama sarsıcı sözleriyle şiiri bir hayat pusulasına dönüştüren istisnai bir eserdir.
Din ve Edebiyat
2020 32. kitabı
Bir ilahiyatçı olarak İmam Şafiî'yi yıllarca fakih olarak tanıdım. Bilmiyordum ruhuyla yazdığı kelamın fikriyle yazdıklarından daha çok ruhuma işleyebileceğini. Ali Ural'ın da dediği gibi "Eğer kader yıllar önce bir dama taşı gibi beni çöle sürmeseydi, İmam Şafiî' yle tanışamayacaktım. Onuru takvada arayan dik başlı mısralar beni canevimden vurdu. Bu şiirleri seveceğinizi biliyorum. Çünkü yüzyıllar öncesinde de insan aynı insandı. İşte İmam Şafii de bu dünyadan başka bir dünyaya yolculuk eden insanı anlatmaya çalışmıştı. Erdemli bir insan olması için insana reçeteyi şiir ile sunmuştu. O halde buyrun aralayın kapıyı; İmam Şafii sizi bekliyor.
A. Ali Ural
A. Ali Ural
2017 17. kitabı
Denedim insanını dünyanın Sabah sabah Cimrilikle dolu deriler yürüyordu Başka bir şey göremedim Sonra Kanaat kınından bir kılıç çektim Keskin tarafıyla onlardan Ümitlerimi kestim
Siyaset
İmam Şâfii'nin Şiirleri
2022 43. kitabı
İmam Şafii nin şiirleri, yazar Ali Ural ın henüz üniversite yıllarındayken kanına girmiş beni tercüme et, diye ve 20 sene sonra yazar ürününü vermiş. Benim belagatım yok denecek kadar az olduğu için
Şiir
Kitap incelemesi + Notlar+ 1Şiir
2021 41. kitabı
inceleme: Kitap ilk 15-20 sayfada İmam Şafii ve Divanı hakkında genel bilgiler veriyor. Geri Kalan kısımlar ise İmam Şafii’nin tüm şiirleri (yani Divanı) yer alıyor.Yazarımız bu şiirlerin gerekli
Din
2017 8. kitabı
Çoğu insan imam Şafi'yi büyük bir mezhep imamı olarak bilir, şair olduğunu hiç bilmez. Bu eser bana çok değerli birisinden hediye olarak gelmişti. Müellifi, eseri ve hediye eden de değerli olunca büyük bir zevkle okumuştum. İmam Şafi'yi daha yakından tanıdım ve hayran kaldım. Şiirlerinde ilmi, takvayı, zühdü, aşkı, sevgiyi, kısaca hayatı mısralara dökmüş. Eseri orijinal dilinde okumayı ve anlamayı herkes isterdi sanırım ama ne kadar çevirilirse o kadar okuyoruz işte. Hiç değilse İmam Şafi'nin şiirlerini okuma fırsatını buluyoruz kendi dilimizde. Sadece edebiyat ve şiir severlere değil herkese tavsiyemizdir.
Siyaset
Puan vermedi·279 syf.·
2023 12. kitabı
Kitap İmam Şafii'nin fıkıh âlimi kişiliğinin yanı sıra şair kişiliğinin de son derece kuvvetli olduğunu kanıtlar nitelikte. Çeviri şiir okurken tedirgin olmama rağmen kıymetli yazar A. Ali Ural bu işi kusursuz üstlenmiş durumda. Özellikle şiirin haram/helal boyutu tartışmasının gündemde olduğu bugünlerde böyle bir kitaba denk gelmek umutlarımı yeşertti.
İmam Şafi "Divan"
·279 syf.·
2022 4. kitabı
"Bırak günler dilediğini yapsın" sözlerinin geçtiği şiiriyle İmam Şafii'nin şiirleri olduğunu öğrendim. A. Ali Ural'ın dediği gibi "...seveceğinizi biliyorum. Çünkü yüzyıllar öncesinde de insan aynı insandı..." İnsanı ve insan hallerini anlatan şiirler. Çeviri olduğu için kendi dilindeki güzelliği tam hissedemesekte şiirdeki duygular ortak.
Şiir
2019 18. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2019 10:59
Toplam 279 şiirden oluşan bu eser, Şafii'lik düşüncesinin kurucusu olan İmam Şafîî'nin divanıdır. Şiirleri 12'ye bölünür; Allah ve yöneliş, aşk, insan, hayat ve dünya, hal ve siyaset, erdem, ilim, ilim ve genç, ahlak, din, Ehl-i beyt ve Hulefa-i raşidine şiirler ve imam Şafıi kategorisinde toplanan şiirler. Kitabı çeviren Ali Ural çok güzel bir çeviri yapmıştır, ellerine sağlık.. ** Kim tadarsa dünyayı - ki ben tattım - Sunuldu bize şerbeti ve azabı Yalnız fanilik gördüm ve yalnız aldanış Sahranın ortasında belirir ya serabı.
2020 14. kitabı
Ali Ural, İmam Şafii hazretlerinden karşılaştığı ilk şiir olan; “Serendib dağları inci yağdırın Tukrur kuyuları altın fışkırtın Ne yaşarsam azıksız kalırım Ne ölürsem kabirsiz Himmetim kralların himmeti Nefsim zilleti küfür sayan hür bir nefis” dizeleri için “Onuru takvada arayan bu dik başlı mısralar beni canevimden vurmuş, altında İmam Şafii adını gördüğümdeyse çok şaşırmıştım.” diyor. Öğrencisi Ahmed bin Hanbel ise onun için; “Kimin elinde kağıt ve mürekkep varsa, boynunda Şafii’nin minneti vardır.” diyorken Ben bu güzel kitap hakkında pek yorum yapamayacağım. :) Şiirleri okurken, İmam Şafii’nin dostlarından yana üzüntülerini gördüm. Tüm üzüntülerine rağmen “hasenatını bölüşebileceği bir dostu olsun” isteğini -ki o hasenatı tahayyül edemedim:)- gördüm. Tövbesini gördüm, günahından Allaha sığınışını, yalvarışını.. Hasılı İmam Şafii hazretlerinin hisseden, yaşayan bir insan olduğunu gördüm. Bu zatın kalbinden bir pencere açılıp izin verdiği kadarını seyretme hakkına erişiyorsunuz. Ki bence İmam Şafii hz gibi insanların da ütopik, roman karakteri gibi ulaşılamaz, yaşamamış, sadece anlatılagelen insanlar olmadığını; kalpleri, hüzünleri, sevinçleri olduğunu görmek için çok güzel bir yol bu eseri okumak. Rabbim anlayabilmeyi, hissetmeyi nasip etsin.

İmam ŞafiiYazar · 8 kitap
Hicrî 150/Miladî 767 yılında Filistin'in Gazze şehrinde doğdu. Babası İdris bir iş için Gazze'ye gitmiş, orada iken vefat etmişti. Dedelerinden biri olan Şafiî İbn es-Sâib'e nisbeten Şafiî olarak bilinir. Soyu Kureyş kabilesinden Abd-i Menâf'ta Hz. Peygamber'in soyuyla birleşir. Henüz küçük yaşta iken babasını kaybeder. Fakir bir şekilde yaşayan annesi, oğlunu alıp Mekke'ye gitmeğe karar verir. Mekke'de, daha küçük yaşta kendisini ilme veren İmam Şafiî, yedi yaşında Kur'ân-ı Kerim'i; on yaşında da İmam Mâlik'in el-Muvatta' adlı hadis kitabını ezberlemiş ve on beş yaşına geldiğinde, fetva verebilecek bir seviyeye ulaşmıştı. Bundan sonra yirmi yıla yakın bir süre çölde, Huzeyl kabilesi içinde yaşayarak fasih Arapça'yı ve câhiliye şiirlerini öğrendi. Hatta Asmaî, onun hakkında; "Huzayl'in şiirlerini Kureyş'ten Muhammed b. İdris denen bir genç ile düzelttim" demiştir. Böylece edip ve Arapçada söz sahibi olmuştur. Akabinde birçok alimden hadis okudu. Mekke valisinin bir tavsiye mektubu ile Medine'ye gitti. Burada İmam Mâlik'e el-Muvatta adlı eserinin tamamını arzetti. Daha sonra tamamen fıkha yönelerek İmam Mâlik'ten Hicaz fıkhını öğrendi. Şafiî'nin eşsiz kavrayış ve üstün zekâsını müşahede eden İmam Mâlik, ona şu anlamlı tavsiyede bulundu: "Muhammed! Allah'tan kork, günahtan sakın; çünkü ben senin büyük bir şahsiyet olacağını ümid ediyorum. Gönlüne Allah'ın koymuş olduğu bu nuru günahla söndürme." Medine'de İmam Mâlik'ten fıkıh ve hadis ilmi aldı. Süfyan b. Uyeyne'den, Fudayl b. İyâz ve amcası Muhammed b. Şâfi' ve diğerlerinden hadis rivayet etti. İmam Şâfiî, bu arada çalışmak zorunda olduğu için bir süre Yemen'e gitti. Yemen kâdısı Mus'ab b. Abdillah el-Kureşî orada kendisine resmî bir iş bulmuştu. Bu arada, Halîfe Hârun er-Raşîd Hz. Ali taraftarlarının bir harekâtından korkuyordu. Yemen tarafından yakalanıp getirilen Şiîler arasında -Şiî olmadığı halde- Şâfiî de Medîne'de Halîfe'nin huzuruna çıkarıldı. Suçsuzluğu anlaşılınca Halife onu serbest bıraktırdı ve maddî yardımda bulundu. Sonra H.183 ve 195'te Bağdat'a gitti. Orada Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'den Irak fakihlerinin kitaplarını okudu. Onunla fikir alış verişinde bulundu. İmam Şâfiî bundan sonra H. 187'de Mekke'de ve 195'te Bağdat'ta İmam Ahmed b. Hanbel (Ö. 241/855) ile buluştu. Ondan Hanbelî fıkhını ve usulünü, Kur'an'ın nâsih ve mensuhunu öğrendi. Bağdad'ta onun eski mezhebinin esaslarını ihtiva eden "el-Hucce" adlı eserini yazdı. Sonra H. 200'de görüşlerinin en çok yaygınlaşacağı Mısır'a gitti. 204/819'da Receb'in son cuma günü Mısır'da vefat etti ve orada defnedildi.