Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler

Erkeklik: İmkansız İktidar

Serpil Sancar Üşür
9/10
28 Kişi
109
Okunma
23
Beğeni
2.527
Görüntülenme
Erkek egemen toplumda hangi erkekler egemendir? Bütün erkekler bu erkek egemen düzenden memnun mudur? Reddeden, başarısız olan, farklı olan erkekler ne yapar? Erkekleri değiştiren, "bozan" durumlar nelerdir? Genç, yaşlı, kentli, köylü, evli, bekâr, boşanmış, Alevi, Sünni, Türk, Kürt, çocuklu, çocuksuz, sağcı, solcu, dindar, ateist, heteroseksüel, gay, zengin ya da yoksul - birbirlerinden çok farklı bu erkekler iktidar, namus, şeref, vatan, iş, ticaret, politika, sağlık, aile, evlilik, kadınlar, çocuklar vb. konularda ne düşünüyor, kendilerine ve toplumdaki yerlerine nasıl bakıyorlar? "Erkeklik" bugüne kadar, hakkında çok konuşulan, ama politik, ideolojik ve akademik olarak fazla incelenmemiş bir alan oldu. Serpil Sancar araştırmasında Türkiye’deki farklı erkeklik deneyimlerini ele alıyor: Değişik sosyal kesimlerden, farklı yaşam deneyimlerine sahip erkeklerle yapılan yüz yüze görüşmelerden hareketle, farklı erkekliklerin nasıl inşa edildiğine cevap arıyor. Erkeklik: İmkânsız İktidar, Türkiye’de erkeklik deneyimleri ile toplumsal iktidar ilişkilerinin iç içe geçtiği rotaları, alanları ve tarzları görmeye çalışan, "kaçınılmaz" olduğu iddia edilen ilişkilerin doğasını keşfetmeyi amaçlayan bir kitap.
Yazar:
Serpil Sancar Üşür
Serpil Sancar Üşür
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 342Basım Tarihi: Ağustos 2011Yayınevi: Metis
ISBN: 9789753427197Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
342 syf.
10/10 puan verdi
Bir fikri beyan eden kişi, karşı olduğu şey hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmalıdır ki, neden karşı olduğu sorulduğunda tam anlamıyla cevabını verebilsin. Aksi halde savunulan fikir geçersizlik kazanıyor -ki bu geçersizliği ilk önce fikri beyan eden kişi yaşıyor. Kişisel bazda durum bu iken toplumsal bazda beyan edilen fikirler de öyle
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011109 okunma
Reklam
325 syf.
8/10 puan verdi
·
39 günde okudu
Kitabın büyük bir kısmı Türkiye'deki farklı birçok erkekle yapılan söyleşilerden oluşuyor. Ve bu söyleşiler kendi içinde konulara, o konular da yine alt başlıklara ayrılıyor. Mesela: erkekliğin toplumsal inşasını anlamak, babalar ve oğullar, erkek egemenliğine karşı erkekler gibi. Bu alt başlıklarla kitap detaylı bir şekilde Türk toplumundaki cinsiyet algısını anlamanıza yardımcı oluyor. Çoğunlukla direkt kadınlar üzerinden "feminizm" adı altında kitaplar ele alındığı için erkeklerin algısını anlamaya yönelik kitaplar yok denecek kadar az. Bu nedenle kitabın yazarı olan Serpil Sancar'ın böyle bir konuyu ele alması bence gurur verici. Kendi görüşleriyle de kitaba akademik yönde bir hava veriyor. Sadece, kendi görüşlerini yansıtırkenki ifadelerinde sürekli erkekleri kendi içinde "alt sınıf erkekler şunu yapar, üst sınıf erkekler bunu yapar" şeklindeki ifadeleri beni biraz rahatsız etti. Kitaptaki o genelleştirmeleri çok da önemsemeden okuyacak olursanız bakış açınız genişleyecek, Türkiye'deki erkeklik algısına daha da derinden tanıklık etmiş olacaksınız.
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011109 okunma
342 syf.
·
Puan vermedi
Erkeklik ile ilgili çok güzel bir çalışma. Kadın-erkek ilişkilerine bakış açısı ve erkeklik inşası, eğitim ve sosyolojik çevre ile nasıl bir değişiklik gösteriyor bunu izliyoruz bu kitapla. Çeşitli çevrelerden erkeklerle yapılmış röportajlar var çoğunlukla. Cinsiyet eşitliğini savunan bir kadın olarak yer yer fazlaca sinirlendim açıkçası okurken ama sinirlenme sebebim yazılanların gerçek olmasıydı, yoksa kitapla bir derdim yok tabi ki. Özellikle kendi çevresi dışında ne olup ne bitiyor bilmek isteyenler için güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Benim için çeşitli insanların baba-oğul ilişkilerini okumak çok farklı bir deneyimdi mesela. Adil bir dünyanın var olabileceğine inanan herkese öneriyorum.
Erkeklik: İmkansız İktidar
Erkeklik: İmkansız İktidarSerpil Sancar Üşür · Metis · 2011109 okunma
Resim