Erken çocukluk Döneminde Gelişim

Kolektif
'Bebekler genellikle ilk jest dili olarak 'bay bay'ı ifade ederler. Jestleri daha sık kullanan bebeklerin, dil ve kavram gelişimleri daha hızlıdır.'
Sayfa 143
KALITIMLA ilgili özelliklerinin ve yaşanılan ÇEVRE KOŞULLARInın birbirinden farklı olması nedeniyle çocukların gelişimlerinde BİREYSEL FARKLILIKLAR vardır. Her çocuktan aynı yaş ve zaman içinde aynı gelişim görevlerini beklemek doğru değildir.
Sayfa 9 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
Reklam
Bebeklerin tesadüfen çıkardığı seslerin ödüllendirilmesi, dil ediniminde önemlidir. Örn: -anne kelimesini söyleyen bebeği öpücükle, sarılmayla, mamayla ödüllendirmek bu kelimeyi pekiştirir.
Benmerkezcilik- Egosantrizm (Piaget, 4-7 yaş) kavramına örnek; Güneş çocuğu ısıtmak için, baba akşam çocuğa çikolata getirmek için vardır.
Sayfa 109 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
Bütün kültürlerde çocukların zihinsel süreçleri benzer bir sıra ile gelişir. Evreler arası niteliksel farklılıklar olabilir. Her evre, bir önceki evrenin kazanımlarını içerir.
Sayfa 94 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
Bebeğin ağlaması, ilk 3 hafta refleksiftir, amaçsız ağlamadır. 3-12 haftada açlık, rahatsızlık ağlamasıdır. 12 haftadan sonrası dikkat çekmek çekmek için ağlamasıdır.
Reklam
Göz kırpma ve gözyaşı bezleri doğumdan önce gelişmediği için, doğumdan sonra 1-7 hafta arasında bebek gözyaşı dökemez.
Sayfa 32 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
İnsan zihni bilgiyi alır, işler, biçim ve içeriğini değiştirir, depolar, gerektiği zaman geri getirir ve tepkiler üretir.
Sayfa 118 - Vize Yayınlık, 4.Baskı, 2019
Gizilgüç; insanın KALITIM ile getirdiği ve EĞİTİM yolu ile ortaya çıkacağı varsayılan yetenek ve özellikleridir.
Sayfa 89 - Vize Yayınları, 4.Baskı, 2019
Küçük yaşlarda beden daha esnektir. Kemikler ve kaslar geliştikçe esneklik azalmaya başlar. Çocukların esneklikleri 5-8 yaşlarında sabittir. 12-13 yaşlarında en üst noktaya ulaşır ve yaşla birlikte azalır. Kızlar, tüm yaşlarda erkeklerden daha esnektir.
Sayfa 53 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
Reklam
Çocuğa sınır koymamak, kurallardan bahsetmemek, gerçek hayatta uyum sürecini zorlaştırmaktadır.
Sayfa 185
'1-3 yaş aralığında olan çocuk kendi başına yemek yemek, giysisini seçmek, giyinmek, soyunmak, eşyalarını toplamak ister. Anne-babanın aşırı kontrolü ve baskısı, çocuğun kendi yeteneklerinden şüphelenmesine, yaptığı davranışlardan utanç duymasına neden olabilir.'
Sayfa 179
3 yaşındaki çocuk, çizdiği resmin yanına karalama yapıp kendi ismini yazdığını söyleyebilir. (Yazı Yazma Becerilerinin Gelişimi)
'5-6 yaşındaki çocuğun dili kullanımı ve sosyal etkileşimi bir yetişkininkine benzer ve anlaşılırdır.' (Dönme ve Arı, 1992)
Sayfa 153
Kahvaltıda ne yendiğinin hatırlanmaı, çaba harcayarak bellekteki bilgiyi geri getirmeyi gerektirdiği için AÇIK BELLEĞE örnektir. Nasıl bisiklet sürüldüğünü anlatmaya çalışmak zordur, ama hiç zorlanmadan yapıldığı için ÖRTÜK BELLEĞE örnektir. SEMANTİK BELLEK, kitabi bilgilerle ilgilidir. EPİSODİK BELLEK, bireyin öznel yaşantıları ile ilgili bilgileri hatırlamasıdır.
Sayfa 119 - Vize Yayıncılık, 4.Baskı, 2019
Resim