Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erken Dönem Osmanlı Devleti'nin Yapısı

Heath W. Lowry
Lowry’nin, önemli birincil kaynakların okumasındaki hataları gün ışığına çıkararak ve farklı yorumlar önererek, Osmanlı İmparatorluğu’nun kökeninin tarihyazımını titizlikle yeniden değerlendirdiği eseri, Osmanlı İmparatorluğu çalışmalarıyla ilgilenen herkes için temel bir çalışma niteliğinde. Osmanlıların 14. yüzyılda Balkanlar’daki başarısının ardında İslâmı yaymak (cihad) olduğunu söyleyen eski bakış açısına karşı yazar, Osmanlıların bu topraklardaki akınlarındaki temel saiklerinin ganimet ve köle edinmek olduğunu savlıyor. Tarihsel olgularla Osmanlıların kendilerine yakıştırdığı imgeyi birbirinden ayırarak bu dönem üzerine ayrıntılı bir tarihsel döküm sunan ve Paul Wittek’in “Gazi” tezini ele alan Lowry, bu tezin tarihselliğini ve Osmanlı çalışmalarındaki yankısını da okura sunuyor. Cemal Kafadar, Halil İnalcık, Colin Imber, Rudi Lindner, Ronald C. Jennings, Colin Heywood ve Şinasi Tekin gibi Osmanlı tarihçilerinin ve Türkologların çalışmalarını da tartışan Lowry hem Osmanlı tarihi hem de Osmanlı tarihçiliği için önemli bir eser sunuyor.
Yazar:
Heath W. Lowry
Heath W. Lowry
Çevirmen:
Kıvanç Tanrıyar
Kıvanç Tanrıyar
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 185Basım Tarihi: 2010Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıOrijinal Adı: The Nature of the Early Ottoman State
ISBN: 9786053991199Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
185 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Lowry eserinde, Osmanlı Devleti'nin kuruluşuyla alakalı Wittek'in ortaya koyduğu Gaza İdeolojisini Wittek'in incelediği belgeleri yeniden ele alarak çürütüyor. Bir tarihi kaynak nasıl okunmalı sorusu sorulursa cevap olarak bu kitabı gösteririm. Gerçekten bu analitik becerisi için Lowry'yi tebrik etmek gerek. Ek olarak Osmanlı Devleti'nin kuruluşuyla alakalı olarak ortaya atılan meşhur Yağma/Talan Konfederasyonu görüşü yine ilk olarak bu kitapta ele alınmıştır. Lowry, Osmanlı'nın sadece Müslüman-Türk devleti olmadığını ikna edici bir şekilde açıklamaktadır.
Erken Dönem Osmanlı Devleti'nin Yapısı
Erken Dönem Osmanlı Devleti'nin YapısıHeath W. Lowry · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201017 okunma
Reklam
185 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Lowry, eserinde Osmanlı Devleti'nin kuruluşuyla ilgili tartışmalara yeni bir boyut kazandırmaya çalışmış. Daha önce yapılanların bazı eksik yönlerine dikkat çekmiş. Örmeğin Paul Wittek'in 1337 tarihli Bursa Kitabesi'ni eksik okumuş olması. Yine Ahmedî'nin de yanlış ve eksik okunduğunu iddia ediyor. Osmanlıların ve devletin kurulduğu bölgedeki diğer beyliklerin gaza, gazi, cihad gibi kavramlara nasıl baktıklarını anlamaya çalışmadan kendince bir gaza kavramı oluşturmaya çalışmış. Bu konu eserde en çok eleştirdiğim konudur ayrıca belirteyim. Amerikalı olmasından olsa gerek. Ya da daha genel alalım müslüman olmamasından olsa gerek, gazayı yağma, talan ve ganimet aşkıyla yapılmış bir faaliyet olarak ve tabi yanlış olarak tanımlamış. Oysa bu iki kavramın tanımı hatta o dönemdeki tanımı çeşitli ansiklopedi maddelerinde yer alıyor.
Erken Dönem Osmanlı Devleti'nin Yapısı
Erken Dönem Osmanlı Devleti'nin YapısıHeath W. Lowry · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201017 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.