İbnü`l-Cevzi
Arkadaşlarımdan bir topluluk vaaz ilmine çok ilgi duydular ancak kendisine başvuracakları uygun bir kitap bulamadılar. Zira bir grup acem bir kısım kitaplar yazdılar ve sıhhatine bakmadan süslü sözlere özenip bu kitapların içerisini batıl hadislerle ve bozuk manalarla doldurdular. Amaçları sadece ne varsa toplamak arzuları nefisleri galeyana getirmek olduğundan kimi zaman bedevileri coşturup onları ağır başlılık ve Allah korkusundan uzaklaştıran kimi zaman da onu dünya sevgisine sürükleyen aşk ve muhabbet şiirlerini zikrettiler. Zaman zamanda günahları kolaylaştıran uyduruk hadisleri anlattılar ve daha nice şeyler. Ben onların bu ayıplarını "Kitabu'l-Kısas Ani'l-Kussas" kitabında anlattım. Arkadaşlarım bu sebeple beni bu kitaplara bakmaya gerek bırakmayacak bir kitap yazmaya teşvik ettiler. Ben de onlara hakkı istediklerinden ve batıldan kaçındıklarından olumlu cevap verdim ve başının büyük çoğunluğunu rivayetlerden sonunu ayetlerden oluşturduğum yüz oturumu bu kitapta kaleme aldım
Türler:
1000 sayfa

10/10 puan verdi
"Kuşkusuz Allah'ın affı, mağfireti ve rahmeti olmadan kurtuluşa ermek mümkün değildir." Bolca istifade ettiğim bir kitap oldu. Bölüm bölüm ilerleyen ve anlatımı akıcı, birçok kısımda ilmi bilgileri tazeleyen, bazı noktalarda uyarılarla insanı kendine getiren bir kitap.
Et Tebsira (2 Cilt Takım)
Konu başlıklarını ayet kıssaları ile belirlenmiş olup her bölüm sonunda şerhlerle beraber bir muhasebe okuyucunun iç dünyasına bir yolculuk yapmasını sağlıyor, fakat sarsıntılı bir yolculuk diyebilirim. Yazar kendi görüşlerini söylerken adeta okuyucuyu muhatap alarak ne zaman vazgeçeceksin, yazıklar olsun sana gibi ikazlardan kaçınmamış sanırım et’tebsirayı farklı kılan ve her okuyanında bundan dolayı sevdiğini düşündüğüm bir noktasıda bu olsa gerek. İçerisinde israiliyatın olması, sabitesi sağlam olanları etkilemez bunun için o kısma değinmeyeceğim, ben olaya felsefik epistemoloji olarak da bakıyorum, tarihi ve siyaseti aralamak olarakta bakıyorum diyebilirim. Her zaman söylerim kitap okumak, yazarın ne anlatmak istediğinden çok okuyanın ne aldığı bir durum söz konusudur. Nefsimi kınayan, kırbaçlayan bir kitap Ara ara açıp okuyacağım istifade etmeye devam etmek istediğim bir kitap et’tebsira benim için.. Rabbim önce benim için faydalı kılsın sonrada okuyan her okuyucuyu faydalı kılsın. Allahumma amin.
@Metrukbirokur
10/10 puan verdi
Allah’ın adıyla. Basiret ehline nasihatler ismiyle ibnu’l Cevzi (Rh), adından da anlaşılacağı üzere basiret sahibi olan, Ulul Elbab olan kimselere çok keskin hitaplar yapıyor. Bu kitaptan etkilenmemek elde değil. Elimden bırakmadığım ,başucu bir kitap oldu . Ramazan da tanışmıştım . Nefsimi nasıl tezkiye edebilirim diye birkaç kitap okurken Rabbime Hamdolsun bu kitabı karşıma çıkardı. Mutlaka alıp okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. İsraliyattan bilgiler de var o kısımları geçip nasihatlere odaklanabilirsiniz. Ulul Elbab olan kimselere selam olsun..
Puan vermedi
Cevzi’nin yakın arkadaşları ve cemaati kendisinden vaaz ve nasihat üzerine bir kitap bulamadıklarını dile getirmiş ve bu konuda bir eser ele almasını rica etmişler. Bunun üzerine Cevzi vaaz ve nasihat türünde sayılabilecek “Et-Tebsira” kitabını kaleme almış. Konu başlıklarını ayetlerden almış ve kısa bir girişten sonra şerh ile beraber muhasebe ve mukayese yaptıracak şekilde kendi görüşlerini dillendirmiş.

İbnü`l-CevziYazar · 41 kitap
İbnü'l Cevzi (1116 - 1201), 12. yüzyılda yaşamış Arap din, tarih ve tıp bilgini. Tam ismi 'Ebu'l-Ferec İbnü'l Cevzi Ebu Abdurrahman bin Ebi'l Hasan' olan İbnü'l Cevzi, 1116 yılında doğmuştur. Doğum tarihi üzerinde bazı ihtilaflar olmuştur, bazı alimler doğum tarihinin 1116 değil, 1114 olduğunu söylerler. Daha çok küçük yaşlarda dönemin büyük alimlerinin yanına girmiş, onların himayesinde yetişmiştir. Özellikle hadis ve tefsir alanında birçok çalışmaya imza atmıştır. Her ne kadar en çok hadis ve tefsir alanında kaleme aldığı eserlerle adı duyulsa da, özellikle tarih üzerine birçok önemli eseri vardır. Bunların dışında dil üzerine de bazı çalışmaları olmuştur. 1201 yılında vefat etmiştir. El-Muntazım fi tarihil-mêluk vel-ümem adlı 10 ciltlik eseri vardır. Çok fazla okumaya düşkünlüğüyle bilinir ölmeden kısa süre önce hala öğrenmeye doymadığını söylemektedir. 'İKRA' ile başlayan dinimizde islam ile okumanın nasıl yakın olduğunu göstermiştir. çok fazla okumasıyla eşit şekilde yazmıştır çoğu eseri günümüze ulaşmamıştır. Ölmeden önce ev hapsine mahkum edilmiştir, 5 yıl orada kalmış ve kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılamış hapsi bittikten bir hafta sonra vefat etmiştir. Üçü erkek sekiz çocuğu olduğu söylenmektedir iyi bir aile babasıdır çok fazla maddi sıkıntı çekmemesi kitaplara düşkünlüğü ve kütüphanesini geliştirmekte ki avantajlarından olmuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.