Evren, Yaratılış ve Köken Mitleri

Mahir Şanlı
İsis’in vazgeçmek bilmeyen karakteri Set’in sonunu getirdi. Osiris’i yeraltının, Horus’u da yeryüzünün hakimi yapan İsis’ten başkası değildi.
Reklam
Şimdi size bir lahit sunacağım. Kurşun, gümüş ve altınlarla kaplı bu lahidin dünyada bir eşi daha yok. İddia ediyorum ki aranızdan hiç kimse bu lahde tam olarak yerleşemeyecek.
Adaletli olmayan güç zarardan ve felaketten başka ne getirebilirdi ki?
Sayfa 179Kitabı okudu
Tanrılar ateş tanrısını yaratmaya karar verdiklerinde bunun bir felakete sebep olacağından habersizdiler.
"Hayatta hiçbir şey tesadüf eseri gerçekleşmez. Her şey bizim dışımızda gelişen büyük hikayenin bir parçasıdır."
Reklam
Başlangıç mitleri
"Her şeyden önce su vardı.." -Türk Altay Mitolojisi- "Başlangıçta kaos vardı." -Yunan Mitolojisi- "Önce Apsü ve Taimat vardı." -Mezopotamya Mitolojisi- "Her şeyden önce ulu ruh Maheo vardı." -Kızılderili Mitolojisi- "Önce buz ve alev vardı" -İskandinav Mitolojisi- "Önce hiçlik vardı." -Çin Mitolojisi- "Başlangıçta yer ve gök birdi." -Japon Mitolojisi- "Başlangıçta kristal bir yumurta vardı." -Slav Mitolojisi- "Var olan yalnızca sonsuz bir hiçlikti." -Hint Mitolojisi- "Başlangıçta yalnızca Zervan vardı." -Fars Mitolojisi- "Önce Nun vardı." -Mısır Mitolojisi- "Her şeyden önce Void vardı." -Kelt Mitolojisi-
İklimin insanların karakterlerine, insanların karakterlerinin ise hikayelerine yansıdığına şahit oluruz
“Yalnızlık Tanrıya dahi ağır bir yüktür Bay Ülgen, bu derin yalnızlıktan kurtulmak istiyorsan yaratmalısın!”
Sayfa 25 - ötükenKitabı okudu
Yer yoktu, kişi yoktu, bitki yoktu, hayvan yoktu... Yalnızca uçsuz bucaksız, kapkaranlık bir su vardı. Ve suyun üzerinde beyaz iri bir kaz kılığında uçan Bay Ülgen vardı..
Reklam
'Tanrılar bizzat zamanın ve düzenin koruyucusudurlar.' - Hint Mitolojisi
Kozmogoni: Evrenin nasıl yaratıldığını izah eden mitler. Teogoni: Tanrıların nasıl meydana geldiğini ve görevlerini anlatan mitler. Antropogoni: İnsanların nereden geldiklerini ve nasıl oluştuklarını anlatan mitler. Eskatoloji: Hayatın sonunu anlatan mitler(kıyamet mitleri de denilebilir.) - Son Söz.
Mitleri anlamak..
Ünlü antropolog C. Levi-Strauss " Tüm mitolojiler diyalektir, okuyan onlardaki karşıtlığı anlamakla mükelleftir. Eril ile dişil, ölüm ile yaşam, zalim ile mazlum, sıcak ile soğuk, tüm bunlar arasında müthiş bir çatışma döner. Mit okuyucusu bu çatışmaları doğru yorumlayarak ancak mitlerin anlamlarını çözebilir." diyor ve ekliyor; "Mitleri anlamak için katı bilimsel bakış açısından çok sanatsal bakış açısına ihtiyaç vardır." Mitlerin yaratıcılarının ozanlar, şairler olduğu düşünüldüğünde Levi-Strauss'un bu tespitinde ne kadar haklı olduğu da anlaşılacaktır..
Evrendeki ilk anlaşmazlık, ilk büyük sorun işte o zaman baş gösterdi. Uranos doğan çocuklarından nefret ediyordu.
Henüz tarih yazımını öğrenmeyen, bir sisteme oturtmayan milletler, tarihlerini hikayelestirerek sonraki nesillere aktarmaya çalışmışlardır. Bu duruma en güzel iki örnek Türk-Hun tarihinin iki önemli ismidir. Mete (Motun) ve Atilla. Hem gerçek kişilerdir, hem de mitolojik kahramanlardır.
Resim