Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Evrenin Zarafeti

Brian Greene

Evrenin Zarafeti Sözleri ve Alıntıları

Evrenin Zarafeti sözleri ve alıntılarını, Evrenin Zarafeti kitap alıntılarını, Evrenin Zarafeti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
şu cümleyi anlamak için 5 sayfa yazı okudum.
Kütle çekimi (Einstein'a göre) uzay ile zamanın yamulmasıdır.
Tübitak Yayınları
işte beyin o, bendeki başka bir şey.
Newton öyle muazzam bir dehaydı ki, araştırmalarından bazıları için gereken matematiğin mevcut olmadığını gördüğünde o matematiği icat ediyordu.
Tübitak Yayınları
Reklam
bir delikten çıkan dalganın tepe noktası, diğer delikten çıkan dalganın çukur noktasıyla üst üste binerse, birbirlerini iptal ederler. (Aslına bakılırsa, ses geçirmez kulaklıkların ardında yatan fikir de budur; gelen ses dalgasının şeklini ölçerek tam "zıt" başka bir ses dalgası oluştururlar ve böylece istenmeyen sesler engellenmiş olur.)
Tübitak Yayınları
26, yirmi altı, YİRMİ altı, YİRMİİİ
26 yaşındaki Albert Einstein Annals of Physics dergisine teknik bir makale gönderdi; on yıl kadar önce bir delikanlıyken aklına takılan, ışıkla ilgili bir paradoks hakkındaydı makalesi. Derginin editörü Max Planck Einstein'ın makalesinin son sayfasını da çevirdikten sonra anladı ki, kabul gören bilimsel düzen yerle bir olmuştu
birinin bakış açısının "doğru", diğerininkinin "yanlış" olduğunu söylemenin hiçbir temeli yoktur. Her iki bakış açısı da aynı ölçüde doğruluk iddiası taşır.
"mutlak" bir hareket kavramı yoktur. Hareket görelidir.
Reklam
Düşünemedim…
Geçici olarak birbirlerinden ayrılan fotonlar, bir şekilde birbirlerini iptal etme yeteneğin-dedirler. Bunun ne kadar çılgınca bir şey olduğunu düşünün
Tübitak yayınaları
kara delikler çok güçlü kütleçekimi alanlarına sahip olduklarından, zamanın içinden geçişiniz bir hayli yavaşlayacaktır. Saatiniz, geride, Dünya'da bıraktığınız arkadaşlarınızın saatlerinden 10.000 kat dahayavaş işleyecektir. Kara deliğin olay ufku üzerinde bu şekilde bir yıl kadar oyalansanız, sonra halata tırmanıp sizi bekleyen uzay geminize dönseniz, kısa süren rahat bir yolculukla eve varsanız. Dünyaya geldiğinizde, yola çıkışınızdan bu yana 10.000 yılı aşkın bir zaman geçtiğini görürdünüz. Böylece kara deliği Dün-ya'nın uzak geleceğine gitmenizi sağlayan bir tür zaman makinesi olarak başarıyla kullanmış olurdunuz
Tübitak Yayınları
siz koştuğunuz için bombanın size yaklaşma hızı saniyede 6 metreden az olacak. Aslında sağduyu bize, saniyede diyelim ki 4 metre hızla koşuyorsanız, el bombasının size (6-4)=2 metre hızlayaklaşacağını söyler (...) Başta kulağa tümüyle saçma gelse de, yaklaşmakta olan bir toptan, el bombasından ya da çığdan kaçarken olanın tersine, yaklaşmakta olan fotonların hızı hep saatte 1 milyar kilometredir. Aynı şey size yaklaşmakta olan fotonların üstüne doğru gittiğinizde ya da peşlerinden koştuğunuzda da geçerlidir. Yaklaşmaya da uzaklaşma hızları hiç değişmez, fotonlar yine saatte 1 milyar kilometre hızla yol alıyor görünecektir. Foton kaynağı ile gözlemci arasındaki göreli hareketten bağımsız olarak, ışığın hızı her zaman aynıdır.
Sicim kuramına göre, evrenin temel bileşenleri nokta parçacıklar değildir. Aksine küçücük, tek boyutlu iplikçiklerdir, çok çok ince lastik bantlar gibi ileri geri titreşip dururlar.
Sayfa 174 - Tellekt Yayınları
Reklam
Einstein’a ağır geldiyse tam burada kitabı kapatmalıyım sanki
evrenin dokusu ya genişliyordu, ya küçülüyordu, ama kesinlikle aynı kalmıyordu. Genel görelilik denklemleri bunu açıkça gösteriyordu. Bu sonuç, Einstein'a bile fazla ağır geldi.
Tübitak Yayınları
kuantum mekaniğini gerçek anlamda kullananlar, onun neden işe yaradığı ya da ne anlama geldiğini aslında pek de anlamadan, kuramın "kurucu babaları"nın koyduğu kural ve formülleri -basitçe gerçekleştirilen, hesaplamaya dayalı işlemler- izlerken bulmaktadır kendilerini.
Tübitak Yayınları
evren; müzikten başka bir şey değil
Daha önceki bakış açısına göre, temel parçacıklar arasındaki farklılıklar, aslında her bir parçacık türünün “farklı bir kumaştan kesildiği” söylenerek açıklanıyordu. Her parçacık temel olarak görülse de her birinin oluştuğu “malzeme”nin farklı olduğu düşünülüyordu. Örneğin elektron “malzeme”si negatif elektrik yüklüydü, nötrino “malzeme”si ise elektrik yüküne sahip değildi. Sicim kuramı, bütün maddenin ve bütün kuvvetlerin “malzeme”sinin aynı olduğunu söyleyerek bu tabloyu kökten değiştirir. Her temel parçacık tek bir sicimden oluşur -yani her parçacık tek bir seçimdir- ve bütün sicimler de kesinlikle birbirinin aynısıdır. Parçacıklar arasındaki farklılıklar, sicimlerin farklı titreşim örüntüleri göstermesinden doğar. Farklı temel parçacıklar olarak görünen şeyler aslında temel bir sicimin çıkardığı farklı “nota”lardır. Muazzam sayıda titreşen sicimden oluşan evrenin kozmik bir senfoniden farkı yoktur.
Sayfa 185 - Tübitak Yayınları
senin betimlemeni yerim :D
Newton'un deneysel olarak başarılı olmuş ve sezgisel olarak hoşa giden evrensel kütleçekimi kuramı..
Einstein'ın bu büyük keşfini dünyaya duyurmasının üstünden neredeyse bir yüzyıl geçti, fakat çoğumuz hâlâ uzayı ve zamanı mutlak terimlerle düşünüyoruz. Özel göreliliği iliklerimizde hissetmiyoruz. Etkileri sezgilerimizin temel bir parçası değil. Bunun sebebi gayet basit: Özel göreliliğin etkileri, insanın ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlıdır.
548 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.