Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri

Emrah Safa Gürkan

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri Konusu

"Özgünlük” ve “yeni”nin sürekli övüldüğü bir çağda, detaylarda ne kadar ayrışsak da, temelde birbirimize çok benziyoruz. Sadece birbirimize benzemekle kalmıyoruz; bizden önceki nesillerden de o kadar farklı değiliz. Teknolojinin ve modernitenin getirdiği tüm yeni imkânlara rağmen birçok alışkanlığımızdan vazgeçemiyoruz. Benzer durumlarda benzer tepkiler gösteriyor, âdeta ezbere yaşıyoruz. Ve bunu değişmediğimizin pek de farkında olmadan yapıyoruz. Gözlemlemenin, sorgulamanın, tutarlı fikirler geliştirmenin sancılı sürecine katlanmaktansa reklamvari sloganlarla özgünlüğü yakalayabileceğimizi sanıyoruz. Ve sonunda her tembel öğrenci gibi sınıfta kaldığımızda hocayı suçluyoruz. İşte Ezbere Yaşayanlar, bir türlü vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımızın tarihî arka planıyla birlikte antropolojik, sosyolojik ve psikolojik kökenlerini irdeliyor. Bizim gibi olmayanlara neden tahammül edemiyor, yabancıdan ve farklıdan neden korkuyoruz? İnsanları niçin konuşma tarzına göre yargılıyor, argo kullananlara ya da aksanlı konuşanlara niçin yukarıdan bakıyoruz? Şu rasyonalite çağında neden hediye alıyoruz ve birbirimize bir şeyler ısmarlıyoruz? Niçin dedikodu yapmaktan vazgeçemiyoruz? Son elli yılda birçok hak edindikleri halde kadınlar neden erkeklerden farklı meslekler tercih etmekte ısrar ediyor? Bunca bilimsel gelişmeye rağmen neden hâlâ fala ve büyüye inanıyoruz? Yukarıdaki sorulara cevap ararken anekdot denizinde boğulmadan diyardan diyara koşup çağdan çağa savrulacağız. Taş Çağı’ndan modern zamanlara, Kalahari Çölü’nden Trobriand Adaları’na, Güney Sudan’dan Alp Dağları’na, Çin’den Aztek diyarlarına keyifli bir yolculuğa çıkmaya, Evliya Çelebi’den Torquemada’ya, James Cook’tan Şamhat’a, Kraliçe Njinga’dan İmparatoriçe İrene’ye, konuşan şempanzelerden Akıllı At Hans’a, yamyamlardan hadımlara birçok ilginç karakterle tanışmaya hazır mısınız? Ezbere Yaşayanlar’da iki yüz bin yıllık insanlık mirasının ortaya koyduğu birbirinden değişik toplum ve kültüre yönelerek davranışlarımızı şekillendiren ana etmenleri inceleyecek; kültürle biyoloji, geçmişle gelecek, gelenekle yenilik arasındaki çekişmeyi merkeze alarak, şartların alışkanlıklarımızı ne noktaya kadar değiştirebildiğini tetkik edecek ve doğamıza ne kadar hükmedebildiğimizi göreceğiz.
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 20 dk.Sayfa Sayısı: 400Yayınlanma Tarihi: Ocak 2022Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9786258431131Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.210 üzerinden
506 Puan · 100 İnceleme

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
C A N

C A N

@canomo133
·
07 Nisan 11:39
7/10 puan verdi
“Özgünlük” ve “yeni”nin sürekli övüldüğü bir çağda, detaylarda ne kadar ayrışsak da, temelde birbirimize çok benziyoruz. Sadece birbirimize benzemekle kalmıyoruz; bizden önceki nesillerden de o kadar farklı değiliz. Teknolojinin ve modernitenin getirdiği tüm yeni imkânlara rağmen birçok
38 etkileşim
F.

F.

@fthrl
·
10 Aralık 2022 20:43
8/10 puan verdi
Bir arkadaşımın yolda podcastlerini zorla açmak suretiyle tanıştırdığı ESG, ezber bilgileri sorgulamaya ve yargı dağıtmaya devam ediyor. Kadın ve erkeklerin benzer konulardaki düşünceleri ve farklılıkları, toplumların davranışları, görünmeyene inanma ihtiyacı ve dedikodu gibi hassas konulara çekinmeden cumburlop dalan yazarımız, bunu kendi görüşlerini vererek değil literatür ve saha çalışmalarından aktarımlarla yapıyor. Yazarın özellikle eleştirdiği hazırcı gruptan olan benim için bu kaynakları sormak haşa mümkün değil Çok güzel noktalar var değinilen, mesela daha çok gezmek, daha çok öğrenmek mi demek sorusunun altında yazar gezilerin eskisine göre daha az içsel tecrübeye dönüştüğünü ve amacın çoğunlukla görmekten ve yaşamaktan ya da anlamaktan çok göstermek veya anlatmak olduğuna dikkat çekiyor. Her zaman gittiğim yerlerden insanların görmeleri için paylaşımlar yaparım, çoğunlukla niyetim insanların çeşitli yerler hakkında benim gözümden fikir edinmesi olsa da bazen burada belirtilen yanlışa benim de düştüğüm oluyor. Son bölümde okumanın önemine vurgu çeken yazar, köyden kente göçün fiziki olarak gerçekleşip zihni olarak gerçekleşmediğini vurguluyor, bunun yanında kültürel sermayemizin düşüklüğünü ama hiçbir zaman geç diye bir şey olmadığını hatırlatıyor.
Emrah Safa Gürkan
Emrah Safa Gürkan
6 etkileşim
Hilal Doğru

Hilal Doğru

@Hilaldogru
·
22 Mayıs 15:06
Puan vermedi
Geçmişten günümüze olanlar bir film şeridi gibi adeta. Yazarımız kendisine bir okuyucu kitlesi seçmiş o kadar belli ki bu. Anlamak, devam edebilmek zordu. Ama bu tamamen benim eksikliğimden kaynaklı. O kadar çok şeyi referans veriyor ki( bu çok güzel) onları okumadığım ya da bilmediğim için çok üzüldüm.Emrah Safa Gürkan'ın hitap ettiği okuyucuya imrendim açıkçası. Ama bu demek değil ki kitabı okumayı erteleyin. Hayır aksine ne kadar erken okursanız o kadar yol kat etmiş olacaksınız bence. Ben biraz yetersiz kaldığım yerleri görmüş oldum böylece. Aynı zamanda birçok konu hakkında yanlış bildiklerimi öğrenmiş oldum. Ya da bazı noktalarda neyin nereden geldiğini farketmiş oldum. Keyifli bir okuma süreciydi. Dikkatinizi toplayın ve öyle okuyun. Bu arada içerisinde karakodlu sürprizler yerleştirilmiş her seferinde heyecanla onları bekledim. Bazı resimlerle de ayrı keyif katmış yazarımız. Tanışmış olmaktan mutluluk duyuyorum, takipte kalacağımdan da eminim. Sevgilerimle
5 etkileşim
Erdem Avcı

Erdem Avcı

@dolunayda5561
·
16 Ağustos 17:57
8/10 puan verdi
Artık farklı düşünenleri fiziken ortadan kaldırmasak bile bugün halen söyleyemediğimiz birçok şey var .Toplumların bir arada yaşayabilmeleri için bazı ortak yanılsamalara ihtiyaçları olduğundan ahengi bozan fikirler hep tehlikeli addediliyor.Savaş ,afet ,salgın ,ekonomik kriz gibi zor zamanlarda bu tehlikenin kapsamı artarken işler yolundayken uyumsuz görüşlere tahammül artıyor hiç kuşkusuz .Ancak bu gene de sınırsız bir fikir özgürlüğü olmadığı gerçeğini değiştirmemelidir .Hayat bir münazara değil ve taassup kendini değişik şekillerde gösterebilir .
1 etkileşim
Özlem

Özlem

@Bircesitbibliyoman
·
19 Mart 2022 22:55
Puan vermedi
Ya ben bu eser hakkında beklentimi oldukça yüksek tuttum ya da gerçekten beklentinin altında yazılmış bir eser çıkmış Gürkan’ın kaleminden. Eserin ilk bölümünde “Neden farklıya tahammül edemeyiz?” Başlıklı bir konunun ele alınması başta cazibe katmıştı -kendimce- esere. Yazar, toplumun güzel bir yarasına parmak basmış fakat konunun -hatta yazılmış diğer konuların da- çok dallanıp budaklanması, mevcut konunun dışında farklı konulara da değinilmesi okuru eserden uzaklaştıracak kıvamda olmuş. Yoksa bölümlendirilen başlıkların tamamı gerçekten de ülkemizin temel sorunlarını ele almış nitelikte. Özellikle, “Erkeklerle kadınlar neden farklı meslekler seçer?” başlıklı bölümü oldukça ilgi çekiciydi benim için. Dilerim sizler keyif alırsınız. Keyifli okumalar…
28 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 31.7
Erkek% 68.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Emrah Safa Gürkan
Emrah Safa GürkanYazar · 5 kitap
2003'te Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2006'da aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı doktora sonrası 2012'de doktor unvanını aldı. 2018'de kendisine TÜBA tarafından Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü verildi. 2021'de profesör oldu. Gürkan'ın bugüne kadar başta Akdeniz tarihi üzerine olmak üzere çeşitli Yeni Çağ dönemi Osmanlı ve Avrupa tarihi alanında eserleri yayımlanmıştır. 1981 yılında Değirmendere'de doğdu. 2003'te Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2006'da aynı üniversitede Halil İnalcık'ın danışmanlığında yazdığı Ottoman Corsairs in the Western Mediterranean and Their Place in the Ottoman-Habsburg Rivalry, 1505-1535 adlı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından Georgetown Üniversitesi'nde Gábor Ágoston ile yazdığı Espionage in the 16th Century Mediterranean: Secret Diplomacy, Mediterranean Go-Betweens and the Ottoman-Habsburg Rivalry başlıklı tez ile de 2012'de doktor unvanını, 2021'de de profesör unvanını aldı. 2017'de çıkan ilk kitabı Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları 2018'de TÜBA tarafından Bilimsel Telif Eser Ödülü'ne layık görüldü. 2018'de 14. Kadir Has Ödülleri'nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü ile TÜBA'ca verilen Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü'nü kazandı. Mart 2011'den bugüne dek yayında olan Ottoman History Podcast'ın iki kurucu editöründen birisi oldu. Fatih ve Rise of Empires: Ottoman dizilerinin danışmanlığını yaptı. FluTV isimli YouTube kanalında İlker Canikligil ile beraber Mayıs 2019 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında "Olmaz Öyle Saçma Tarih" (32 bölüm) ve Eylül 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında Ekşi Sözlük projesi olan Pena isimli YouTube kanalında Bengü Üçüncü ile beraber "Bunu da mı bilmiyorsun?" (10 bölüm) isimli programları hazırladı ve sundu. Halen Omnibus 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli kişisel Youtube kanalında içerik üretmektedir. Osmanlı İmparatorluğu ve 16. yy.ın ilk yarısında Akdeniz’de Haber Dolaşımı adlı TÜBİTAK projesinin yanı sıra İspanya Kültür Bakanlığı tarafından fonlanan La otra Europa: Individuos y grupos de la Europa oriental y del imperio safaví en España y la América española de la edad moderna ve Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji'de İşbirliği denetimindeki Islamic Legacy: Narratives East, West, South, North of the Mediterranean (1350-1750) adlı projelerde araştırmacılık yapmaktadır. Medeniyetler arası diplomasi, saray hizipleri, Osmanlı stratejisi ve karar alma mekanizması, serhat çalışmaları, korsanlık, kölelik ve ihtida konuları üzerinde çalışmıştır.

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Arslan Can KASAR

Arslan Can KASAR

@arslan_cn
·
02 Haziran 16:15
Hayatın her alanında birbirinden farklı kökenden gelen ögeleri karıştırıp tabuları yıkmakla böbürlenen modern insan, iş kültüre gelince duvarlarını yıkmıyor, yıkamıyor, her ağaçtan meyve koparamıyor.
24 etkileşim
büşra çetinkaya

büşra çetinkaya

@busractnky
·
04 Temmuz 01:25
Ancak sistem dışı elementlerin sistemin içinde faaliyet göstermesine izin verdiğimizde neler olabileceğini, demokratik seçimle işbaşına gelip bir sene içinde Alman demokrasisinin tüm temsilî kurumlarını işlevsiz hale getiren Nazilerden biliyoruz.
18 etkileşim
Meraklı Zihin

Meraklı Zihin

@meraklizihin
·
29 Temmuz 15:44
Gecenin zifiri karanlığında bilinmeyen mekanlarda yüzlerce binlerce cadının katılımıyla gerçekleşmesine rağmen bir kişinin bile görmediği fantastik Şabat buluşmalarına yüzlerce yıl boyunca inanılması, cemiyetlerin ortak endişeleri, korkuları, değerleri ve fantezileri hakkında bize çok şey söylemekte değil midir?
1 etkileşim
Mustafa

Mustafa

@musti307
·
07 Temmuz 18:31
…sosyal medyada bir radyo programcısının koskoca Papa’ya İncil’i okumayı tavsiye edebildiği zamanlarda yaşıyoruz
26 etkileşim
Meraklı Zihin

Meraklı Zihin

@meraklizihin
·
28 Temmuz 22:37
Yeni olan bizi geliştirebilir ancak eskiyi yıktığı için taşların yerinden oynamasına, kartların yeniden dağıtılmasına, kısacası huzurların kaçmasına neden olacaktır.
2 etkileşim

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri İletileri

Tümünü gör
Artık görüşlerimizi de okuyacaklar!
"İnsanın suratından politik görüşünü tahmin eden algoritmalar üzerinde çalışıldığını da ekleyelim."
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri
20.s
"Hediye değiş tokuşu nasıl bir itibar savaşına dönüşür? Anarşik ortamlarda hediyeleşme nasıl güven ve işbirliği tesis eder?"
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri
208.s