Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fahim Bey ve Biz

Abdülhak Şinasi Hisar

Fahim Bey ve Biz Sözleri ve Alıntıları

Fahim Bey ve Biz sözleri ve alıntılarını, Fahim Bey ve Biz kitap alıntılarını, Fahim Bey ve Biz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Eskiden hep nazla geçen mevsimler artık birer kasırga hızıyla savruluyor! Artık seneler aylar gibi, haftalar günler gibi, saatler dakikalar gibi geçiyor! Zaman bir acele hastalığına tutulmuş da bizi iterek kovalar gibi koşuyor! En kısa bir lezzet için fırsat ve imkân kalmıyor. Ömrümüz mahrekinden kopup ve gözlerimiz karşısında gönlümüzü kıran bir süratle boşluğa düşüp sönen bir yıldız gibi geçiyor!”
Sayfa 155 - Everest YayınlarıKitabı okudu
“Kitapların iyileri ve ruhumuzda takdis ettiğimiz faziletler, insanları daha zor beğenmeye bizi mecbur ediyor. İnsan artık vaktini yabancılara karşı müdafaa etmek sevdasına düşüyor.”
Sayfa 131 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanlar, birbirlerinden uzun mesafelerle ayrılmış yıldızlar gibi, kendi hususi boşlukları içinde dönen, hepsi yalnız, hepsi mahrem ve başkalarına kapalı birer dünyadır.
"'Birazdan' geçidi ve 'yarın' caddesi insanı 'hiçbir şey' şatosuna götürür!"
Sevgililerimizin gönlümüze en sadık olanları ölmüş olanlardır.
Gördüğümüz insanların ruhları değişir, şekilleri değişir ve biz değişiriz, onları değişmiş görürüz.
Sayfa 110 - Everest Yayınları
Reklam
Halbuki aleyhimizde verilen hükümlerin sebepleri çok kere bizim kusurlarımız değil, bize bakanların görüşlerini bulandıran kendi hisleri, acizleri, öfkeleridir.
Niçin mazi içinden artık beni memnun edecek bir şey hatırlayıp söylemiyor?
Sanki kim biraz deli değildir? Herkes hayalen nice deliliklerden zevk alır.
Reklam
"Fakat bir yaştan sonra, babalar sustu mu, oğullar onlara cevap vermek ihtiyacı duyarlar. Sedadan sonra aksiseda başlar. Ve çok kere bu, sedanın aksinedir."
"Zira,daima böyle,başkalarına acıdığımızı sanırken bile,içimizden mutlak biraz kendimize ağlarız."
İnsanlar, birbirlerinden uzun mesafelerle ayrılmış yıldızlar gibi, kendi hususî boşlukları içinde dönen, hepsi yalnız, hepsi mahrem ve başkalarına kapalı birer dünyadır.
Bir insan ömrüne nasip olan zamanın kısalığı, öğrenilecek ilmin güç ve yavaş istihsal olunur bir mahsul olması, kitap okumanın bizde layıkıyla takdir edilemeyen değeri, insanlardaki kitabi malumatın hudut ve ebadı hakkında derdi ki, "Bir insanın fikri rüşdüne yirmi yaşında erdiği kabul edilse ve bu adam yirmi yaşından itibaren ceht ve sebat etse de her on beş günde bir kitap okuyup bitirse... Ki bunu hiç azımsamamalıdır, zira, malum ya, herkesin işi, derdi yahut eğlencesi arasında kitap okumaya tahsis edebileceği zamanı bittabi mahduttur. Kitapların hepsi de şiir, hikâye ve roman gibi eserler değildir, hoş, bunların iyileri bile, iyice anlaşılmak için öyle kolay kolay okunup geçilemez ya, neyse! Mesela büyük bir şairin divan-ı eş'arını iyice anlayarak okuyup hatmetmek için bir ömür lazım gelebilir, o da başka! Lakin asıl okunacak olan ilmi, felsefi, tarihi eserlerin çoğu büyük kıt'adadır, on beş günde bile bitirilemez. Ancak bu adam, azmini gevşetmese, yaz, kış demese, hele hiç hasta olmasa, hiç seyahat etmese, tatil nedir bilmese, hülasa hiçbir mani çıkmasa da nadir görülür bir sadakatle mütalaasına bu minval üzere devam edebilse, irili ufaklı, üst üste on beş ginde bir kitap, ayda iki kitap, senede yirmi dört kitap hatmetse, böyle arka arkaya tam kırk sene okumakta devam edip kendisi de altmış yaşını ikmal ettikten sonra, bu kırkıncı mütalaa senesinin sonunda kaç kitap okumuş olur bilir misiniz? Bin tane bile değil, ancak 960 kitap!
Sayfa 57
" Fakat bir yaştan sonra, babalar sustu mu, oğullar onlara cevap vermek ihtiyacını duyarlar. "
Sayfa 46 - Everest YayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 2.071 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.