Felaket Yazısı

Maurice Blanchot
Maurice Blanchot Felaket Yazısı'nda felsefi görüşlerini en görkemli haliyle, kendine has ve eşsiz üslubuyla sergiliyor. Felaket Yazısı bizi ebediyen yankılanacak "parçalı yazıyla" tanıştırıyor. Felaket Yazısı'nda düşünce, çeşitli yönlerde - hep parçalanmış yönlerde - belli sorulara odaklanarak, sınır deneyimleri gerçekleştiriyor. Blanchot, désastre sözcüğünün etimolojisine gönderiyor: désastre -felaket- yıldızdan kopmak, öyleyse aydınlık ve merkezî bir güçten, onun toparlayıcı düzeninden, "kendine rağmen" ayrılmak. Sen değilsin konuşacak olan; bırak, unutuşla ya da sessizlikle olsa bile, felaket konuşsun sende. Biz ki, zamanın yollarında hep dönüşteyiz, ne ilerliyoruz ne geç kalıyoruz: Geç erkendir, yakın uzak. “Bir kitaptır ancak patlayış denilen.” (Mallarmé.) Sonsuz-sınırlı, bu sen misin? Geriye, adına sustuğumuz adlandırılmamış kalır. Ne okumak, ne yazmak, ne konuşmak, ne var ki sadece bunlarda yatar daha şimdiden söylenmiş olandan, Bilme’den, anlaşmadan kurtuluşumuz, verilenin belki kimse tarafından alınmadığı meçhul uzama, darlık alemine girişimiz. Felaketin eliaçıklığı. Ki orada hayat, ölüm, daima aşılmıştır. Ebediyeti, onu geçici kılmak için, paylaşalım. Ve yine de, en uzak olanın yakınlığına, en hafif olanın ağırlığına, ulaşmayanın dokunuşuna ancak dostlukla yanıt verebilirim, karşılıklı da olmayan paylaşımı da olmayan bir dostluk ile, iz bırakmadan geçip gitmiş olana dostluk, bilinmeyenin mevcudiyetsizliğine (non-présence) edilginliğin verdiği yanıt olan dostluk.
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 47 dk.Sayfa Sayısı: 204Basım Tarihi: Eylül 2017Yayınevi: Monokl YayınlarıOrijinal Adı: L 'Écriture du désastre
ISBN: 9786055159627Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

204 syf.
5/10 puan verdi
SAF ÖZGÜN YAZIM DENEYİMİ...
Çok parçalı, farklı düşüncelerin, felaket, hiçlik, yazmak, ölüm orjininde, maddelendirerek ele alındığı bir felsefe kitabı. Tek kelimelik dev bir özet oldu şimdi biraz açayım. Kopukluk var ama bu kitap en başından özgünlüğünü ortaya koyuyor. Bütün bir yapı arayanların hoşlanmayacağı bir tarz. Kimi fikirler alabildiğine derin, kimileri ise anlaması çok kolay hatta fazla yüzeysel. Düşünsel anlamda stabilite de beklemeyin. Fakat felsefe kitaplarını seviyor, özgün yazım denemelerine ilgi duyuyor, zihninizi zaman zaman zorlayacak bir okuma deneyimi ilginizi çekiyorsa, bu kitap sizin için kaleme alınmış. Ben bu tarzı beğenmedim. Ama alanı felsefe olanlar ilginç bulacaktır.
Felaket Yazısı
Felaket YazısıMaurice Blanchot · Monokl Yayınları · 201786 okunma
204 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Sıradışı düşünce ve yazı üslubuyla, radikal yazı deneyiminin aşılmaz isimlerinden birisidir Maurice Blanchot. Yapıtlarını; eleştiri ve anlatı biçimleri ile felsefi söylemin sıradışı derinliklerini harmanlayan, herhangi bir tür altında sınıflandırılamayacak edebi bir özgünlükle kaleme almıştır.
Felaket Yazısı
Felaket YazısıMaurice Blanchot · Monokl Yayınları · 201786 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.