Soren Kierkegaard
Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe’de Kierkegaard hakikat, inanç ve Tanrı kavramlarını araştırır ve Hıristiyanlığın paradokslarını Yunan ve modern felsefe düşüncesiyle karşılaştırır. 1844 yılında Ya/Ya da’dan bir yıl sonra yayımlanan bu eser Johannes Climacus müstear adıyla basılır ve diğer eserlerinden üslup olarak farklılık gösterir, ancak yine de onlara diyalektik olarak bağlıdır. Kierkegaard felsefi araştırmasına Sokrates’in hakikat anlayışını irdeleyerek başlar ve Hıristiyan geleneğin hakikat anlayışıyla devam eder. Hakikate Sokrates’in belirttiği gibi anımsama yoluyla mı ulaşılır, yoksa bize doğruyu gösteren Tanrı mıdır?
160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2013

160 syf.
4/10 puan verdi
Kitap hiç hitap etmedi bana. Kierkegaard inançlı bir insan. Babasının dindarlığından dolayı rahip olacakmış yazarımız neredeyse, ama felsefeye merak salmış. Felsefeci ama monoteist, veya hadi adını koyalım; Hıristiyan. Felsefe hocası Ahmet Arslan'a göre gayet mümkün bir kombinasyon, fakat islamcılıktan felsefeciliğe evrilen Dücane Cündioğlu'na göre büyük bir sıkıntı bu. Çünkü felsefede şüphe esastır, dinde ise iman. Kitabı okurken sık sık "Ne diyorsun abi?" veya "Ne demek istedin burada ya eyyuhel mütercim" dedim. Birçok sav bana göre havada kaldı, birçok yerde ne anlatılmak istediğini anlamadım. Konu itibarı ile de ilgi alanıma girmedi. Bana sorarsanız da pek okunması gereken bir kitap değil. İsmi Kierkegaard diye "harika kitap" diyerek 8, 9, 10 puan verenleri pek anlamadım doğrusu. Ama herkesin su kabı da, ağız tadı da farklı azizim. Neyse, okumaya devam. Kitapla kalın...
Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe
Felsefe Parçaları ya da Bir Parça FelsefeSoren Kierkegaard · Alfa Yayınları · 2021782 okunma
10/10 puan verdi
Bir Parça İnceleme Ya Da İnceleme Parçacıklı Muzlu Süt
Kitabın isminin çekiciliği ve barındırdığı masumiyet beni benden almıştı. Bir insan kitabın adına bunu vermekte karar kılacak kadar nasıl çekingen olabilir diye düşünmüştüm. Kitabın sayfalarını çevirdikçe bunun güzelliğinin nereden geldiğini anladım. Søren abim her yerde bulunan fakat artık üzerine düşünülmeyen, düşünülse bile önceden
Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe
Felsefe Parçaları ya da Bir Parça FelsefeSoren Kierkegaard · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2013782 okunma
8/10 puan verdi
Kierkegaard'ın Climacus ismi üzerinden inanç, din ve tanrı olgularını işlediği eseridir. Climacus bilindiği üzere 6.-7. yüzyılda yaşamış olan ve bugün ortodox hristiyan kilisesinin saygıyla andığı yunan keşiş. Sina dağında geçirdiği yaşamı boyunca tanrı olgusunu işlemiş ve fikirleri ortodoks hristiyanlığın oluşumuna büyük katı sağlamıştır. Kierkegaard'da bu keşişin adı üzerinden insanın hayatla, varlığıyla ve inanç ile olan bağını işlemektedir. Kierkegaard'ı hayatı olumlayan düşünür olarak anmak çok doğru bir tespit bence. Çünkü yazdıkları ve bağlamlarla sonunda geldiği nokta hep mutlu olabilme çabasıdır. Öyle sanıyorum ki insanın tarif etmesi güç acılarını dindirebilmeyi kendisine yol edinmiş. Ancak yine de gerçeği haykırmadan da edememiştir. Kitapta özellikle şu bölümle; ''Zamansal başlangıç noktası bir hiçtir, çünkü farkında olmasam da hakikati ezelden beri bildiğimi kısa sürede keşfederim.'' zaman tamamen bilinçtedir diyerek hiçliği kabullendiği kısım biraz genel felsefesiyle çelişmiştir. çünkü ölüm, doğumdan önce bulunduğu yer olan insanın tek gerçekliğinin ''hiç'' olması kolay kabul edilebilir olmadı, olmuyor. İnsan sonsuzluğu istiyor bir insan olarak. Kierkegaard'da tam bu noktada Climacus'u öne sürüyor ve düşüncede işliyor sonsuzluğu.
9/10 puan verdi
"Tin dünyasında benim durumum da bu, zira ben bir kanıya sahip olmanın getireceği sevinç ortaklığını ve mal ortaklığını, aile mutluluğu ve toplum hayatında göreceğim saygıyı reddederek, mümkün olduğunca Tanrı ve kendi yararım için, düşüncenin hizmetinde hafif adımlarla dans edebileyim diye kendimi eğittim ve her zaman eğitiyorum." Kierkegaard'ın "Ya/yada"dan bir yıl sonra yazdığı bu kitap, adından da anlaşılacağı üzere, en ağır felsefî metni olarak görülebilir. Üstad, bu eserinde, kişisel hayatına göndermelerde bulunmuyor, bir anlamda Sokrates adına yazılmış bir metin olarak dahi görebiliriz. İnanç, Tanrı, Hakikat konuları felsefi düzlemde tartışılıyor. Dönemin felsefî tartışmalarına bir çok atıf var. Felsefeye yoğun merakı olmayan okurlar için tavsiye edilecek bir kitap değil.
Puan vermedi
Mesele tam olarak: İdeal, diye bir şey yoktur; eğer idealiniz bir ütopyaysa. Leibniz, özne olmayı bu minvalde şu şekilde açıklıyor: “Nesnenin bir konumuna yerleşmek”. Tabii bu konuya getirilecek yegâne eklemeler var... Kierkegaard’a göre bu yerleşim eşitlerin birlikteliği olmalı. Yani; nesnede yerleştiğiniz konum, nesne tarafından da kabul görmeli. Bu, sevgi dolu bir mutluluktur nihai ve mutlak düzlemde. Aksi hal, zaferi doğurur. Tam o anda: Hoş geldin Antonius ve Zafer Takı!
8/10 puan verdi
Doyurucu bir parça
Daha öncesinde Kierkegaard okumalarım olmuştu Bu kitabı da yine ya/yada'dan bir parça içeriyor. Kierkegaard hakkında genel hatlarıyla bilgim var ancak kitaplarını okuyarak daha da derinleşmek istediğim için okumalarıma dahil ettim. . Bu kitabı Kierkegaard'ın 3 evresinden üçüncüsüne tekabül ediyor gibime geliyor. Zaten bu evreyleri keskin hatlarla birbirinden ayırmak da çok mümkün değil. Kierkegaard'a göre insanın gelişimsel olarak üç evresi vardır: estetik evre etik evre ve dini evre. Estetik evre daha çok çocukluk ve gençlik yıllarını kapsarken etik evde daha yetişkinlik çağlarını dini evrede ise yaşlılık zamanlarına denk geldiğini söyler. Ilgisini çeken için bu evreler Ayrıca araştırılabilir. . Kitabı okurken bazı kısımları daha net insani ve sosyal ilişkilere değinirken bazı kısımları ise tanrısallıkla olan bağlantımız üzerine ve iman üzerine imanın diyalektiği üzerine durulmuş. Diyalektiği üzerinde durulmuş demem bir kenara Aslında imanın diyalektiksel bir şey olmadığını da ifade ediyor imanın Paradoks ile benzerlikleri üzerine düşünce sürecini yazıya dökmüş. Okuma zevki yaşatan bir kitaptı ancak son kısımlardaki bölümleri okurken yeterince odaklanabildiğimi söyleyemem. Sanırım bu benim konu ile ilgili düşünsel alt yapımın yetersizliği ile ilgili.
Puan vermedi
Ünlü filozofun eseri “Hakikat öğretilebilir mi?” sorusuyla başlıyor. Erdemin insanın içinde olduğu; doğa ve öğretmen yani tecrübe etmiş ile tekrar açığa çıkarılabileceğini söyleyen muvahhid-Sokratçı bakış açısına bir tepki olarak ele alınıyor. Erdemin ancak inşa edilebileceği ve bu yolla her an ontolojik bir durumda olduğuyla alakalı çıkarımları sunuluyor. Hakikati öğretenin bu hakikati nasıl öğrendiği ve hakikati öğrenenin nasıl algıladığı ve bu algının tamamen doğru olup olamayacağı hakkındaki temayülleri okunmaya değer. Dilin ağırlığı ve felsefesinin yoğunluğu, eseri zor okunanlar arasına soksa da keyif alabileceğiniz an’lar sağlıyor.
117 syf.
Puan vermedi
Hakikat öğrenilebilir mi? Sorusuyla başlıyor kitap ve Tanrı, iman, çağdaşlık ve tarihsellik, Sokratik düşünce ve daha bir çok konuya değinmiş Kierkegaard, fakat adı üstünde felsefe parçaları ve ordan burdan ne varsa dahil etmiş. Başlarda biraz karışık geldi çünkü sorulara bir cevabı yokmuş gibi farklı alanlara yöneldi, sanırım ilerleyen zamanlarda ikinci kez okumam gerek.
7/10 puan verdi
Tüm düşüncelerden arının,bir klasik müzik açıp kendinizi bir rahatlatın. Sonra kitabı alıp okumaya başlayabilirsiz. Yoksa bu kitabı başka şeyler düşünerek,tam odaklanamadan okuyamazsınız. Okursunuz ama hiçbir şey anlamazsınız. Soren en sevdiğim düşünürlerden biri. Kitabı okurken beynim yanmadı değil. Arada böyle kitaplar okumak beyni yormak
10/10 puan verdi
Kierkegaard'ın "Climacus" ismi üzerinden inanç, din ve tanrı olgularını işlediği eseridir. Climacus, 6.-7. yüzyılda yaşamış, Sina Dağı'nda geçirdiği hayatı boyunca tanrı olgusunu işlemiş, fikirleri Ortodoks Hristiyanlığı'na yön vermiştir. Kierkegaard, varoluşçuluğun öncülerindendir. Varoluşçu felsefelerde görülen kavramların çoğunluğu öncül olarak Kierkegaard'da görülür: saçma, bunaltı, korku ve kaygı. Kierkegaard dindar babasının etkisiyle din eğitimi alarak ve katı bir dini atmosfer içinde yetişti. Tüm yaşamında bu çocukluğun etkisi görülür. Kendisi de dinsel düşünceleri olan birisi olmakla birlikte sürekli din adamlarıyla, kurumlarıyla ve düşünceleriyle çatışma halinde oldu. Mevcut Hristiyanlığın yozlaşmış olduğunu ileri sürdü ve Hristiyan inancının tamamen yenilenmesine yönelik eleştiriler geliştirdi. Kierkegaard, din ve Tanrı'yı tamamen bireysel bir konu olarak değerlendirdi. Bu yönde giderek sistematik felsefenin bireyi göz ardı eden bütüncüllüğünü de reddetti. Felsefesinde bireyi merkeze aldı.

Soren Kierkegaard
Soren KierkegaardYazar · 42 kitap
Bu metin Danca dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Soren Aabye Kierkegaard (1813-1855), Danimarkalı filozof ve teolog. Kierkegaard dindar babasının etkisiyle din eğitimi alarak ve katı bir dini atmosfer içinde yetişti.Tüm yaşamında bu çocukluğun etkisi görülür.Kendisi de dinsel düşünceleri olan birisi olmakla birlikte sürekli din adamlarıyla, kurumlarıyla ve düşünceleriyle çatışma halinde oldu. Mevcut Hıristiyanlığın yozlaşmış olduğunu ileri sürdü ve Hıristiyan inancinin tamamen yenilenmesine yönelik eleştiriler geliştirdi. Kierkegaard, din ve Tanrıyı tamamen bireysel bir konu olarak değerlendirdi. Bu yönde giderek sistematik felsefenin bireyi göz ardı eden bütüncüllüğünü de reddetti. Felsefesinde bireyi merkeze aldı. Felsefesi Kierkegaard, varoluşçuluğun öncülerinden sayılır.Varoluşçu felsefe bir bakıma her varoluşçu filozofta kendine özgü bir nitelik kazanarak ayrıca tanımlanır, ancak bilinen genel nitelikleri ve felsefi özgürlüğü açısından varoluşçuluğun kurucu isimlerinin başında Kierkegaard sayılmaktadır. Kierkegaard'ın belli bir felsefî sistematik geliştirmediği doğru olmakla birlikte (Kierkegaard bu anlamda Nietzsche gibi bağımsız ve dizgesiz filozoflardandır), kullandığı kavramlar ve felsefe yapma tarzı sonradan varoluşçu felsefelerde görülen nitelikleri barındırır. Kierkegaard'ın itiraz ettiği ve sürekli eleştirdiği filozof Hegel'dir. Hegel'in rasyonalist ve sistematik felsefesi Kierkegaard için kabul edilemezdir.Varoluşçu felsefelerde görülen kavramların çoğunluğu öncül olarak Kierkegaard'da görülür: saçma, bunaltı, korku ve kaygı.Kierkegaard'ın felsefî sorunsalı bir bakıma mevcut Hıristiyanlık içinde ve hatta karşısında nasıl iyi bir Hıristiyan olunacağı noktasına da bağlıdır. Kierkegaard, felsefe tarihinin soyut mantıksal kurgularla geliştiğini ve bu nedenle bireyi, bireyin gerçek yaşamını gözden kaçırdığını düşünür.Ona göre varoluş, somut ve öznel insanın yaşamıdır.Bu nedenle felsefe somut düşünmeye, yani varoluşa yönelmelidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.