Felsefe, Metafizik ve Bilim

Felsefe Tarihi

Alfred Weber
Duyarlılığıyla, algısıyla, belleği ile insan hayvanın aynıdır; akılla Tanrıya benzemektedir.
Sayfa 98 - KabalcıKitabı okudu
Felsefe-Bilim İlişkisi
Her bilimsel hareket bir felsefi hareketi meydana getirir. Her yeni felsefe bilim için bir güç kaynağı olur... Gerçek bilim ve gerçek felsefe her zaman uyuşmuşlardır ve rekabet gibi gelen görünüşler arkasında onların anlaşmaları bugün olabildiği kadar tamdır.
Reklam
Nasıl ki ateş havanın ölümünü, hava ateşin ölümünü, su havanın ölümünü, toprak suyun ölümünü yaşıyorsa bunun gibi hayvan bitkinin ölümünü, insan hayvanın ölümünü, Tanrılar insanın ölümünü, erdem rezilliğin ölümünü ve rezillik erdeminin ölümünü yaşar.
Sayfa 32 - KabalcıKitabı okudu
En küçük parçalarına kadar âlem kendisini meydana getiren iki elemanın izlerini taşır. Sıcak ve soğuk, aydınlık ve karanlık..
Sayfa 27 - KabalcıKitabı okudu
Bilim, Aristoteles’in dilini kullanmak gerekirse, kuvvet halindeki felsefedir, bir diğer yandan felsefe fiil halindeki bilimdir.
İnsan ruhunun iç özü de Tanrı kadar karanlık ve nüfus edilemezdir, çünkü o da Tanrının kendisinden başka bir şey değildir.
Sayfa 157 - KabalcıKitabı okudu
Reklam
Evren görme duygumuzun bize yarısını gösterdiği ve merkezinde dünya bulunan bu her şeyiyle tamamlanmış küredir.
Sayfa 28 - KabalcıKitabı okudu
Empirikos
“Şu halde kesin olmak hiçbir bilime ait bir imtiyaz değildir ve fizikte olduğu gibi matematikte, ahlakta olduğu gibi mantıkta, teorilerde olduğu gibi metotlarda, her şey belirsiz, şüpheli, çekiliştir.”
Sayfa 107Kitabı okudu
Hume
Düşüncelerimizin kumaşı tamamıyle dış duyulardan yahut iç duygudan alınmıştır; ruhun (2), fonksiyonu bunları sıraya koymak ve birleştirmekten ibarettir yahut başka deyişle, fikirler izlenimlerin kopyalarıdır ve gücünü kaybetmiş her algı, daha şiddetli bir algının zayıflamasıdır.
Sayfa 297Kitabı okudu
giriş
“Aristoteles’in dilini kullanmak gerekirse, felsefe kuvve halinde felsefedir, diğer taraftan felsefe fiil halinde bilimdir, bilginin en yüksek fonksiyonu, bilimsel zihniyetin ve onun her şeyi birliğe götürmek isteyen tabiî eğiliminin en yüksek tatmin şeklidir.”
Reklam
Evrensel hayat, yaratma ve yok olmanın sonsuz olarak birbirini kovalamasıdır.
Sayfa 31 - KabalcıKitabı okudu
Spinoza
Hakikat kendi kendisi sayesinde doğrudur, yani kendisine bağlı olacağı herhangi bir kanıtla doğru olmaz; hükümdarlığım yalnız kendi kendinden alır. Işığın aynı zamanda kendi kendini karanlıkta göstermesi gibi, hakikat de kendi kendinin ölçüsü Ve yanı zamanda yanlışın ölçüsüdür.
Sayfa 236Kitabı okudu
Yeni-Platonculuk
Özünde tabiatüstü olana ancak tabiatüstü çarelerle varılabilir. Anlaşılır anlamda kalmış olan bilim anlaşılırın üstüne erişebilmek için, dinin realitelerine muhtaçtır
Sayfa 121Kitabı okudu
Türün yayılması bir kötülüktür -Bu işlere bağlı olan utanma duygusu bunun bir kanıtıdır- Ve hiç doğmamak bu açgözlülük ve ıstırap dünyasına gelmekten iyidir.
Sayfa 404Kitabı okudu
Berkeley
Var olmak, algılanmış olmak ya da algılanmaktır.
Sayfa 276Kitabı okudu
Resim