Felsefe Yapma Sanatı

Bertrand Russell
20. Yüzyıl düşünce dünyasının en ünlü filozoflarından birisi olarak karşımıza çıkan Bertrand Russell (1872-1970), gerek eserlerinin sayısı, gerek ele alıp incelediği konular (matematik felsefesi, bilgi teorisi, tarih felsefesi, ahlâk, din, politika, sosyoloji, psikoloji, eğitim vb.) ve gerekse görüşlerine etki ettiği filozofların çokluğu bakımından şüphesiz ki, oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yoğun etkileşimden dolayıdır ki, onun yaşadığı döneme "Russell çağı" adı bile verilmiştir. Böyle çok yönlü ve etki alanı oldukça geniş olan bir filozofun felsefeyle ilgili düşüncelerinin de, ele alınıp irdelenmesi gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Russell, felsefe kavramı üzerinde dururken öncelikle bu kavramın ortaya konulup tanımlanmasında önemli güçlüklerin oluşabileceğine dikkati çekmektedir. Ona göre, birçok filozofta olduğu gibi, felsefe kavramı üzerinde ortak bir tanımın verilmesi söz konusu değildir. Öyle ki, felsefe üzerinde yorum yapan ya da onu anlamaya çalışan iki filozof arasında bile ortak bir felsefe tanımından söz edilemez. Bu nedenle herkesin kendine özgü bir felsefe tanımı ve anlayışı söz konusudur. Burada şöyle bir soru sorulabilir. Filozofların üzerinde durdukları problemler (bilgi problemi, ahlâk, estetik, mantık, fizik vs.) genellikle birbirine çok benzemesine rağmen, neden birçok filozof, aynı problem hakkında aynı soruya farklı cevaplar vermektedirler? Nihat Keklik, bu konuda şunları söylemektedir: "Aynı şey, birbirinden farklı karakterler ve mesleklerdeki insanlar üzerinde farklı izlenimler bırakmaktadır… Filozoflar da kendi zihin ve karakter yapılarına uygun birer tarif ortaya koymuşlardır. Tariflerin birbirinden farklı olmasının sebebi işte bundan dolayıdır. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Bertrand Russell
Bertrand Russell
Çevirmen:
Halil Kayıkçı
Halil Kayıkçı
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 96Basım Tarihi: 2014Yayınevi: İtalik Yayınları
ISBN: 9786055430108Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
"Platon ve Aristoteles OKUMAYIN, hatta bırakın onları Kant, Hegel, Descartes, Spinoza, Leibniz, Hume, Locke, Berkeley bile OKUMAYIN!" Biraz felsefeyle ilgilenen biri için bu hiçbir profesörden duyulmayacak bir öneridir. Hemen hemen hepsi bir filozofun ulağı hizmeti görür veya ideolojik felsefe yapar. Bu o kocaman filozofları OKUMAYIN diyen Bertrand Russell'dır ve bunu derken kendi işimizi kendimiz yapmamız gerektiğini söylüyor. Açıkcası doğru mu yapıyorum bilmem ama ben Russell'a uyup o filozofları okumayı bırakacak değilim fakat şundan çok eminim ki kendi işimi kendim yapmalıyım. Russell geleceğin filozoflarına yapması gerekenleri bu eserinde elle tutulur bir manada açıklıyor. İkinci bölümde mantığın önemine dikkat çekerken tümevarımlarımızın bozulmasının her zaman ihtimal dahilinde olduğunu da belirtiyor. Son bölümde ise matematiğin bilim ve felsefedeki yerini açıklıyor.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · İtalik Yayınları · 2014273 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Üzerinde durup düşünmeden sadece bir iki saatte bitirilebilecek hacimdeki bu kitap, kafa yoranların altını çizmekten yorulacağı onca satır barındıran; verilen malzemeyi hazmetmeye meyyal beyinleri doyurabilecek içerikte olan; müthiş bir tatmin duygusu (ki bu düşünerek kafayı yormak oluyor) yaşatarak, gündelik hayatımızda karşılaştığımız en basit durumlardan, en çetin felsefi sorunlara kadar, hepsinde işleyecek genel/ortak/daimi bir metot sunma amacı taşıyan; kısacası doğru, tutarlı, isabetli ve etkin düşünme yöntemlerine, "düşünmenin sanatı"nı icra etmeye değinen kısa ve inanılmaz yoğunlukta bir kitap. Düşünmeyi sevenlere önerilir..
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · İtalik Yayınları · 2014273 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Bertrand Russell'ın yazılarından derlenerek oluşan bir kitaptır. Felsefe kitapları okumaya yeni başlayacaklar için tercih edilebilir. Herhangi bir konuya derinleşmeden yüzeysel olarak yaklaşmıştır. Temel felsefik terimleri sade bir dille anlatmaya çalışmıştır, en önemlisi ise kitabın son bölümünde; evren, dünya, bilim ve matematik konularındaki açıklayıcı anlatımı muhteşemdir. Aslında hiçbir şey bilmediğimizi (bilime rağmen), bildiğimiz şeylerin sadece yüksek olasılıklı doğru olabilme ihtimali olduğunu unutmamamız olduğunu anlatmıştır. Kitabı okuduktan sonra aklımda canlanan tek şey ise, "sokrates sen ne büyük bir insansın"dır.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · İtalik Yayınları · 2014273 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Felsefe Yapma Sanatı
Mantıkçı felsefeci Bertrand Russel. Yaşadığı döneme etkisinden dolayı ' Russel Çağı' denmesine sebep olan felsefeci. Russel, filozof olmak isteyen kişinin yola nereden başlaması, kişiliğinde ve dimağında neleri barındırması gerektiğini yalın bir dille anlatmış. Felsefeyi ve felsefeciyi sade ve yüzeysel olarak ; Ussal varsayımda bulunma sanatı Sonuç çıkarma sanatı Matematiksel düşünme sanatı olmak üzere 3 başlıkta incelemiştir. Felsefenin gerekli olup olmadığını tartışırken bile felsefe yapmamız gerektiğini düşünürsek eğer, felsefe her şeydir veya her şey felsefedir. İyi okumalar
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · İtalik Yayınları · 2014273 okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
20.yuzyilin matematikçi ve mantikci filozoflarindan bertrant russell akıcı ve netlestirici kelimeleriyle güzel bir deneme sunuyor. aklin nasıl kullanılması gerektiğini çevre etkilerden özellikle din gibi dogmalara neden uzak durulması gerektiğini hristiyanligin uzerine giderek etraflica sorgulayarak nedenleriyle birlikte açıklıyor. "dinden kuşku duyarsan cezası vardır ancak bilimde kuşku gerekliliktir yanlış yapma ihtimali kaçınılmaz ama bu bizleri daha iyiye ileri götürür" der gibi felsefe tarihinden uzak durularak yenilikçi çağdaş felsefe ulaşılması gerektiğini ve bunun matematik reel değerlere dayandirarak ille de bilim diyerek evreni anlamaya, olasılık payidesinin riskini indirgeyerek gerçekliğe daha yatkın zihinlerin gelişimine ikna etmeye çalışıyor.  felsefe yapmanın teknik boyutuna dayanmış diyebiliriz. matematik ve mantik ikilisinin bilgi kuraminin gerekliliği olduğu yadsınamaz bir gerçek. matematiği küçük yaşlara sevdirmenin gerekliliğini ve nasıl yapılmasını gerektiginide ekleyerek sonlara doğru güzel bir matematik resitali sunmuş.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · İtalik Yayınları · 2014273 okunma
101 syf.
7/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Bertrand Russel bi çerçeve çiziyor genel anlamda kendi felsefesinin dayanak noktası olarak gördüklerini anlatmış burada. Matematik ile olan ilgisi ve bilgisi ve de matematik bahsi uzun uzadıya detaylara inişi bende matematik merakı uyandırdı nedense. Gerçeklik algımızı oluşturan ve matematik diyorsa doğrudur gerçek mi peki o da bi yanılgıdan ibaret bişe olabilir mi? Kesin olan tek şey yine ölüm sanırım. İlkçağ felsefesi okumanın anlamsızlığına vurgu yapması ilginçti ve de din-sanat-felsefe ayrımı olması da akla yatkınlık içinde değerlendirilebilecek bir durum. Sosyoloji Topluluğu olarak yılbaşı etkinlik okuma kitabı hediyemdi. Sosyoloji felsefe bağlantısını da kurmada bana yardımcı oldu,diyebilirim. Keyifli okumalar diliyorum
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
101 syf.
7/10 puan verdi
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma Sanatı,Russell'ın 2.Dünya Savaşı sırasında yazdığı denemelerden oluşuyor.İlk bölümde adından da anlaşılacağı üzere felsefenin nasıl yapılacağı,bir filozof olmak istiyorsak buna nasıl ve nerden başlamamız gerektiği anlatılmış.Filozof olmak istiyorsak Russell'ın da dediği gibi ailemizin,öğretmenlerimizin bize söylediklerine dayanan inançlardan uzaklaşmamız,sorgulayarak hakikate ulaşmamız lazım.Fikirlerimizi toplum,zaman ve mekân baskısından kurtardıktan sonra bir diğer yapmamız gereken şey karşıt görüşlere saygı duyabilmek. "Sizinkilerden ayrımlı olan düşüncelere öfkelenmemeyi öğrenmek ve onların nasıl meydana geldiğini anlamak için çalışmaya girişmek önemlidir." Geçmişten bugüne karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri dar görüşlü,yeniliğe ve gelişime kapalı insanlar olduğu için Russell'ın bu konuda yazdıkları çok değerli.Çünkü dediklerini uygularsak gelişmemizin önündeki en büyük engelleri kaldırmış oluruz. Diğer bölümlerde mantık ve matematiğin felsefe için gereği,tümevarım ve tümdengelim yöntemleri detaylıca anlatılmış.Matematiğe ilgisi olanların daha da beğeneceğini düşünüyorum.100 sayfa gibi az bir sayfa sayısına sahip olmasına rağmen,üzerine düşünülerek okunduğunda çok şey katacak bir kitap..
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
·
Puan vermedi
Beynim yandı... Russell bu eserinin ilk bölümünde nasıl filozof olunur, nasıl soru sorulur, nasıl çıkarım yapılır gibi sorulara cevap vermiş. İkinci bölümünde ise bu sorulardan nasıl sonuç çıkarılacağını irdelemiş. Son bölümde, ki benim en çok etkilendiğim bölüm burası, matematiksel düşünme sanatına, felsefe ile geometri ve cebirin ilişkisine değinmiş. Çok ilginç bilgiler vermiş ve çıkarımlarda bulunmuş. Benim gibi ilgi alanlarınızdan biri felsefe ise okumanızı öneririm. Tavsiye 8/10...
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
Reklam
101 syf.
·
Puan vermedi
FELSEFE YAPMA SANATI Bu alanda ilerlemek isteyenlere ve felsefe meraklılarına yönelik bir kitap olduğunu söyleyerek söze başlamalıyım. Bertrand Russell'ın II.Dünya Savaşı sırasında yazmış olduğu denemelerin kitap hâli olan bu eser, üç bölümden oluşmakta olup, eserde felsefe yapmada tümevarım, tümdengelim gibi sonuç çıkarma sanatı ile son bölüm olan matematiksel düşünme sanatında matematiğin felsefedeki yeri üzerine açıklamalar getirilmektedir. "Doğrunun ne olduğunu kesin olarak bilmemizin olanaksız olduğu yerde, doğrunun ne olabileceğini ya da büyük bir olasılıkla ne olduğunu bilmek istediğimizde felsefe bize nasıl ilerleyeceğimizi söyler."(s.17) Kitapta mantık ve matematiğin tabiat kitabının alfabeleri olduklarından ancak kitabın kendisi olmadıklarından ve ayrıca kaygının olduğu yerde düşünme eyleminde hata yapma olasılığının yüksekliğinden bahsedilmektedir. "Filozof genel düşünmelidir, çünkü onun ilgilendiği sorunlar geneldir; tarafsız bir tarzda düşünmelidir çünkü o bunun doğruya götüren tek yol olduğunu bilmektedir. Düşüncede genellik ve yansızlığın amaçlarda karşılığı vardır. Eğer o gerçek bir filozofsa, onun amaçları geniş ve bir bütün olarak tüm insanlıkla ilgili olacaktır."(s.41) Mantığın gerekliliği üzerine ise herkesin hatta hayvanların dahi akıl yürüterek bir sonuç çıkartabilecekken, bu ilim sayesinde güvenilmez çıkarımlardan kaçınacağı dile getirilmiştir.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
101 syf.
5/10 puan verdi
FelsefiBirKitaptanTabiKiRomantikBirBeklentimOlamazFakatBuKitapİsmimiVadetmiyor
Felsefi anlamda az sayılamayacak bilgi birikimine sahip olduğum halde bu kitabı okurken zorlandım. Bu zorluğun sebebi anlatılanı anlamakta zorluk çekmemden ziyade anlatılanın okunabilirliğinin zayıflığı problemiydi. Buradaki okunabilirlik probleminin dayandığı asıl nokta fikirlerin çok fazla bir şey vermemesi ve fazla genel, soyut ve akıcılıktan yoksun olmasıydı. Bence felsefi bir kitap zor okunabilir olmak zorunda değil. Buna mukabil basit, sade bir dile, açık fikirlere sahip olmak zorunda da değil. Fakat fikirlerin akıcılığının olması, anlatılanın bir şekilde okuyucuyu yakalaması, okuyucuyu etkilemesi gerektiğini düşünüyorum. Ben bu kitaptan pek fazla etkilendiğimi, bana çok fazla bir şey kattığını söyleyemeyeceğim.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
101 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Felsefi Düşünme Üzerine Öneriler
"Doğrunun ne olduğunu kesin olarak bilmemizin olanaksız olduğu yerde, doğrunun ne olabileceğini ya da büyük bir olasılıkla ne olduğunu bilmek istediğimizde felsefe bize nasıl ilerleyeceğimizi söyler.” “Eğer araçlarınız amaçlarınız için yeterli olacaksa bilgiye sahip olmalısınız; batıl inançlara ve önyargıya değil.” Eserin yazılış amacının
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Russell’in eserinde felsefeyi hissettiriyor, bazı terimler tanıdık gelmeyebilir .Anlatım soyut olacağı için yatkın değilseniz bu sizi sıkabilir.Bunun dışında felsefe yapmanın yöntemlerini açıklamış , sanki ilk defa bana birisi felsefe anlatıyor , örnekler veriyor havasında .Ussala dayatmak, tümevarım, tümdengelim örneklerle bunu sizde somutlaştırıyor, inanç sistemlerinin çelişkileri ve bilimin etkisini anlatıyor.Örneğin “kapıdan gelen bir yarısı gözüken bir inek tamamını görmeden bu inek demek ussal değildir” der. Doğrudur da aslında bir kısmını görerek bu bir inek demek tümevarıma yakın bir tespit olur. Bu da bizi yanıltabilir.Ayrı dikkat çeken diğer bir düşünce ise : “Dünyanın evrenin merkezi olduğuna inancı gülünç hale getiren bilimdir” der. Ayrı bir sorgulama alanı oluşturuyor. İnce bir kitap olmasına rağmen , beynimizdeki nöronları hareket ettirmeye yetti...
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
101 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Felsefe Yapma Sanatı İsimli Kitaba Dair İncelemem.
Modern zamanın en ünlü filozoflarından Bertrand Russell'ın kaleme almış olduğu Felsefe Yapma Sanatı adlı kitap Halil Kayıkcı tarafından anlaşılır dilde çevrilmiş. Kitabın en önemli özelliği insanın nasıl düşünmesi gerektiğine güzel şekilde detaya girmeden değinmesi hatta adına yaraşırcasına felsefi bir şekilde yazılanları düşünerek kendinizin yaklaşık doğrulara çabalayarak bulmanızı çalışmış olmasıdır. Kitabın 100 gibi azımsanacak sayıda sayfa olması sizi yanıltmasın, verimli okunup anlaşılması için gerçekten odaklanmanız gerekiyor. Özellikle tümevarım, tümdengelim, olasılıklar üzerine bahsetmiş olduğu kısımlarda bir hususu anlamadığınızı fark ederseniz tekrar tekrar okumalısınız. Kitap; hala güncelliğini koruyan örneklerle zenginleştirdiği anlatımı sayesinde okumada sürükleyicilik kazanmış. Son sayfalarda cebir ve felsefe üzerine değindikleri paha biçilemezdi benim için, zaten bu konulara ilgi duyanların da hemfikir olacağını düşünüyorum. Bu sebeple cebir üzerine yazılanlardan hiç alıntı yapmadım halbuki sizinle paylaşmaya can attığım alıntılar yakalamıştım. Okuyacak olanlara sürpriz olsun niyetiyle dostane bir tutum benimkisi. Okumanızı tavsiye ediyorum. Zira bu konularda ne kadar bilgi sahibi insanlar olursa toplumumuzun daha iyi yerlere geleceğine inancım var. Verimli okumalar. Sağlıcakla kalın.
Felsefe Yapma Sanatı
Felsefe Yapma SanatıBertrand Russell · Profil Kitap · 2020273 okunma
Resim