Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk - İslam Felsefesi Açısından

Felsefenin İlkeleri

Nihat Keklik

Felsefenin İlkeleri Sözleri ve Alıntıları

Felsefenin İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Felsefenin İlkeleri kitap alıntılarını, Felsefenin İlkeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Descartes'ın güzel bir felsefe tanımı
Şimdi aktaracağım tarifinde ise Descartes, bir insanın gözü kapalı yaşayarak başkalarının ardından gitmesini, felsefesiz hayat olarak nitelemekte ve felsefenin başlıca gayesinin insan ila hayvan arasındaki farkı göstermek olduğunu söylemektedir: "... İnsanın kendini sevk ve idare etmek için kendi gözlerinden istifade etmesi, şüphesiz ki gözü kapalı olarak başkalarının ardından yürümesinden daha hayırlıdır... Felsefesiz yaşamak, gözü kapalı yaşamaktır. Yalnız hayvanlardır ki, durmaksızın vücutlarını besleyecek yiyeceği aramakla uğraşırlar. Çünkü bütün işleri, vücutlarını korumaktır. İnsanların temelli düşüncesi, ruhun gerçek gıdası olan bilgeliği aramak olmalıdır..."
Sayfa 25 - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi - 1987
Felsefenin tanımlanması üzerine
Dıştan bakıldığı zaman, bütün bu mülahazalar haklı gibi görünür fakat böyle bir iddia yine de tam olarak haklı değildir. Çünkü şimdiye kadar gelip geçen bütün filozoflar, adeta bir kristal avizeye benzetilebilir demiştik. Bu avizedeki billurlardan her biri, filozofların bir tanesini temsil etmektedir. Ortada yanan hakikat ışığını kendi rengine ve açısında göre çevreye yansıtacaktır. Açıların ve renklerin birbirinden farklı olmasından dolayıdır ki, filozoflar arasında da fark ve ihtilaf bulunduğu zannediliyor.
Sayfa 34 - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi - 1987
Reklam
Çağımızda içine düşülen en büyük hata belki de budur
... filozoflar, adeta büyük bir senfoni (ahenk) teşkil ederler. Nitekim her filozof, orkestranın enstrümanlarından biri gibidir. Günümüzdeki felsefeciler, şayet bu enstrümanlardan sadece bir tanesini dinleyecek olursa, hepsinden hasıl olacak umumi ahengin zevkine hiçbir zaman varamayacaklar. Bu sebepledir ki tek bir filozofun düşüncelerini (diğer filozofların düşüncelerini öğrenmeksizin) tercih eden bir felsefeci, ancak dogmatik bir düzeyde kalmaya mahkumdur. O halde gerçek felsefeci, böyle bir dogmatizmden kurtulmak için, bütün felsefi görüşleri, mukayeseli olarak dikkate almak zorundadır.
Sayfa 37 - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi - 1987
Belirttiğimiz üzere, şimdiye kadar yetişen her filozof, kendine mahsus bir dünya görüşü ile ortaya çıkmıştır. Herkes bu sebeple, kendi zihin ve ruh dünyasına göre, bazı filozofların görüşlerini özellikle beğenmiş ve benimsemiş olabilir. Fakat burada büyük bir tehlikenin bulunduğunu da unutmamalıdır. Çünkü söz konusu beğenme, bir tesadüf eseri de olabilir. Bu, son derece hatalı bir yola sevk eder ve insanı dogmatikleştirir. Bu sebeple dogmatik telakkilerden sakınmak için, beğendimiz filozofun düşüncelerini, diğer filozoflarla mutlaka mukayese etmeli ve onların da fikirlerini öğrenmeliyiz.
Sayfa 57 - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi - 1987
William James'in felsefe tanımlaması
Bütün bu tarifler arasında belki de en güzelini, Amerikalı psikolog filozof William James vermiştir. Pragmatizm denilen akımın en meşhur siması olan bu filozof diyor ki: "... Felsefe, insanın uğraştığı şeyler arasında en yükseği ve (aynı zamanda) en bayağısıdır: Küçük şeyler üzerinde uğraşır ama, insan zihninin önüne en geniş ufukları açar. Günlük lisanda kullanılan bir deyimle, karın doyurmaz fakat ruhlarımızı cesaretle doldurur..."
Sayfa 30 - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi - 1987