Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefenin Işığında Modern Resim

İsmail Tunalı

Felsefenin Işığında Modern Resim Sözleri ve Alıntıları

Felsefenin Işığında Modern Resim sözleri ve alıntılarını, Felsefenin Işığında Modern Resim kitap alıntılarını, Felsefenin Işığında Modern Resim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Empresyonizmin Felsefi Kökeni
Ben dediğimiz şey o halde nedir? Ben, bir duyumlar sentezidir, bir duyumlar grubudur. Burada daha somut olabilmek için, bir an organik kimyayı düşünelim. Nasıl bütün organik varlık, belli elemanların çeşitli sentezlerinden meydana gelmişse, ruhsal varlık da, duyum, impression denen elemanların çeşitli sentezlerinden meydana gelmiştir. Tasavvurlar, duygular, kısacası çeşitli ruhsal yaşam alanları aynı elemanlardan meydana gelmiş farklı sentezlerdir. Kuşkusuz, bu bir kaba analogidir (benzetmedir). Ama, bu analogi’nin kökü E. Mach’ın pozitivist metafizik’inde bulunmaktadır, yani onun «aşağıdan yukarı» giden metafizik’inde. Mach bu metafizikte bir ilk eleman, bir «arche» olarak duyumu alıyor. Ve sonra bütün varlığı, bu ilk elemanla kurmak istiyor. Böylece bütün varlık alanları, bu ilk elemanın çeşitli sentetik bağlılıkları olarak düşünülüyor. Bu ilk eleman, varlığın dışında değil (transcendent), ama varlığın içindedir (immanent). Bundan ötürü onun bu metafizik’ine bir immanent metafizik de denebilir.
Sayfa 27 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Empresyonizm İsminin Verilmesi
Şöyle ki: 1874 yılında Monet, Renoir, Pissarro, Sisley Paris’te Nadar galerisinde bir sergi açıyorlar. Monet’nin sergilediği eserlerden biri şu adı taşıyor: «Impression-soleil levant». Anlamı: Güneşin doğuşundan alınan izlenim. Bütün sanat kritikçileri bu tablonun adına takılıyor, çünkü bu, şimdiye kadar hiç duyulmamış bir tablo adı. Böylece bu impressionist deyimi önceleri yalnız bu sergiye katılan ressamlar için alaylı olmak üzere kullanılıyor; ama, sonraları bu deyim, yavaş yavaş alaylı yanını kaybederek bu sergiyi açanların ortaya koyduğu yeni sanat görüşünü ifade eden bir genel kavram oluyor.
Sayfa 37 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Yalnız bizde değil, en ileri kültür düzeyindeki Batı ülkelerinde de, sağlam bir sanat kültürüne sahip nice aydının modern sanatı bir sanat olarak reddettiğini, buna karşılık, ciddi bir sanat kültüründen yoksun nice kişinin de modern sanatı, bir snobizm ile olsa bile yücelttiklerini görürüz.
Sayfa 5 - Remzi KitabeviKitabı okudu
İnsanın varlık olan ilk ve temel teması duyular yoluyla olur.Çünkü: insanın âlet kullanmadan önce duadan öğrendi her şey, ona duyulardan gelir.Ve bu duyular yoluyla elde edilen duyumlar, impression'lar gerçekliği yani bilgimizin obje dünyasını oluşturur.
“ SOYUT” NEDİR? ÇAĞIN ANLAYIŞI İÇİNDE “ SOYUT” UN BELİRLENMESİ
Uygar insan da tıpkı ilkel insan gibi, bu yitiklikten, bu çaresizlikten kurtulmak için mutlak, kendi başına varlığa ulaşmak ister. Bunun olanağını da, tıpkı ilkel insan gibi, soyut sanatta bulur. Soyut sanatta geometrik yasal biçimlerde ancak insan özlemini duyduğu huzur ve mutluluğa kavuşabilir.
Sayfa 127 - Remzi kitabeviKitabı okuyacak
20. yüzyıl sanatında, 19. yüzyılda impressionizmle ortaya çıkan bu soyutlama, büsbütün gelişiyor ve sonunda resim, bir soyutlama kültüründe son buluyor. Modern sanatı gerçekten anlayanların azlığı, bu soyutlama kültürüne sahip olmanın güçlüğünü gösterir. Bu kültür için en zorunlu şart, normal görme ile sanat görmesini birbirinden ayırmaktır. Bu iki görmenin birbirine karıştırıldığı yerde, yani bir optik karıştırmaya düşüldüğü yerde, modern sanat, bir sorun, anlaşılmaz ve çözülmez bir sorun olur ve böyle kalmaya da mahkûm olur.
Sayfa 64 - Remzi kitabeviKitabı okuyacak
Reklam
İnsan, bir gerçeklik dünyası içinde yaşar; bu gerçeklikler, renklerin, seslerin, sertliklerin ortaya koyduğu gerçekliklerdir.Bütün dünyamız onlarla doludur.Renk, ses, sertlik, v.s nedir? Bunlar, gerçekliğe bana veren elemanlardır.
Her insanın belli bir görmesi olduğu gibi, her döneminde belli bir görmesi, belli bir varlık-yorumlaması vardır. Görme insanın dünya ile bağlılığını gösterir.İnsan dünya karşısında nasıl duruyorsa dünyayı o şekilde görür.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.