Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Feynman'ın Kayıp Dersi

David L. Goodstein

Feynman'ın Kayıp Dersi Gönderileri

Feynman'ın Kayıp Dersi kitaplarını, Feynman'ın Kayıp Dersi sözleri ve alıntılarını, Feynman'ın Kayıp Dersi yazarlarını, Feynman'ın Kayıp Dersi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Zira,bir bilimsel olguyu herhangi birisine anlatabilecek düzeyde anlamak kuşkusuz ancak dehalarin işidir"
Üç hafta önce, gökadamızın ucunda bir süpernova meydana çıkmıştı. “Tycho Braheʼ nin bir süpernovası vardı” dedi Feynman sınıfta, “Keplerʼin de vardı. Ondan sonra dört yüzyıl boyunca başka hiçbir tane olmadı. Şimdi benim de var.”
Reklam
205 syf.
·
Puan vermedi
Feynman'ın kayıp dersinin konusu genel itibariyle Kepler'in elips yasasının ispatıdır. Newton daha önce Keplerin bu yasasını ispatlamış olsa da Feynman'ın metodu Newton'dan daha farklıdır. Feynman'ın kullandığı yöntem düzlem geometri yöntemiydi. Kitabın ilk bölümünde bu ispatı biz okuyucuların daha iyi anlaması için Goodstein bize fizik hakkında
Feynman'ın Kayıp Dersi
Feynman'ın Kayıp DersiDavid L. Goodstein · Alfa Yayınları · 201324 okunma
Bir şeyler keşfetmek için geometrik yöntem kullanmak kolay değildir. Çok zordur, fakat keşif yapıldıktan sonra, onu bu yolla sergilemenin şıklığı gerçekten de olağanüstü olur.
Sayfa 148
Denetleyici, Galileo
“Doğa kitabı gözlerimizin önünde sürekli açık durur (evrenden söz ediyorum), fakat öncelikle onun yazıldığı dil ve harfler öğrenilmeden anlaşılamaz. O matematiksel dilde yazılmıştır ve harfleri geometrik şekillerdir.”
Sayfa 16
Reklam
bir çember çizer ve bir merkez-dışı nokta alırsak, o zaman yörün­gede bir açı -yörüngede istediğiniz herhangi bir açı- alın ve bu kurduğunuz çemberin içine karşı gelen açıyı çizin ve eksantrik noktadan bir doğru çizin; bu durumda, bu doğru teğetin yönün­de olacaktır. çünkü hız besbelli ki o andaki hareketin yönünde ve de eğriye teğetin yönündedir.
Sayfa 145Kitabı okudu
“biliyorsunuz,” diyerekten esinlendi, “bir gö­kadada yaklaşık yüz milyar -on üzeri onbir- yıldız var. bu de­vasa bir sayı diye bilinirdi. biz bunun gibi sayılara ‘astronomik sayılar’ derdik. bugün bu sayı, ulusal borcumuzdan daha kü­çük. bunlara ‘ekonomik sayılar’ demeliyiz.”
“bir şeyler keşfetmek için geometrik yöntemler kul­lanmak kolay değildir, fakat keşif yapıl­dıktan sonra, onu bu yolla sergilemenin şıklığı gerçekten de olağanüstü olur.”