2023
İthaki Yayınları

2023 60. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 15:57
Çağın ve geleceğin endüstrisi: gen teknolojileri.
Fil
Fil
gen klonlamanın, gen üzerinde değişiklikler yapmanın etik ve ahlaki değerini sorgularken, yaşama tutunmaya çalışan bir evsizi de konu alıyor. Hayvan sevgisi, sirkler, klonlama, etik ve yaşama umudu üzerinde genişleyen bazen uçuk fikirlerin olduğu bazen de hayatın çok da içinden olan bir kitap. Çok iyi bir temposu var. Ufak bir macera da içerdiği için ben elimden bırakamadım. Budizm ve Tanrı sorgulamaları da çok iyiydi. Ben keyifle ve merak okudum. Bir o kadar da sorguladım. Kurgunun birbiriyle bağlanması ve zamanın bazen geride bazen ileride akmasıyla yazım da pekiştirilmiş. Önceki hayat fikri de çok hoşuma gitti. Reenkarnasyon inancı da belirgindi. Kurguda matrak bir şekilde de olsa gerçekten iyiydi. Bilimi ve en çok da gen teknolojisini severler bence bu kitabı sevebilir. Yazarın çevresinden sıkça yardım alıp, ne çok tıp dili ne de çok sıradan bir metin şeklinde yazımını da ayrı beğendim. Bence herkes şans vermeli. Temposuyla, kendini okutturuşuyla zaten ön plandayken bir de çağımızın en büyük soru işaretine değinmesi kitabı okunur kılıyor. Ben çok ilgilendiğim için keyifle okudum. Yaşamın kargaşasından soyutlanıp, pembe filin peşine düştüm adeta. Çağın edebiyatını okurken, bilimi de kaçırmamak gerek. İkisini de barındıran kitabı ise hiç kaçırmamak gerek. :)
Roman
Minik, parlayan pembe fil
2025 5. kitabı
Çok sevdim. İki kelimeyle ve tüm içtenliğim ile gerçekten çok sevdim. Hani ilk başlarda bir beklentim yoktu ama o kadar içine çekti, o kadar bir yandan yumuş hissettirecek heyecana soktu ki beni anlatamam. Yazım dili çok güzel, konu çok güzel ve ana karakter diyebileceğimiz Schoch'un karakter gelişimi çok güzel... Konu bir deney mühendisin fillerle ilgili projesiyle başlıyor aslında. Küçük, parlayan pembe filimiz ve onun çevresindeki çeşitli insanları ele alıyor. Bebeğin tasviri ve yaptığı şeyler o kadar tatlıydı ki yumuşacık oldum. Bakıcıları ile arasındaki bağda çok sevimliydi. Kaçış ve saklanmalar sıkmayacak düzeyde, heyecan ise çokça vardı. Sonuyla alakalı spoiler vermek istemiyorum ama sadece hüzünle gülümseyebildim. Gerçekten çok güzel bir kitaptı, çok sevdim. Herkese okuması için önerebilirim.
2024 13. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 09:02
Kitap fuarından almıştım, ancak okumaya sıra geldi Çok yoğun, çok edebi kitaplar okuduktan sonra araya konabilecek, nefes aldıracak türde bir roman. Martin Suter İsviçreli bir yazar. Bu romanı onuncu kitabı. Köşe yazıları, tiyatro oyunları ve senaryolarıyla da biliniyor. Genetik mühendisliği, bağımlılık, barınma sorunu, hayvan hakları ve yaşama umuduna dair dolambaçlı bir macera. Özellikle sorumsuz fırsatçılar tarafından yanlış kullanıldığında genetik mühendisliğin yol açabileceği tehlikelere dair de bir roman olduğunu yazmış arka kapakta. Evsiz bir adam Schoch, bir gün karşısında canlı, nefes alıp veren, küçücük ve ışıldayan pembe bir fil görüyor. Kendisinden başka hiç kimsenin sorumluluğunu almamış olan adam bu fille hayatının değişebileceğini düşünür fakat bu mucizevi canlının karışık geçmişi adamın peşini bırakmayacaktır. Devamı kitapta;) #okudumbitti #iyikikitaplarvar
·320 syf.·
2025 4. kitabı
Kitap beni hem şaşırttı hem de duygulandırdı. Bir gece Zürih’te, köprü altında yaşayan evsiz bir adamın hayatına aniden minik, pembe ve parlayan bir filin girmesiyle başlayan bu hikâye, masalsı başlıyor ama çok daha derin konulara uzanıyor. Schochla sokakta yaşamın yalnızlığını ve görünmezliğini hissederken, bir yandan da bu küçük filin insana umut olabileceğini düşündüm. Hikâyede genetik biliminin sınırları, hayvan hakları ve modern insanın doymazlığı gibi sert konular geçiyor ama dili öyle yumuşak ve akıcı ki, hiç yorulmadan okudum.

Martin SuterYazar · 4 kitap
Martin Suter İsviçreli bir yazardır. Weltwoche gazetesindeki haftalık köşe yazısı Business Class ile tanındı, şu anda Tages-Anzeiger'de yayınlanıyor ve " NZZ Folio"da çıkan bir başka köşe yazısıyla. Köşe yazıları dokuz kitap olarak yayınlandı.