Edebiyat Psikoloji Kadın

Fildişi Kuyu

Nihan Kaya

Fildişi Kuyu Sözleri ve Alıntıları

Fildişi Kuyu sözleri ve alıntılarını, Fildişi Kuyu kitap alıntılarını, Fildişi Kuyu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sorun, kadın olmanın kendisinde değil, belli dogmalar etrafında şartlanmış bir toplumun içinde kadın olmakta.
“esaslı bir dinsiz olduğum için suçlayabileceğim hiç kimse yok ve biliyorum ki gidip yakınabileceğim hiçbir kapı da mevcut değil.”
Reklam
Freud’un çocuklarımızı severken aslında kendimizden başkasını sevmediğimizi söylediğini biliyoruz. “Anne babanın çocuğuna duyduğu, çok dokunaklı ve temelde çok çocuksu olan sevgi, aslında ebeveynin yeniden doğan narsisizminden başka bir şey değildir.” Freud
“Tabanca gibisin kuşanıp dağlara çıkarım seni.” Hüseyin ATLANSOY
“hepimiz kendi içimize hapsolmuşuzdur ve oradan kaçma şansımız da yoktur. aslına bakılırsa yüzümüzü profilden görebilme lüksüne bile sahip değilizdir. insan olmanın bu kaçınılmaz özelliği ilk fiziksel ifadesini hayat bize ilk kez bahşettiği zaman, anne karnında hapsolmuş bir vaziyet içinde bulur. acaba hayata bu şekilde başlayışımız da, insan olmanın kısıtlanmış olmak anlamına geldiğini ima eden müstehzi bir ihtar mıdır?”
Reklam
“kişinin kendine yabancılaşması, dünyaya yabancılaşmasından çok daha öncelikli bir sorun.”
“hayata kaybederek başlarız; anne rahmini kaybederek, artık annemizin vücuduyla bütün olarak yaşamayı kaybederek başlarız. gerçekliği ilk tecrübemiz bu ilk kaybetme anıyla kesişir. ancak, bu kaybın farkına varışımız sonra, dış dünyanın tanınmasıyla olur. kayıp, bebeğin dış dünyanın ayrı bir anlamı olduğunu farketmesiyle anlam kazanır.”
19. yüzyılda, kadınların entellektüel ve zihinsel kapasite açısından erkeklerden daha aşağı olduğu düşüncesi hala hakimdir.
Savaş insanlığın gaddar yüzüdür. Freud
Reklam
Edebiyatçı kişinin kendisiyle kurduğu bağı güçlendirdiği için o kişinin toplumsal bakışını derinleştirir. Kendisiyle düzgün iletişim kuramayan insanın toplumla sağlıklı iletişim kurması zaten mümkün değildir ve bunu edebiyat psikolojiden daha iyi bilir.
“şizofrenlerin durumu, yaşadığı cam hapishanenin duvarlarını yumruklayan, görülebildiği hâlde sesi duyulmayan birine benzer.”
“freud'un kadın olma'ya dair bakışı geleneksel tutumla tamamen aynıdır ve freud, doğup büyüdüğü evin de etkisiyle, efendi olmak kadar etrafındaki kadınların efendisi olma düşüncesinden de hep hoşlanmıştır.”
Edebiyat kişinin kendisiyle kurduğu bağı güçlendirdiği için o kişinin toplumsal bakışını derinleştirir;kendisiyle düzgün iletişim kuramayan insanın toplumla sağlıklı iletişim kurması zaten mümkün değildir ve bunu edebiyat psikolojiden de iyi bilir.
Sayfa 200Kitabı okudu
"Fakat dil, aramızda bir köprü olduğu kadar engel de. Diğerleri, bizim kendimizi ifade etmek için kullandığımız kelimenin anlamını yorumlayarak onu ikinci kez yarattıklarında, bizim ve dış dünyanın arasındaki perde de ikiye katlanmış olur. İki kimse arasında gerçek, tam bir iletişim imkansızdır."
Sayfa 110Kitabı okudu
204 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.