Film Eleştirisinde Temel Yaklaşımlar ve Tür Filmi Eleştirisi

Film Eleştirisi

Zafer Özden
“İyi bir sinema seyircisi, bir sinefil aynı zamanda bir film eleştirmenidir; sevdiği filmleri neden sevdiğini anlamak ve anlatmak, filmle ilgili eleştirel yargılarını benzer zevklere ve birikime sahip olan dostlarıyla paylaşmak ister.”
Sanatın doğasında bulunan “aşkın” gerçekliği yakalama, biricik bir dışvuruma sahip olma, ele geçirilmeme arzusu içinde olan sanatçı ile eleştirmenlerin arası çoğu zaman sıcak olmamıştır
Reklam
Yunanca, kritikos sözcüğünden kökenini alan eleştiri (criticism), sözlük anlamıyla tefrik etmek, idrak etmek (discern) ve yargılamak (judge) anlamlarını barındırmaktadır.
Sayfa 10
Film eleştirmeninin misyonu, ortlama filmlerde örtülü olarak verilen sosyal temsilleri ve ideolojileri ortaya çıkarmak ve bunlar aracılığıyla filmlerin etkilerinin yarattığı sorunları her yerde aşmaktır.
Sayfa 40
Film, ekran üzerindeki gerçekliği kırmıştır; bir gerçeklik yerine, olası bir gerçekliğin yapımı ortaya konmuştur; ve o izleyicinin zihinsel psikolojisine aktarılmıştır.
Sayfa 24
Psikanaliz kurama dayalı film eleştirisi, filmlerin eleştirilmesinde özellikle yönetmenin ruhsal dünyasının ve bilinçaltının dışavurumunu ya da toplumsal, kollektif bilinçaltının dışavurumunun izlerini bulmaya girişmekte ve filmleri tıpkı bir düş süreci gibi ele alarak, filmlerin manifest (açık) içeriğinin altında yatan latent (örtük) içeriğini ortaya çıkarma amacını taşımaktadır.
Sayfa 179
Reklam
Tarihsel film eleştirisi, sinemayla daha çok akademik ve entellektüel düzeyde ilgilenen kimselerin dikkatini çeken bir eleştirel yaklaşımdır. Bu nedenle tarihsel film eleştirisinin örnekleri daha çok akademik yayınlarda görülür.
Sayfa 121
Film eleştirmenin temel işlevi, bir sanat yapıtı, kültür ürünü, iletişim aracı olarak filmi anlamak, çözümlemek ve okuyucusunu bilgilendirmek üzere düşüncelerini aktarmaktır.
Sayfa 75
Resim