Filozof Ahmed

Alain Badiou
8/10
5 Kişi
13
Okunma
3
Beğeni
826
Görüntülenme
Huzurlarınızda Ahmed, yüce filozof! Ezilenlerin dostu, zorbaların korkulu rüyası, her işin altından kalkmaya, her derde deva bulmaya kadir, annesinin kuzusu, mahallesinin gururu, yücegönüllü, gözükara bilge, modern zamanların Don Juan'ı, sözcüklerin efendisi, varoşların prensi Ahmed, keskin zekâsı, yorulmak bilmez çenesi ve karagün dostu sopasıyla, alçaklara, üçkâğıtçılara, namussuz muktedirlere, soysuz zorbalara, cahil ukalalara ve hain düzenin namert temsilcilerine karşı çarpışıyor! Varoşların betonlarında yankılanan kahkahası, dosta düşmana şapka çıkarttıran uyanık fikirleri ve bir kenar mahallenin hudutlarına sığmayan evrensel dehasıyla, antik ve çağdaş felsefenin altını üstüne getiriyor, topluma yön veren ilkeleri, kavramları, kuralları sorguluyor, saf aşkın peşinde nefes nefese koşturuyor. Günümüzün en önemli düşünürlerinden Alain Badiou, Ahmed Dörtlemesi'nde bir oyun yazarı olarak karşımıza çıkıyor ve sahneyi Filozof Ahmed'e emanet ediyor. "Çocuklara ve diğerlerine" seslenen otuz dört kısa oyunda, felsefeden matematiğe, toplum yaşamından siyasete, şiirden sonsuzluğa nice kavrama ışık tutuyor. Badiou tiyatrosu, Filozof Ahmed'le perdesini açıyor! Ahmed Siz neye bakıyorsunuz? Bakacak bir şey yok ki burada. Bendeniz, Ahmed, bir şey değilim, bilakis bir hiçim. Kesinlikle bir hiçim... (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Alain Badiou
Alain Badiou
Çevirmen:
Ayberk Erkay
Ayberk Erkay
Tasarımcı:
Nadir Çakır
Nadir Çakır
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: 5 Şubat 2016Yayınevi: Pharmakon KitapOrijinal Adı: Ahmed Philosophe
ISBN: 9786058461468Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
7/10 puan verdi
Fransa'da yaşayan Ahmet isimli bir Arap'ın gözünden dünyaya bakmak... Kitap, yazarın lisedeki tiyatro performansından uyarlanmıştır. Kitabın eleştiri yaptığı, esas konu şu; “Ya öyle değilse”. Demek istediğim, günlük hayatta fazla dikkat etmediğimiz ve mantıklı gelmeyen şeyler vardır. Bazı nesneler ve kavramlar; sadece bazı şeyler var ve onları asla sorgulamıyoruz. Aslında, bir bütün olarak kitapta ilerleme yok. Aile Felsefe Adalet Irkçılık Siyaset Etik Özne Çelişki Hiç şiddet Toplum Karar Maksat vs başlıkları altında, içinde hep Ahmet’in olduğu fransa’da yaşanan birbirleriyle bağlantılı skeçler düşünün, bu kadarla yetinmeyin, Ahmet’in sizinle yani seyirciyle de konuştuğunu “hayırdır, orda oturmuş neden beni/biz izliyorsunuz? ne var ki?” dediğini düşünün. Ahmet hem her küçük oyunda diğer karakterlerle hem de seyirciyle iletişim halinde. Ahmet Müslüman ama şarap içiyor. Bu nasıl olabiliyor? Buradaki akıl yürütmeleri, müslüman ya da hristiyan olma üzerine akıl yürütmeleri kesinlikle önemsenmeye ve kafa yormaya değer.
Filozof Ahmed
Filozof AhmedAlain Badiou · Pharmakon Kitap · 201613 okunma
Reklam
Resim