Çağdaş Hemşireliğin Britanyalı Öncüsü

Florence Nightingale

Pam Brown
Florence hastneye ayak bastığı ilk gün, hastane sisteminin değişebilmesi için, hemşireliğin saygıdeğer bir uğraş haline getirilmesi gerektiğini anladı. Yaşamı süresince, hemşireliği en saygı duyulacak mesleklerden biri durumuna getirdi.
Florence Nightingale, tarihe Kırım Savaşı'nda yaralıların arasında gezinen, Lambalı Kadın olarak geçmiştir.
Reklam
Kasım 1907'de, Kral VII. Edward, Florence Nightingale'a, liyakat nişanı verdi. Bu madalya ilk kez bir kadına veriliyordu.
Florence'ın annesi Fanny, kızını bir türlü anlayamadı. Çünkü kendisi yaşamın eğlenceli yanını seviyordu.
Anı defterinden:
"Benim zavallı askerlerim. Sizi Kırım mezarlarında bırakıp geldiğim için, ben ne kötü bir anneyim . Hastalıklar yüzünden, altı ayda sekiz alayın yüzde yetmiş üçünü yitirdik. Onları düşünen kim kaldı?"
Sayfa 40 - İlkkaynak Kültür ve Sanat ÜrünleriKitabı okudu
Derinde bir yerlerde, zamanın anlamsız bir biçimde israf edildiğinin bilincini taşıyordu. Yaşamı hep böyle mi geçip gidecekti?
Sayfa 11 - İlkkaynak Kültür ve Sanat ÜrünleriKitabı okudu
Reklam
O zamanlar dindar insanların çoğu, her insanın nasıl yaşayacağını Tanrı'nın belirlediğine inanırlardı.
Otobüsler dolusu hemşire, Florence Nightingale'in, 1910'daki cenazesinde bulunmak için geldiler. Kuşkusuz, zamanının en etkileyici ve en sevilen insanlarından biriydi.
Bir zamanlar hemşireler, alkolik ve seks düşkünü ahlaksız kişiler olarak nitelenirdi. Bugün ise, hemşirelik en saygı duyulan mesleklerden biridir. Bu değişikliği, büyük oranda Florence Nightingale'in kararlı çalışmalarına borçluyuz.
Florence, kısa sürede, hastane binaları konusunda uzman oldu ve dünyadaki birçok hastane onun ölçülerine göre inşa edildi.
Reklam
Lambalı ve çekiçli kadın...
Çekilen acıları öğrenen Britanya halkı, askerlere gönderilmek üzere, gemiler dolusu çarşaf; bandaj ve yiyecek bağışladı. Ne var ki, beceriksiz sağlık memurları, bunların dağıtılmasını engelliyorlardı. Askerlerin çoğu, Florence Nightingale'i "Çekiçli Bayan " diye çağırıyorlardı. Gerçekten de, malzeme depolarının kapaklarını kırarak açmış ve gelen malzemeyi umutsuz hastalara dağıtmıştı.
Sayfa 32 - İlkkaynak Kültür ve Sanat ÜrünleriKitabı okudu
Florence Nightingale, tarihe Kırım Savaşı'nda yaralıların arasında gezinen, Lambalı Kadın olarak geçmiştir.
Sayfa 24 - İlkkaynak Kültür ve Sanat ÜrünleriKitabı okudu
Florence Nightingale, tarihe Kırım Savaşı'nda yaralıların arasında gezinen, Lambalı Kadın olarak geçmiştir.
"Savaşın dehşetini insanın hayal etmesi zordur. Bu dehşet verici ortam yalnızca yaralar, kan, yüksek ya da alçak ateş, yeni başlamış ya da kronik dizanteri, soğuk hava, sıcak ya da kıtlık yüzünden oluşmaz. Güçsüzlerin tarafında kendi kendini uyuşturma, sarhoş vahşeti, moral bozukluğu ve düzensizlik: Güçlülerin tarafında ise kıskançlıklar, hainlikler, ilgisizlik ve bencil kalabalıklar vardır." Florence Nightingale
Florence Nightingale, dünyaca, çağdaş hemşireliğin öncüsü olarak kabul edilmiştir.
Resim