Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Öznenin Yitiminden Yeniden Doğuşuna

Foucault

Eric Paras
9/10
3 Kişi
14
Okunma
6
Beğeni
671
Görüntülenme
Öznenin yitimini çalışmalarının merkezine alan Foucault, nasıl kısmen özerk özneyi kabul eden, özgürlük, bireycilik, insan hakları gibi düşünceleri tartışan bir düşünüre dönüşmüştür? Foucault: Öznenin Yitiminden Yeniden Doğuşuna bu can alıcı soruyu odağına alarak Foucault'nun düşünsel evreninin farklı uğraklarına hakim olan arkeoloji, soybilim, söylem, disiplin, iktidar, bilgi ve yaşama sanatları kavramları arasındaki geçişleri aydınlatıyor. Foucault'nun Collège de France'ta verdiği dersleri bütünüyle ele alan ilk geniş çaplı tarihsel çalışma özelliği taşıyan bu kitap, yayımlanmış söyleşileri, makaleleri ve konuşmalarını derleyen kapsamlı bir arşiv araştırması sunuyor. Foucault'nun düşünsel evrimini, tutarsızlık iddiaları temelinde değil tarihsel koşulları içinde ele alan Eric Paras, Sartre'la giriştiği öznellik tartışmasının, 68 olaylarının ve 1979 İran Devrimi'nin Foucault'nun düşünce sistemine etkilerini tartışıyor. "Foucault, 'önceki çabaları beyhude bir nitelik taşıdığından değil, bir düşünme biçimini gidebileceği sınıra dek taşımaları ve o sınırlamaları görüp aşabilmelerinden dolayı çalışmaları hem asli bir süreklilik hem de önemli bir yön değişikliği sergilemiş Wittgenstein ve Heidegger gibi ender rastlanan düşünürlerden biri,' olduğunu göstermişti."
Yazar:
Eric Paras
Eric Paras
Çevirmen:
Yunus Çetin
Yunus Çetin
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 292Basım Tarihi: 2016Yayınevi: Kolektif KitapOrijinal Adı: Foucault 2.0: Beyond Power and Knowledge
ISBN: 9786055029548Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
292 syf.
·
Puan vermedi
Fukuğ...
Aslında bir yazarın fikirlerini öğrenmek için kendi yazılarını okumayı, ve öz birikimlerimle analiz etmeyi benimsemişimdir. Fakat"Öznenin yitimi" fikri çokça ilgimi çektiğinden ve de elimdeki Sartre kitaplarına derinlemesine bir giriş yapmayı planlandığımdan rakibi olarak görülen Michel Foucault'da böyle bir istina yapmak istedim. Öncelikle belirtmem gerekir ki; Kitabı okumak ve özütmek için, Yazarın evriminin neden bir ok değil de sarkaca benzetildiğini anlamlandırmak adına, felsefe tarihi, tarih, epistemoloji, sosyoloji vb bilgi birikime sahip olmak gerektiği çok net. Kendim için yorumlarsam bu kitabın hakkını verebildiğimi düşünmese de birikim ve ufkum açısından bir çok katkılarını gördüğümü söyleyebilirim. Ancak kitabın sonunda asıl amacım olan özneyi ya da öznemi yitiremedim(paradoksa :)) ) Bir de yazarın adının "mişel fukuğ" halinde telafuz edildiğini kitap sayesinde olmasa da öğrendim. Özet olarak yazabileceğim şeyler de; Foucault hakkında bir çok bilgiye sahip olabileceğiniz, zaman zaman keyif de veren ama çok ağır bir anlama berraklığına ihtiyaç duyacağınız klasik ağır felsefe diliyle yazılmış bir kitap olduğudur.
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201614 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Foucault takes where does it hurt? To a pathological level. Those symptoms are signifiers. Thanks for language and gaze. No doubt it is scarcely fruitful to look for a relation of teriority or dependence between two terms of “liberal” medicine….
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201614 okunma
292 syf.
·
Puan vermedi
iktidar-Özne
Foucault için esas olan özneleşme süreçlerinin analizi değil, öznel deneyimlerin iktidar ilişkileri tarafından nasıl kurgulandığının ifşa edilmesidir. Bu nedenle Foucault, iktidar teorilerini üst anlatıların gölgesinden çıkararak iktidarın aygıtlarını/tertibatlarını (dispositifleri) mikrokozmoslar dahilinde inceler. Dolayısıyla İktidarın, bir bireyin öteki bireyler üzerindeki veya bir grubun öteki gruplar üzerindeki homojen egemenliği olarak ele alınması günümüz iktidar sistemiyle uyuşmamaktadır. Marxist açıdan yaklaşarak, iktidarı, egemen sınıfın elinde bulunan ve dolayısıyla onun inisiyatifinde olan bir nesne olarak algılandığımız da iktidar, giderek somutlaşarak hakkında söz edilebilir bir olgu haline dönüşür; ve nihayetinde Devlet ile özdeşleşen bir forma bürünür. Foucault ise iktidarı, himaye altına alınabilen yahut icra edilebilen bir olgu olarak görmeyi reddederek devletin de iktidarın hakimiyet alanı olarak yorumlanmasını, iktidarı maskeleyen talihsiz bir kavrayış olarak niteler.
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201614 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.