Foucault ve Kaçıklık Kuramı

Tamsin Spargo
Bir Kaçıklık Soykütüğü Elinizdeki deneme kaçıklık kuramı, kaçık düşünce ve Foucault hakkındadır. Foucault'nun cinsellik ve topluma ilişkin fikirlerine el atıp bunları geliştiren ve çok çeşitli akademik disiplinlerde yer alan çok sayıda yazar ve düşünür var. Foucault bir katalizör, bir hareket noktası, bir örnek ve önce, sürekli bir sinir bozucu etken, bir tür bozguncu, ama yeni fikirlerin geliştirilmesini kışkırtan önemli bir düşünür olarak da görülebilir. Neticede sadece bir anlatım olan elinizdeki bu deneme, Foucault'un eserlerini ve kaçıklık kuramının gelişimini kaçınılmaz olarak bir tür çizgisel tarih anlayışı içinde ele alacaktır, ancak mümkün oldukça, basit bir nedensellik ve ilerleme efsanesinin baştan çıkarıcı etkilerine karşı direnmeye çalışacağımı belirtmeliyim. Kaçıklık kuramının kökeni Foucault olmadığı gibi, bu kuram onun düşüncesinin varış noktası da değildir. Dolayısıyla bu denemenin, Foucault'nun kendine özgü kavramlarından birisini kullanarak, cinselliğe ilişkin belirli bir söylemler dizisinin mevcut kaçıklık uğrağında zirve noktasına ulaşan (nihai olarak değil, geçici olarak) kısa ve kısmi bir "soykütüğü" olarak görülebileceğini vurgulamak isterim.
Yazar:
Tamsin Spargo
Tamsin Spargo
Çevirmen:
Kaan H. Ökten
Kaan H. Ökten
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 79Basım Tarihi: 1 Temmuz 2000Yayınevi: Everest YayınlarıOrijinal Adı: Foucault and Queer Theory
ISBN: 9789753166515Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
79 syf.
10/10 puan verdi
bir olgunun tarihsel sürecinden ve akım yönü/şiddeti potansiyelinden kopartılıp, zaman içinde hapsedilerek analiz edilmesiyle ortaya çıkan ''yeni olgu'' durumu üzerinden, idealinin dışına çıkıp kendisi bir ideoloji haline geldiğinde aynen postmodernizmde olduğu gibi tarihselcilik karşıtlığı biçiminde tezahür eden yapısalcı düşüncenin cinsiyetler üzerinde yarattığı ''yeni olgu'' ile sınırlaması meselesini, postyapısal bir analiz ile politize ederek egemen mantığın karşısında duran dik bir politik yaklaşımı ele alır bu eser. yapısalcı mantıkta cinsiyet, herşeyde olduğu gibi ele alınan olguyu değişmez bir yapı olarak tanımlayıp diğer tüm olguları belirlediği statünün altında, ona tabi kılıp tarihi durağanlaştırarak bir gelecek tasarımının da mümkün olamayacağını ifade etmektir. ta ki kendisinin ekonomi-politiğinin kar/zarar durumunun değişmesine dek. cogito dergisinin 65-66. sayısında ele alınan queer Kuram tam da bu durumu işlemektedir. yapısalcı cinsel kimlik politikalarına karşı geliştirilen postyapısalcı cinsel-politik kuram olan kaçıklık kuramı, insanların cinsel davranışlarının standardize edilmesi, kimi zaman sadece kadın ve erkek'ten ibaret olması, toplumsal otoritenin kabullerine göre yaşamamızı şart koşar. bu bir toplum ''idaresidir'' der foucault. toplumun önyargılaştırılarak refleksif olarak karşı durduğu bu durum ile toplumdan yeni, genç işçi ve alt sınıfın oluşturulması önünde yegane politika olduğunu görmemizi sağlıyor. oldukça ilginç bir eser. ilginçliği güzel oluşundan gelen.
Foucault ve Kaçıklık Kuramı
Foucault ve Kaçıklık KuramıTamsin Spargo · Everest Yayınları · 200025 okunma
Reklam
79 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Foucaultcu kuramda "söylem," salt ko­nuşma sözcüğünün başka bir karşılığı olma­yıp, iktidar ilişkileri üreten ve tarihsel düz­lemde konumlanmış, maddi bir pratiktir. Söylemler, kurarnlar ve toplumsal gruplar dahilinde var olduğu gibi, bunları desteklemekte ve özgün bilgilerle sınırlandırmakta­ dır. Örneğin tıp söylemi, kendine özgü pra­tik, bilgi ve iktidar ilişkileri üretir.
Foucault ve Kaçıklık Kuramı
Foucault ve Kaçıklık KuramıTamsin Spargo · Everest Yayınları · 200025 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.