Frankfurt Seyahatnamesi

Ahmet Haşim

Frankfurt Seyahatnamesi Konusu

Karamsarlıklar içindeyken de güzel şiirler ve okuyanı büyüleyen yazılar yazan Ahmet Haşim "seyahat" arzusunun ardında yatan duyguları, seyahatin ne olduğunu iki cümle ile kendine özgü bir biçimde anlatıyor. 1930'ların Almanya'sına, tedavi için bu ülkeye gelmiş bir Türk aydınının Frankfurt penceresinden bakışlarını içeren bu küçük kitap, deneme tadıyla da okunacak kısa yazılardan oluşuyor.
Editör:
M. Sabri Koz
M. Sabri Koz
Tasarımcı:
Nahide Dikel
Nahide Dikel
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 83Yayınlanma Tarihi: Mart 2020İlk Yayınlanma Tarihi: 1933Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750808753Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.610 üzerinden
252 Puan · 46 İnceleme

Frankfurt Seyahatnamesi Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
HD

HD

@HD1903
·
27 Ocak 20:53
10/10 puan verdi
Kitabın Adı:
Frankfurt Seyahatnamesi
Frankfurt Seyahatnamesi
Kitabın Yazarı:
Ahmet Haşim
Ahmet Haşim
Tür: GÜNLÜK – ANI Edebiyatımızda sembolizm akımının en güçlü temsilcilerinden biri olan, Modern Türk şiirinin kurucu adlarından Ahmet Hâşim'in 1930'ların Almanya'sına, böbrek hastalığının tedavisi için Frankfurt’a gittiği sırada yazdığı yazılardan oluşuyor. Kitap, Ahmet Haşim’in, ayrıntılı betimlemeleri ve karşılaştırmalarıyla okuyucuya dönemin Almanya ve Türkiye’si hakkında ayrıntılı bilgi verir. Bu seyahatinde edindiği gözlem ve izlenimlerini konu alan kitabıdır. Ahmet Haşim, sağlık sebepleri yüzünden, en çok da “bıktığı şeylerin o yorucu aleladeliğinden” kurtulmak için bir gece, İstanbul’dan ayrılmanın verdiği hüzünle beraber, Sirkeci’den yola çıkarak “harikuladelikler avı” olarak gördüğü seyahatin kollarına bırakır kendini. Bu yolculuk, hemen Dünya Savaşı’nın öncesinde, Almanya’nın Frankfurt şehrinde son bulur. Tüm bu seyahat boyunca şiir tadında 20 kısa yazı hediye kalır Türk okuruna... Edebiyatımızın en önemli yolculuk yazılarından olan Frankfurt Seyahatnamesi, Ahmet Haşim'in büyük bir şair olmanın yanında ne kadar büyük bir gözlemci olduğunu da gösteriyor. Ahmet Haşim'in "şiir kitabının kardeşidir" sözleriyle tanımladığı ve izlenimlerini aktardığı seyahatnâme, hem Doğu'yu hem Batı'yı bilen bir aydının Frankfurt'a ve oradan dünyaya bakışını gözler önüne seren yapıca küçük, söyledikleriyle büyük bir eser…
52 etkileşim
Ayşe Dilara

Ayşe Dilara

@Ayse_Dilara
·
28 Mart 01:30
10/10 puan verdi
Ahmet Hâşim, hastalığı sebebiyle Frankfurt'ta bulunduğu dönem kaleme aldığı metinleri bu kitapta toparlar. Yapı Kredi'nin eleştirel basımını Hocamız Nuri Sağlam'ın yayına hazırladığını görünce büyük bir hevesle okudum kitabı. Hâşim'in gözlemleri ve dili, hocamızın titiz çalışmasıyla bir araya gelince kitap, daha da zevkle okunur hâle gelmiş. Bu eleştirel basımı bulmak zor fakat buna değer.
3 etkileşim
Hatice

Hatice

@Haticejk
·
27 Nisan 2022 17:51
8/10 puan verdi
Gerçi hayat kitaba sığmayacak kadar geniştir fakat tekrarla doludur... Ahmet Haşimin okudum ilk kitap isminde yazdıgi gibi Frankfurt anlatıyor yazarın bir Frankfurt trenine binip yola çıkması ile başlıyor yazar bu kitapta betimlerle öne çıkıyor.. çok güçlü bir betimleme yapmış ben okurken gözlerimde canlandırdim Benzetmeleri çok güçlü..
14 etkileşim
Gül

Gül

@alyasoglu
·
11 Ağustos 2021 13:02
Puan vermedi
Haşim bey enteresan adam. Fevkalâde bir üslub sahibi olduğu ayan beyan ortada. İki cümlesinden biri muhakkak imgelemeler, metaforlar, müthiş benzetmeler içeriyor. Muhayyile kabiliyeti oldukça yüksek, ekseriyetle müşahhas varlıklarda temerküz eden bir metaforlar silsilesi var. Zevk verici, dediğim gibi, enteresan :) Şurası tuhaf ki bu yazarın hayat görüşünün ne olduğunu öğrenmeye muvaffak olamadım, ona hangi yaftayı yapıştırsam elimde kaldı, yine enteresan :)
Bize Göre
Bize Göre
,
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i Laklakan
ve bu eserde müthiş çıkarsamalar mevcut, tespitlerinin ekserisi dart tahtasında 12'ye isabet ediyor. Bittabi bunların çoğunluğuna katılmakla beraber bir kısmına da katılamadım. Necip Fazıl onun için muallakta bir kandil diyor, Kafa Kağıdı adlı eserinde. Şark ve Garp medeniyetleri arasında gidip gelen, hangisine konacağını bilemeyen bir muharrirmiş gibi geldi bana da.. Garp hayranlığı içinde, kendi köklerinden uzaklaşmadan ama tam anlamiyle bağlanamadan geçip giden bir ömür sürmüşe benziyor. Allahu Alem. Kitab(ları)nın size sunduğu ve ardından gayr-i ihtiyari kazandırdığı üslub fevkalâde, muhakkak okunulası, keyifli okumalar..
7 etkileşim
Arin

Arin

@Oyaaksoy
·
18 Ekim 01:01
Puan vermedi
"Ölüm, canları gece alır ;acılar gece çözülür, kaza ve kader, gece işini görmeye koyulur" . Ahmet Haşim'in böbrek hastalığının son evrelerinde hastalığına çare bulmak adına gittiği Frankfurt seyahatinde kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. O dönemki Almanya ve Türkiye hakkında ayrıntılı betimlemeleri ve karşılaştırmalarıyla ilginç bilgiler veriyor. Frankfurt hastanesindeki zamanlarını kaleme alan yazar yaşadığı tecrübeleri bizimle paylaşıyor. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dilerim
4 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 54.6
Erkek% 45.4
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Ahmet Haşim
Ahmet HaşimYazar · 31 kitap
Ahmed Haşim (1884, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), sembolizmin öncülerinden Türk şair. Bağdat'ta doğmuştur. Babası mülkiye kaymakamlarından ve Bağdat'ın eski ve bilinen ailelerinden biri olan Alusizadelere mensup Ahmet Hikmet Bey; annesi ise yine Bağdat'ın ileri gelenlerinden Kahyazadeler'in kızı Sara Hanım'dır. Meşhur tefsir alimi Mahmud el Alusi Ahmet Haşim'in babasının dedesidir. Babasının Arabistan vilâyetlerindeki memuriyetleri sebebiyle düzensiz bir ilkokul tahsili gördü. Aynı sebepten dil olarak da sadeceArapçayı öğrendi. Annesinin ölümü üzerine 12 yaşında babasıyla birlikte İstanbul'a geldi. 1897'de Galatasaray Sultanisi'ne yatılı olarak verildi. 1907'de mezun olunca Reji İdaresine memur olarak girdi. Bir taraftan da Mekteb-i Hukuk'a devam etti. I. Dünya Savaşı'ndaki askerliği (1914 - 1918) sırasında Çanakkale Cephesinde bulundu. Ayrıca Anadolu'nun çeşitli yerlerini görme fırsatı buldu. 1924'te Paris'e, 1932'de de hastalığı sebebiyle Frankfurt'a gitti. Çeşitli yerlerde memur olarak çalışan Ahmet Hâşim, daha çok öğretmenlik yaptı. Sanâyi-i Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) mitoloji dersleri hocalığı ve Mülkiye Mektebi'ndeki Fransızca öğretmenliği görevlerine ölünceye kadar devam etti. Hâşim'in sanat ve edebiyata ilgisi Galatasaray Sultanisi'nde başlar. Bilinen ilk manzumesi "Leyâl-i Aşkım" 1901'de "Mecmua-i Edebiyye"de yayınlandı. Bu dönemde Muallim Naci, Abdülhak Hâmid, Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin'in tesiri altında kaldı. Son sınıfta iken Fransız şiirini ve sembolistleri tanıdı. Bundan sonra kendi şahsiyetini gösterdi ve ilk şiirlerini kitaplarına almadı. 1905 - 1908 yılları arasında yazdığı ve Piyâle kitabına aldığı "Şi'r-i Kamer" serisindeki şiirleri hayal zenginliği, iç ahenkteki kuvvet ve büyük telkin kabiliyeti ile dikkat çekti ve beğenildi. 1909'da kurulan Fecr-i Âti'ye girdi. "Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek" prensibinden hareket eden Fecr-i Âti grubunun yayın organı Servet-i Fünûn dergisinde şiirler yayınladı ve Servet-i Fünûn - Edebiyat-ı Cedide - topluluğuna yapılan hücumlara makaleleriyle katıldı. 1911'de yayınlanan Göl Saatleri adlı şiirleriyle haklı bir şöhret kazandı. Fecr-i Ati dağıldıktan sonra siyasi ve edebi akımların dışında kendisine has bir şiir ve nesir anlayışının tek temsilcisi olarak kaldı. Dış dünya gözlemlerini kendi prizmasından geçirerek anlatır; sonbahar, akşam kızıllığı ve karamsarlık önemli temalardır. Ahmet Haşim fıkraları, denemeleri ve gezi yazılarıyla da önemli bir yazardır. Düz yazılarında dili sade ve oldukça başarılıdır.

Frankfurt Seyahatnamesi Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Müşerref

Müşerref

@maviseverrr
·
23 Şubat 15:45
Gece, her çeşit kuruntuların kafatasımızın kovuklarından çıkıp hakikat çehreleri takınarak sürü sürü ortaya dağıldıkları, yeri ve göğü tuttukları saattir.
46 etkileşim
kitapsever

kitapsever

@tann00
·
24 Şubat 20:08
Ölüm, canları gece alır, acılar gece çözülür, kaza ve kader, gece işini görmeye koyulur
16 etkileşim
Müşerref

Müşerref

@maviseverrr
·
23 Şubat 15:37
İnsan, hayatının tatsızlığından ve etrafında görüp bıktığı şeylerin o yorucu aleladeliğinden bir müddet kurtulabilmek ümidiyle seyahate çıkar.
43 etkileşim
Melike DURSUN

Melike DURSUN

@Melikesemi
·
06 Mart 04:54
Gözünün bebeğinden, ruhunun dibini görmek güç değildi…
24 etkileşim
Ayşe

Ayşe

@aysezcan
·
01 Mayıs 2022 07:58
Fikrin henüz ziyaret etmediği dar alınlar…
19 etkileşim

Frankfurt Seyahatnamesi İletileri

Tümünü gör
İki kapı olsa birinin üzerinde “Cennet” diğerinin üzerine “Cennet hakkında konferans” diye yazılı olsa bütün Almanlar ikinci kapıya saldırır..
Frankfurt Seyahatnamesi
Frankfurt Seyahatnamesi
Fakat bu adam zevklerini başkalarına satmak üzere tatmıyor. Onun için safvet ve samimiyeti hoş görülmeli..
Frankfurt Seyahatnamesi
Frankfurt Seyahatnamesi
, sf104
Ahmet Haşim
Ahmet Haşim