Futbol Düşünürken Aslında Ne Düşünürüz?

Simon Critchley
"Futbol galibiyetten ibaret değil. Genelde mağlubiyete dair. Öyle olmalı. Fakat futbola dair ilginç şeylerden biri mağlubiyetin kendisi değil. Öldürücü olan mağlubiyet değil. Hep yenilenen umut."
-Futbol bizi bir yandan cezbedip keyiflendiren, diğer yandan da deli edip iğrendiren bir oyun. Keyif ve iğrenme bu oyuna verilen aynı ölçüde haklı iki tepki, nitekim izlediğimiz her oyunda kah keyifleniyor, kah iğreniyoruz, ne kadar keyifleniyorsak bir o kadar da iğreniyoruz.
Reklam
Hayatın her alanına uyarlanabilir:)
"Futbolda öldürücü olan şey hayal kırıklığı değil, hep yenilenen umuttur."
Sayfa 96 - Metis Yayınları, 1.Basım (Mart 2018), Ç: Oğuz TecimenKitabı okudu
-Shankly ve Clough gibi figürlere olan sevgimiz küreselleşme öncesi diye varsaydığımız bir zamana, oyunun daha basit ve erdemli oynandığı bir zamana özlemimizi yansıtıyor. Burada nostaljinin alanındayız, ama nostaljinin geçmişte kaldığını kim söyledi? Aynı zamanda mitin alanındayız, ama kusurlu kahramanlara dair hikayelerin gücüyle ayartılma ihtiyacımızı da asla hafife almamamız lazım. Bu bakımdan Antik Yunanların çağdaşı oluyoruz.
-Futbol zaman deneyiminde özel bir boyut açar. En çok da canlı izlediğimizde olur bu: Her şeyin askıya alındığı bir şimdide, maçın şimdisinde asılı kalırız; oyuncuların ve topun hareketini izleriz, topsuz alanda neler olup bittiğini, hakemi, taraftarları seyrederiz. Bu şimdinin her anında gelecek açık ve belirsizdir. Her şey olabilir; bazen hatta çoğu zaman hiçbir şey olmadığında bile.
-Hem Clough'ın hem de Shankly'nin kendini sosyalist olarak tanıtması tesadüf değil, ikisi de oyunun erdemi ve güzelliği olarak gördüğü şeyi savunarak paranın zehirli tesirine, topu "şişirmeye" dayanan defansif futbol sinizmine karşı çıkmıştı. İkisi de oyunu doğru oynamak istemişti: yerden, hücum hızında, hareketle, maharetle ve kendini ortaya koyarak.
Reklam
-Gerçek kahraman kırılgandır, yalnızdır. Her şeyden önce Zidane'ın kahraman figürüne en çok yaklaştığı noktadır bu; melankoliyle kendini mahvetmeye meftundur.
-Şahsen, Katar'ın haydut devlet ilan edilip Dünya Kupası organizasyonunun elinden alındığını görmek isterim.
Reklam
“Futbolun biçimindeki topluluk ve sosyalizm ile içeriğindeki azgın kapitalizm arasındaki çatışma çözülebilir mi?”
Sayfa 28 - Metis Yayınları, 1.Basım (Mart 2018), Ç: Oğuz TecimenKitabı okudu
“Jean-Paul Sartre’ın örgütlenmenin doğası üzerine düşünürken futbola yönelmesi de tesadüf değil. Bireysel oyuncunun özgür eylemi ya da etkinliği -Sartre buna “praksis” der- takıma tabi hale gelir, hem takımla bütünleşir hem de takımı aşar; böylelikle grubun kolektif eylemi, bireysel eylemi takımın örgütlü yapısına dahil ederek daha incelikli olmasını sağlar.”
Sayfa 20 - Metis Yayınları, 1.Basım (Mart 2018), Ç: Oğuz TecimenKitabı okudu
(...)futbol tamı tamına psikanalitik anlamda fantezi aleminde vuku bulur. Fantezi ne hayal ürünüdür, ne de öznel yanılsamadır, ne de objektif olarak gerçektir. Gündelik hayat diye düşündüğümüz şeyi yapılandırır ve doygunlaştırır; bu hayat da futbol fenomeninde tuhaf biçimde yoğun bir ifade bulur.
-Futbol kaderin zaman zaman meçhul işleyişlerini çözüme bağladığı sahnedir. Hal Foster
Resim