Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Resneli Bulgar Bir Talebenin Hatıraları 1879-1898

Galatasaray Mekteb-i Sultanisi

Simeon Trayçev Radev
TARİHİN VE ANILARIN EŞLİĞİNDE MEKTEPLERİN SULTANI… Mekteb-i Sultani üç dönem yaşamıştır. İlki, II. Bayezıd Dönemi’nin ilk yıllarında kurulan Galata Sarayı Ocağı adıyla anılmaktadır. Ocak, Enderun öğrencilerinin ilk ve orta öğrenim eğitimlerini aldıkları bir kurumdur ve 1481-1868 yılları arasında aktiftir. İkinci dönem, Sultan Abdülaziz’in öncülüğünde kurulan Mekteb-i Sultani dönemidir ve 1868-1923 yıllarını kapsar. Bu dönemde Türkçe ve Fransızca olarak verilen eğitim, kısa sürede imparatorluk genelindeki birçok genci bünyesinde toplayıp “Osmanlılık” mefhumuna çok ciddi bir katkı sağlamıştır. Cumhuriyet döneminde Galatasaray Lisesi adını alan kurum, çağdaş eğitim geleneğini devam ettirmektedir. Georgi P. Kostandov’un açıklama, çeviri ve notlarıyla genişletilmiş olan Galatasaray Mekteb-i Sultanisi, sadece mektebin tarihini değil dönemin iklimini de detaylarıyla sunabilen bir eser. 19. asır boyunca İstanbul ve çevresinde cemaat oluşturan Osmanlı tebaası Bulgarların tarihiyle başlayan eser; Bağımsız Bulgar Kilisesi’nin kuruluşunu, İstanbul’a gönderilen Bulgar gençlerinin eğitimlerine yönelik çalışmaları, Askeri Tıp Okulu’nu (Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane), Simeon Radev’in Mekteb-i Sultani anılarını içermektedir. Çağları aşan bir eğitim kurumu olmasına rağmen Galatasaray Lisesi’nde verilen eğitim hakkında bilgimiz azdır. Mektebin hocaları kimlerdi ve sadece Türklerden mi oluşurdu? Bu okul uluslararası bir okul olmayı nasıl başardı ve hâlâ başarmaktadır? Nasıl bir eğitim ve öğretim veriliyordu ki bu hatıratın sahibi olan ve Bulgaristan’da çok saygı duyulan Simeon T. Radev gibi birçok devlet adamı çıkardı? Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e Galatasaray Lisesi eğitim ve öğretiminde değişiklikler oldu mu? Nehari (gündüzlüler) ve leyli (yatılılar) öğrenciler arasındaki farklar nelerdi? Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nde tüm bu soruların cevaplarının yanı sıra çok önemli bir konu olan İmparatorluktan Cumhuriyet’e geçiş sürecinin, o dönemin İstanbul’unun ve Cadde-i Kebiri’nin panoramasını Galatasaray Lisesi’nin tarihiyle beraber hem de o kurumun içinden okuyacaksınız.
Yazar:
Simeon Trayçev Radev
Simeon Trayçev Radev
Çevirmen:
Georgi P. Kostandov
Georgi P. Kostandov
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: Haziran 2018Yayınevi: Kronik Kitap Yayınları
ISBN: 9789752430624Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
9/10 puan verdi
Simeon Radev, bir Osmanlı Bulgarı olarak Resne’de, yani Makedonya’da dünyaya gelmiş. Başarılı öğrencilik hayatının devamında yolu Mekteb-i Sultani, yani Galatasaray Lisesi’ne düşmüş. Kitap onun mektep hatıralarını merkeze alan bir anlatıma sahip ancak sadece o yok, o dönemin Makedonyası ve Bulgar nüfusu hakkında da önemli bilgiler veriyor. Ben bu
Galatasaray Mekteb-i Sultanisi
Galatasaray Mekteb-i SultanisiSimeon Trayçev Radev · Kronik Kitap Yayınları · 201839 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Bazen okuma serüvenimde yayınevleri önemli bir yer tutar . Kronik yayınları da her ay kitaplarından edindiğim ve okumaya çalıştığım bir yayınevi be bu vesile ile başladım bu kitabı okumaya. Kitap Bulgaristan da dışişleri bakanlığı yapmış kişinin hayatını anlatan ve en önemlisi de hayatının en önemli bölümünü İstanbul’da geçiren ve Galatasaray mektebi sultanisinse öğretim gören bir çocuğun anılarından oluşuyor. O dönemin siyasi haritası hakkında , beraber eğitim gördüğü kişiler ve ilerki zamanlarda karşılaştığı Kişiler hakkında bilgi sunan bir eser olmuş. Sırp Yunan Ermeni Bulgar halklarının kitabı okurken aslında birbirleriyle savaşmaya müsait ve Osmanlı’nın başına bela olacağı aslında bir lise okulunda bile anlaşılabilir derecede. Okurken beni en çok düşündüren şey ise şimdi herkes bir şekilde bir üniversite bitiriyor. Bundan 150 yıl önce okul okumanın zorluğu ve okul okumak için yada iyi bir okul okumak için ya paşa oğlu yada zengin bir ailenin çocuğu olmalısınız. Önce kendi ülkemizde okulların eğitim durumlarını yükseltip daha sonrada yabancı ülkelerde okullar açmak milli hedefimiz olmalı diye de düşünüyorum ama şu an ki gördüklerim ve eğitim durumumuz bunun hala bir hayal olduğunu malesef üzülerek belirtmek istiyorum..
Galatasaray Mekteb-i Sultanisi
Galatasaray Mekteb-i SultanisiSimeon Trayçev Radev · Kronik Kitap Yayınları · 201839 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap, 19.yy da Bulgarların İstanbul'da cemaat oluşu ile başlıyor. Bulgarların ülkelerinden sadece çalışıp para biriktirme amacıyla gelip zamanla gayrimüslimlere verilen haklar ile(1839 Tanzimat Fermanı) yaşam standartları yükselince burada kalmalarından ve önemli tüccarlar oluşundan bahsediyor. O zamanlar Rumlar ve Yunanlıların dışında Bulgarlara, Makedonlara.. hepsine Rum deniliyormuş. Zamanla Rumlar Bulgarları kendi bünyelerine almaya zorlamışlar ve Fener Rum Patrikhanesine bağımli kılarak artık kendi dillerinde ayini cenaze törenini yasaklamışlar. Bunun sonucunda Bulgarlar kendi dini bağımsızlıklarını ilân etmek maksadıyla bir kilisi kurmak için Osmanlıdan izin istemişler ve Osmanlı'da önemli bir Bulgar görevli kendilerne bedelsiz bir yer tesis etmiş. Burası öncelikle ahşap kilise olarak inşa edilmiş zaman içerisinde demir kilise inşa edilmis.. Osmanlıdaki Bulgarlar hakkındaki bilgilerden sonra Simeon Trayçev Radev'in Galatasaray Mekteb-i Sultanisi'ndeki anılarından bahsediyor.
Galatasaray Mekteb-i Sultanisi
Galatasaray Mekteb-i SultanisiSimeon Trayçev Radev · Kronik Kitap Yayınları · 201839 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.