Balkan Harbi’nde Komita, Çete, Jandarma ve Milisler: 1912-1913

Gayrinizami Harp

Ali Güneş
Osmanlı Subaylarının Gayrinizami Harp Tecrübesi… Gayrinizami harp nedir? 19. yüzyıldan günümüze kadar nasıl bir rol oynamıştır? Modern gayrinizami harp teorisinin temelleri nasıl atılmıştır? Günümüzde gayrinizami harp alanında otorite kabul edilen ABD’nin modern teoriye katkısı ne yönde olmuştur? Balkan Harbi öncesinde yaşanan ayaklanma hareketleri ve çete muharebeleri ile Makedonya Sorunu bağlamında teşkil edilen komitaların Osmanlı gayrinizami harp tecrübelerine nasıl bir etkisi olmuştur? Osmanlı Devleti’nin Balkan Harbi için hazırladığı harekat planlarında gayrinizami harbe yönelik hangi hu­suslar kurgulanmıştır? Harp esnasında hangi unsurlara gayrinizami harp görevleri verilmiştir? Günümüzde küresel silahlı çatışmaların haritasına bakıldığında en fazla öne çıkan muharebe türünün gayrinizami harp ve gayrinizami kuvvetlere karşı harekat olduğunu söylemek mümkündür. Gayrinizami harp, geçmişten günümüze her dönemde çoğunlukla zayıfın güçlüye karşı kullandığı bir silah olsa da günümüzde güçlünün de zayıfa veya dengine karşı dolaylı strateji kapsamında başvurduğu bir kuvvet çarpanıdır. 1826-1912 yılları arasında yeni düzenli ordu ve özellikle 1878-1912 Makedonya Sorunu döneminde Osmanlı askeriyesi, gayrinizami harp harekatının en aktif uygulayıcıları arasında yer almıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun geç dönem askeri tarihi, gayrinizami harp incelemesi için büyük potansiyele sahiptir. Elinizdeki eser Osmanlı gayrinizami harp tecrübesini Balkan Harbi özelinde yeniden düşünmeyi amaçlamaktadır. Eser, akademik çevrelerin bugüne kadar yeterince incelememiş oldukları Osmanlı gayrinizami harp tecrübesinin, günümüzde askerî doktrin üretmede başı çeken NATO eksenindeki ABD’nin ortaya koyduğu ve bütün dünyada kabul gören modern gayrinizami harp doktrini ile benzeşen yönlerini ortaya koymaktadır. Ali Güneş’in hem teorik-kavramsal hem de tarihî bir analiz olarak işlediği Gizli Teşkilatlar Serisi’nin yeni kitabı Gayrinizami Harp, yalnızca bu sahada çalışanların değil, alana merak duyanlarında da başucundan eksik etmeyecekleri bir kaynak eser…
Yazar:
Ali Güneş
Ali Güneş
Tasarımcı:
Kutan Ural
Kutan Ural
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: Ocak 2020Yayınevi: Kronik Kitap Yayınları
ISBN: 9786057635440Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Balkanlarda Gayrinizami Bir Harp
Balkanlarda Gayrinizami Bir Harp 𑁍︎ 𑁍︎ 𑁍︎ Savaşlarda tarafların birbirlerine karşı güçlü orduya karşı küçük grupların vur kaç taktiği kullanılan bir yöntem adı, Gayrinizami Harp'dır. Stratejik savaş düşüncesi gayrinizami harp konseptinin tarih boyunca varlığını haber verir. Şartlar zayıfın güçlüye karşı kullanılacak en
Gayrinizami Harp
Gayrinizami HarpAli Güneş · Kronik Kitap Yayınları · 202074 okunma
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
19. yüzyılın popüler savaş taktiği sayılan Gayrinizami Harp/Gerilla Savaşı (GNh veya UW), tarih yazımı arasında popüler olmasa da Kronik Yayınevinin çıkardığı Gizli Teşkilatlar Serisi ile ulaşılabilir hale geldi. Benimde okumaktan keyif aldığım bir seri. Tarih kitaplarının ağırlığından sıyrılarak hem teknik-teorik analiz hem de savaş alanlarındaki o psikolojik gerilimi daha belirgin hissettiriyor. Bu Harp tekniği pek çok ülke de görüldüğü gibi günümüz öncesi ve günümüzde de topraklarımızda görülmüş/görülmektedir. Askeri okullarda ders olarak subaylara anlatılmaktadır. Eserde de anlatıldığı gibi ABD, Gayrinizami Harp tekniğinin kurucusu olarak kendini gösterse de İspanyadan Afganistan'a hata Osmanlıya kadar pek çok ülkede bu teknik görülmüş, benimsenmiş ve kullanılmıştır. Akademisyen Ali Güneş, eserinde bizlere Gayrinizami Harp tekniğinin Osmanlıda nerede ve nasıl görüldüğünü anlatmakta, çetelerden, jandarma ve milislere kadar harp tekniğinin kullanımı, Osmanlı Askeri literüterine ne şekilde girdiğini bizlere anlatmakta. Ek olarak;
Antik Dönemden Günümüze Gayri Nizami Harp
Antik Dönemden Günümüze Gayri Nizami Harp
yine benzer bir kaynak olarak bu eseri de edinebilirsiniz.
Gayrinizami Harp
Gayrinizami HarpAli Güneş · Kronik Kitap Yayınları · 202074 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Osmanlı Devletinin gayrı nizamı harp ile tanışması Balkan Harbiyle başlıyor. Tabi ki de burda acı tecrübeler edinilmiş ve Osmanlı hezimetin nedenleri kısmen anlamış. Kitapta en çok dikkatimi çeken farklı bir bakış açısı kazandıran, ermeni tehcirinin balkan savaşlarında tecrübe edinimiyle gerçekleştirilmesi olgusu üzerinde durulması. Aslında bahsi geçen dönem bir nevi yakın tarih. Balkan savaşları ve sonrasında ki dönem de ki savaşları askeri olay ve bakışı açısından okunulması gereken güzel bir eser.
Gayrinizami Harp
Gayrinizami HarpAli Güneş · Kronik Kitap Yayınları · 202074 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
8/10
Kitap adından da anlaşıldığı üzere yalnızca Balkan Harp'indeki gayri nizami harp uygulamaları ile ilgili bilgi vermekte, genel bir eser değil. Bu konu ile ilgilendiğim için okudum ve kitabın birkaç bölümü haricinde öğrendiğim yeni bilgilerden memnunum. Memnun olmadığım kısımlar ise çok fazla tekrarlanan bilgi olması ve bazı konular resmen akademik bir eser gibi derin bilgi içermesi.
Gayrinizami Harp
Gayrinizami HarpAli Güneş · Kronik Kitap Yayınları · 202074 okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Bölümlerde ara ara sonuç başlığıyla özet yapması yerinde olmuş. GNH adına Tarihte bize ders veren bir dönemi daha detaylı incelemek güzeldi. Birde yazarın hoşuma giden tamlaması "bilgi kirliliği" çok defa karşıma çıktı. Muhtemelen gerçek hayatta sıkça kullanacağım. Kesinlikle vakit kaybı olmayan bir kitaptı. Emeği geçenler e ve yazara teşekkürler.
Gayrinizami Harp
Gayrinizami HarpAli Güneş · Kronik Kitap Yayınları · 202074 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.