Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i Gazneviyye

Erkan Göksu
963-1187 yılları arasında Afganistan’dan kuzey Hindistan’a, Horasan’dan ve Maveraünnehr’e kadar uzanan geniş sahada hüküm süren Gazneliler, sadece siyasî ve askerî faaliyetleriyle değil, hem hâkim oldukları bölgelerde, bilhassa Hindistan coğrafyasında İslam’ın yayılmasına, hem de oluşturdukları kültürel ve medenî müesseselerle Türk-İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine büyük katkıda bulunmuşlardır. Gazneliler Devleti’nin kurucusu olarak kabul edilen Alptegin, Sâmânî emîri Ahmed b. İsmail tarafından satın alınan Türk kökenli bir gulâmdı. İyi bir eğitim almış ve kısa sürede temayüz ederek önemli görevlere yükselmişti. Ancak Sâmânî tahtında meydana gelen hükümdar değişikliklerine müdahale edebilecek derecede etkin bir güce ulaşan Alptegin’in bu nüfuzu, bir müddet sonra onu merkezî otorite ile karşı karşıya getirdi. Sâmânoğulları hizmetinden ayrıldı ve Gazne’ye giderek burada bir devlet kurdu. Alptegin’in köle pazarında başlayan hikâyesi, hâkim olduğu coğrafyada günümüze kadar etkisi silinmeyen bir devletin, Gazneliler Devleti’nin kurucusu olarak son buldu. Elinizdeki bu çalışma gerek Türk tarihinin, gerekse İslam tarihinin unutulmaya yüz tutmuş önemli bir devrine, Gazneliler dönemine ışık tutuyor.
208 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

192 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
~16° | Gazneliler
Merhaba. Alp Tegin'in Sâmânî emiri İsmail bin Ahmed tarafından gulam olarak Türk kölelerin satıldığı bir pazardan satın alınmasıyla başlayan bir serüvenin bir roman havasıyla ve
Erkan Göksu
Erkan Göksu
tarafından dipnotlarda belirtilen inanılmaz faydalı ve çoğunlukla el-Utbî ve İbnü'l Esîr'in notlarından oluşan açıklamalarla anlatımı. Kitapta anlatılan başlıca konular: Sebük Tegin'in başarıları, ''putkıran'' olarak anılan Gazneli Mahmut'un İslam adına Hint memleketlerine yaptığı fetihler, Gazneli Mahmut'un vefatından sonra tahta geçmiş onlarca hükümdar arasından bence en etkili olmuş olanları I. Mesut ve İbrahim'in çalışmaları, Karahanlılar ve Selçuklular ile mücadeleler ve dostluk ilişkileri, zaman zaman orduyu ve halkı perişan eden kıtlık durumları ve halkın isyanları, Ebû'l-Feth-i Büstî gibi değerli bir şairin kâtipliği ve büyük bir devletin yıkılışıdır. Aslında bu kitap 7 ciltlik Ravzatu's-Safâ'nın 4. cildindeki Mülûk-i Gazneviyye bölümünün tercümesi. Öyle aman aman detaylı bilgiler verilmese bile yine de Gaznelilerin tarihini özellikle kitaptaki güzel dipnotların da yardımıyla güzel bir şekilde öğrenebilirsin. Keyifli okumalar!
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i Gazneviyye
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i GazneviyyeErkan Göksu · Kronik Kitap · 201758 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Gazneliler’in doğuşundan yıkılışına kısaca, genel bir özetle anlatan eser. İçinde güzel, kısa bilgiler mevcut. Eski medeniyetlere yolculuğa çıkıyorsunuz. Konuyla ilgili altyapısı olmayanlar, detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için doyurucu olmaktan uzak ama konuya ilgisi olan için anlatılan olaylar, verilen bilgiler ileri okumalarda yolunu aydınlatacak fener olabilecek mahiyette.
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i Gazneviyye
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i GazneviyyeErkan Göksu · Kronik Kitap · 201758 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Gazneliler’in kuruluşundan yıkılışına kadar aydınlatıcı bilgiler bulabileceğiniz bir kitap. Gazneliler’in Yeminüd Devle (Sultan Mahmut)‘nin cihat anlayışıyla en parlak dönemini yaşadığı, Hindistan’a İslam tohumlarının atıldığı zamanı haliyle kapsamlı bir şekilde ele alınmış. Okullarda şöylece bir geçiştirdiğimiz Gazneliler bu çalışma ile zihnimde hakettiği yeri aldı. Türk devletler tarihini merak edenlerin kesinlikle okumasını tavsiye ettiğim bir eser.
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i Gazneviyye
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i GazneviyyeErkan Göksu · Kronik Kitap · 201758 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Gazneli Mahmud
Selcuk Bey kitabindan sonra Gazneli Mahmut ve Gaznelileri merak etmiştim.Tarihte olaylari tam resmi görebilmek için,pazılın parçaları gibi birlestirmek gerekiyor sanırım.Bilmediğim bir dönemide biraz öğrenmiş oldum. Yalnız kitap da alıntı ve tercümeler çoğunlukta.Öyleki üstte bir satır yazı ve altı bir sayfa alıntının kendisi ve ayrıca alıntı kimin olduğu şeklinde.(sonradan alışıyorsunuz ve faydalı)Ayrıca kelimeler farsca ve arapca yoğunlukta,günümüz Türkçesine çevrilebilirdi.Tabiki yazaramiz haritayi dahi Türkçeye çevirmekten aciz kalmış.Halbukı yapilan savaşları,taht kavgalarını yerleri daha iyi anlaşılması için haritalarla desteklerse mükemmel olurdu. Yinede tarihimizin tozlu sayfalarından bir bölümünü detaylı öğrenmemiz için güzel bir kitap,tarih meraklılarına tavsiye ederim.
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i Gazneviyye
Gazneliler Ravzatu’s-Safâ, Mülûk-i GazneviyyeErkan Göksu · Kronik Kitap · 201758 okunma

Yazar Hakkında

Erkan Göksu
Erkan GöksuYazar · 21 kitap
1976’da Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu. İlkokulu Yeşilyurt’ta, ortaokul ve liseyi Malatya’da okudu. 1998 yılında Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1999’da Kırıkkale Üniversitesinde önce İnkılap Tarihi okutmanı, ardından Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırladığı Türk Kültüründe Silah konulu tezle Yüksek Lisans’ını, 2008 yılında da Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda hazırladığı Türkiye Selçuklularında Ordu konulu tezle doktorasını tamamladı. 2009 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi anabilim dalına Yard. Doç olarak atandı. 2013 yılında Ortaçağ Tarihi doçenti unvanını aldı. 2015 yılı içerisinde altı ay süre ile Ardahan Üniversitesi İnsani İlimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde görev yaptı. Aynı yıl içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde çalışmaya başladı. Hâlen aynı görevde bulunan Göksu, evli ve iki çocuk babasıdır. 2011 yılında Türk Tarih Kurumu 80. Yıl Bilim ve Teşvik Ödülü’ne, 2012 yılında ise Türk Ocağı 100. Yıl Ziya Gökalp İlim Teşvik Armağanı’na lâyık görülen Erkan Göksu’nun, başta Selçuklu tarihi olmak üzere Ortaçağ Türk tarihinin muhtelif konuları hakkında yazılmış birçok kitabı, tercümeleri ve bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.