Gençliğin Şarabı

John Fante
"Hayatımı düşünerek oturdum orda, harcanmış hayatımı, aileme çektirdiğim ıstırabı. Babamın cüzdanından, annemin çantasından, kızkardeşimin kumbarasından çaldığım bütün paralar geldi aklıma. Babamın silahı ve yakın menzilden öldürdüğüm tavuklar geldi. Dalga dalga üstüme geliyordu sefil hayatım; cebirden üst üste üç yıl çakmıştım; sınavlarda kopya çekiyordum; ahlaksız fıkralar dinliyor, arada sırada ben de anlatıyordum. Bunları düşünürken hayata yeniden başlamak istedim; bir fırsat daha. Bu kar fırtınasını atlatıp Bouldera, eve dönmek ve mühendislik okumak istedim." Bukowski hayatla ilgili, kendi hayatıyla, sokaktaki insanların hayatları ve yapmaya zorlandıkları şeylerle ilgili kitaplar ararken rastlamış John Fanteye ve onda aradığı yazarı bulmuş, hayran olmuş, "Fante benim Tanrımdı" demiş. John Fante, "Gençliğin Şarabında, çocukluktan ilk gençliğe uzanan yılları, aile ilişkilerini, anne sevgisini, arkadaşlıkları ve ilk aşkları tüm içtenliğiyle anlatıyor.
206 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

206 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
John Fante'nin külliyatını bitirmenin gururunu ve hüznünü bir arada yaşıyorum. Kendine has üslubuyla dikkatimi çekmeyi başaran yazar, on kitabını bir sene içinde okutmayı başardı. Diğer kitaplarında da olduğu gibi bu kitabı da bir ailenin hikayesine yer verilmiştir. Kendisi ve kendi ailesinden bolca bahsetmiş olan yazar aslında bir bakıma otobiyograf, yazıyor fakat bunu eğlenceli ve bir o kadar da sansürsüz ve içten yapıyor. Belli kalıplara sığınarak ya da kendisini ve ailesini asil göstermeye çalışarak değil. Bütün kitplarını pdf olarak okumama rağmen hem hızlı hem sürükleyici hem de eğlenceli bulduğum yazarı keşke daha fazla okuyabilseydim diyorum.
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
206 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Öykülerdeki karakterler ve başlarından geçenler o kadar tanıdık geldi ki, kültür farkı olsa da bazı şeyler gerçekten evrensel. Beğenmediğim bir iki öykü de yok değil. Kitaplıkta bulup okuduğum bir kitap.
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
197 syf.
3/10 puan verdi
Hayatımda okuduğum en sıkıcı ve sıradan kitaplardan birisiydi. Bu kısa ve net açıklamadan sonra ayrıntılara giriyorum. Ben kitabın Parantez yayın evinden çıkan halini okudum. Okumamı engelleyecek
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
206 syf.
9/10 puan verdi
Toza Sor ile harikalar yaratan Fante'nin okuduğum 4. kitabı oldu bu kitap. İçinde bir çok hikaye var, baştaki 5-6 hikayesi aynı kişinin anlatımıyla geçiyor. Bir duvarcı ustasının oğlu sayesinde, büyüme serüveninde aşklar, beyzbol ve ebeveyn eleştirileri geliyor. Kitap tat olarak "Çavdar Tarlasında Çocuklar"a çok yakın geldi. Özellikle son hikayeyi de okuyunca, yazarın bunları gerçekten yaşadığını düşündürüyor. Yoksa bu denli gerçek duygular çıkamazdı. Çeviri çok güzel, bir kaç yerde eski sözler kullanılsa da beğendim. Fante çok büyük bir yazar. Ama maalesef asla değeri bilinmeyecek.
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
206 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Sevdiğim yazarlardan biri olan John Fante'nin on beş adet öyküsünün bulunduğu 'Gençliğin Şarabı' kitabını siz kıymetli okurlara tavsiye ediyorum. Bu öykülerden ilk dokuz öykü birbirleriyle bağlantılı. Kendi yaşadıklarından esinlenerek yazmayı seven John Fante bu ilk dokuz öyküde kendi çocukluğunu ve aile hayatını anlatırken; yaşananlara bir çocuğun gözüyle bakarak, yetişkinlerin ısrarla mantıksız davranmalarına dem vuruyor sonra bunlara kendince tutarlı çözümler getiriyor. Bunları okuyanlar bunlarda mutlaka kendilerinden birşeyler buluyor ve bir yığın duygusallığın arasında da zaman zaman gülümseyeceği paragraflar buluyor. Bu öyküler, yazarın diğer bir kitabı 'Bahara Kadar Bekle, Bandini'deki hikayeye kısmen benziyor. Diğer altı öykü ise birbirinden bağımsız öykülerdir. Amerika'ya göç etmiş işçi Filipinliler'in gerçekleşmesi zor hayallerini ve derin hissiyatlarını seveceksiniz. John Fante'nin bu ve diğer kitaplarını gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyorum...
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
206 syf.
1/10 puan verdi
·
3 günde okudu
John Fante'nin Toza Sor kitabını okuyup favori listeme aldıktan sonra, kalan tüm kitaplarını siparil verdim.Fakat....Fakat ne Bunker Tepesi düşleri ne de gençliğin şarabı kitapları gibi eserleri, asla Toza Sor kalitesinde değil. Bu 3 kitabı okuduktan sonra artık John Fante'nin tarzını çözmüş bulundum.Genelde ani kararlarıyla hikayenin konularını bir anda çevirip bambaşka yöne akıtarak ben nerdeyim, buraya nasıl geldim hissi yaşatıyor.Bu his toza sorsa muhteşem geçişlerle inanılmaz iyi gelirken, Gençliğin Şarabında ise kitabı bıraktırtmaya itiyor... Hikayelerinin içeriğinde kiliseyle haşır neşir anıları, cehennem hikayeleri, peder dialogları okadar gereksiz uzun ve detaylı ki, 3 bölümü bu şekilde 4 sayfa okuyup atladım.ilk 70 sayfası ve son bölümlerden biei komik ve akıcıydı sadece.Kitap bittiğinde ise tamamen zaman kaybı hissyatı yaşattı.büyük hayal kırıklığı...
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma
206 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Anlayamıyordum: hiddetinin, gözlerindeki öfkeli parlaklığın günlerce sürmesini anlayamıyordum. İnsan arada sırada bir şeye kızıp birkaç gün dargın kalabilirdi, ama bunu günlerce sürdürmek? Hem biz çocukların ne günahı vardı? Biz de o evde yaşamak zorundaydık.
Gençliğin Şarabı
Gençliğin ŞarabıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2003405 okunma

Yazar Hakkında

John Fante
John FanteYazar · 10 kitap
John Fante (d. 8 Nisan 1909 - ö. 8 Mayıs 1983) İtalyan asıllı ABD'li romancı, kısa hikâye yazarı, senarist. Yaşamı John Fante`nin babası duvar işçisi Nick Fante bir İtalyandı. Yüzyılın başında ABD`ye göç etti. 8 yıl sonra da oğul John dünyaya geldi. Boulder`da yetişti, Colorado Üniversitesi`ne kayıt yaptırdıysa da eğitimini tamamlayamadı, 20 yaşındayken okuldan ayrıldı. 1918`de ABD vatandaşı olan baba Nick Fante, 1929 yılında ailesini terk etti. Babanın da ayrılmasıyla aile gittikçe fakirleşti. John da Kaliforniya`ya gitti, bir balık fabrikasında çalışmaya başladı, kısa bir sonra da annesini de yanına aldırdı. Balık fabrikasında çalışmaya başlayınca hayatı bir düzene girdi. Boş zamanlarında sürekli okuyan Fante, işçilikten arta kalan zamanlarda sürekli hikâyeler yazmaya başladı. 1933`te ilk romanıLos Angeles Yolunu bitirdi, bu kitapla birlikte aynı zamanda hep başkahraman olarak kalacak Arturo Bandini de doğuyordu. İlk kitabı yayınevlerince provokatif olduğu gerekçesiyle reddedildi. 1938yılında ilk romanı yayımlanabildi, Bahara Dek Bekle, Bandini. 1939 yılında da Charles Bukowski`nin öve öve bitiremediği Toza Sor yayımlandı. Daha sonra Hollywood`a doğru kaymaya başlayan Bandini, ünlü yönetmenlerle (Orson Welles, Francis Ford Coppola) ahbap oldu. Yazın dünyasından yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı, evlendi. Edebiyat dünyasına Hayat Dolu`yla geri döndü fakat eski hırçın hali biraz geride kalmış gibi görünüyordu. Hayat Dolu`nun senaryosuyla Oscar`a aday oldu. 1955`te şeker hastası olduğunu öğrendi, giderek sağlığı bozuldu, kör oldu ve iki bacağı kesildi. Son romanını karısına söyledi o yazdı : Bunker Tepesi Düşleri (1982). Ertesi yıl da öldü. Ömrünün son yıllarında Bukowski hep Fante`nin yanında oldu. Black Sparrow Press`e baskı yaparak Fante ölmeden kitaplarının tekrar basılmasını sağladı. Ona adeta tapan Bukowski, zamanında fazla ilgi gösterilmeyen Toza Sor`un en sevdiği kitap olduğunu yineleyip durdu. Arturo Bandini serisinin tekrar popüler olmasını sağladı. 2000`de John Fante biyografisi "Full of Life: The Biography of John Fante" piyasaya çıktı. 2003`de The Fante Reader takip etti, bu kitapta da bazı öyküleri ve mektupları yer alır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.