Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
56 syf.
·
Puan vermedi
Temel geometrik terimlere daha sade isimler vermiş, her birini şekil üzerinde ve günlük hayattan basit örneklerle açıklamış. Kitabı olmayan geometri dersine kitap olabilirdi.
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
Geometri
Geometri
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Librum Kitap Yayınları · 20191,720 okunma
Reklam
80 syf.
10/10 puan verdi
Geometri- Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılmış bir geometri kitabı... Dünyadan gelip geçmiş liderleri düşünelim, acaba hangisi toplumu için böyle bir eser bırakmıştır, kendine rahat bir uykudan ödün verip (pi sayısını 3 almadan:D) hesaplamalarla uğraşmıştır? Sanırım hiçbiri... Zaten hayran olduğum bu adama, kitabı okudukça daha da büyük bir saygı ve sevgi beslemeye başladım. Kitapta geometrinin temelleri atılmış. Düzlem, üçgen, piramit, açılar, paralel doğrular, uzay, boyutlar, çokgenler, prizmalar ve bunların alanları, hacimleri... Ya adam kesik koninin hacmini bile örneğiyle anlatmış. Ne diyebilirim daha fazla bilmiyorum. Eşsizdi gerçekten. Tabii bazı terimlerde değişiklikler var, örneğin tümler açılar yerine tümey açılar, küre yerine yüre gibi kelimelerde ses değişiklikleri olmuş günümüze kadar. Sizi bilmem ama ben ülkemin, bir pozitif bilimin temelini atan bir adamın elinden geçmiş olmasıyla gurur duyuyorum... Herkese iyi okumalar...
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Hayretler içerisinde okudum. O kadar savaş, sıkıntı, yokluk ,o kadar mücadele içerisinde geometriyle uğraşmak; pes doğrusu. Ne büyük adamsın sen Atam.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
48 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Kitapta Atatürk’ün geometri terimlerine bulduğu Türkçe karşılıklar ve geometri kuramları anlatılmış. “Boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkener, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe vb.” terimler bizzat Atatürk tarafından türetilmiş. O kadar savaşın, karışıklığın, sorunların arasında Atatürk’ün bu işle ilgilenmesi ve onun bulduğu terimleri günümüzde hâlâ kullanıyor olmamız Atatürk’ e bir kez daha hayran olmamı sağladı. Bu kitap her kütüphanede bulunmalı ve herkes tarafından okunmalı.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Özlem Yayınevi · 20121,720 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Mustafa Kemal Atatürk'ün en merak ettiğim kitaplarından birisiydi. Nihayet inceleme fırsatım oldu. Zira bu kitap bir okuma kitabından ziyade inceleme kitabı, kaynak kitap veyahut referans kitap olarak değerlendirilebilir. Geometri kitabı, o kadar sade, açık ve anlaşılır bir dilde yazılmış ki, ilkokul veya ortaokul düzeyinde ilk defa geometri dersini alan öğrencilerin mutlaka kütüphanesinde bulunması gereken başucu kitaplarından birisi. İçeriğinde anlatılanların da bir o kadar basitleştirilmiş örneklerle pekiştirilmiş olması da kitabı çok cazip hale getiriyor. Herkesin incelemesini tavsiye ederim. Keyifli okumalar...
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
68 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Atatürk’ün bu geometri kitabını matematikçi birilerine yazdırdığını söyleyenler var. Ne fark eder ki? Ulu önderin hedefi yeni kurulan Türk Cumhuriyeti Devletini muhasır medeniyetler seviyesine çıkarmak, yobazlıktan , bağnazlıktan uzaklaşarak bilime-fene değer verilmesini sağlamaktı. Bunun için kitap yazdırsa ne olur? Yazsa ne olur? İkisi de amaca hizmet etmiyor mu? Kitabı görünce atasını seven bir öğretmen olarak matematik öğretmeni olduğuma bir kere daha mutlu oldum. Okuyun, okutun bu kitabı. Terimlerin şu anki hallerinin bulunmasında kim ne derse desin, ne düşünürse düşünsün, Atatürk’ün katkısı büyük. Matematik adının kullanılmaya başlaması bile onun sayesinde :)
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,720 okunma
48 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Geometri
Atatürk’ün çok bahsedilen ama okunmayan kitabı. Atatürk bu kitapta 129 geometri terimini tanımlamıştır. Gayet kolay ve güzel kelimeler seçmiş, bizler için işi kolaylaştırmış. Terimlerin tanımını verdikten sonra kolay örneklerle pekiştirmiş. Tabi ne kadar basit desek de hâla yapamayan insanlar var.. Sorunumuz Bugün Atatürk’ü geometri kitabı yazdığı için öven çoğu insanın da kitabı okumamış olmaları... Atatürk hâla tartışılan, farklı görüşlerin çatışmasında kalan bir isim. Olay şu ki bu insanlar kitaplarını okumadan savunuyor ve düşmanlık yapıyor. Bugün Atatürk’ü tanıdığını iddia edenlerin çoğunun okuduğu “Nutuk” kitabıdır. Ben okumadım çünkü Nutuk kitabı popüler bir kitap olduğu için yayınların kendi istekleri üzerine eklenmiş, çıkarılmış, müdahalede bulunulmuş haliyle satışa sunulmakta. Eğer bir gün ilk basımlarından bulursam mutlaka okuyacağım bir kitap. Ben Atatürk’ü tanımak için okunacak kitabının “medeni bilgiler” olduğunu düşünüyorum. Pdf okumaya başlamıştım ama kitabın basımında Atatürk’ün kendi el yazısıyla da yazdığı kısımlar bulunduğu için kitabı alıp okumaya karar verdim... Sonuç olarak, Atatürk hakkında konuşmak için Atatürk’ün kendi yazdığı kitapları okumalı. Körü körüne savunup, körü körüne düşman olmamalı. Keşke milletimiz her görüşü, kişiyi ya da kişileri tadında yaşasa... Bugünkü halimizin sebebi yine abartılı duygularımızdan ve okumayışımızdandır.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Özlem Yayınevi · 20121,720 okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Ders kitabı
Öncelikle bu kitabı yazdığı için Atamıza minnet ve şükran borçluyuz. Onca derdin, sıkıntının, hastalığın içinde bu kitabı yazarak eğitime ve dile ne kadar önem verdiğini görmüş oluyoruz. Ölümünden bir buçuk yıl önce bu kitabı yazmak onun sadece bir asker, siyasi değil bilim insanı olduğunu da gösterir. Gerçekten hangi lider vardır ki bu kadar özelliği kendinde barındırsın. O çağının çok ötesindeydi ve Türk milletinin başına gelmiş en iyi şeylerden biriydi. Onu anlamak çok önemli. Onun fikirlerini, yaptıklarını, yazdıklarını okumak görevimiz. Bu yüzden bile bu kitap okunmalı. Ben bir matematik öğretmeni olarak da bu kitabı okumam gerektiğini biliyordum. Görevime de başlamadan okudum. Özellikle matematik öğretmenleri okumalı bence. Lise öğrencilerinin okumasını çok tavsiye etmem ama lise mezunları, 20 yaş üstü okumalı bence. Kitap neyin nereden geldiğini ve belki de alışık olmadığımız farklı gösterimleri verdiği için bilgilendirici. Terimlerin şu anki halleri ile öncesi farklı olabiliyor. Zaten o zamandan günümüze de Türkçemiz bayağı değişmiş. Kitabı okurken Türkçe'nin eski kullanımlarını da görmüş olup bilgi sahibi oluyoruz. Kitapta zaten bildiğim şeyler vardı ve bildiklerimi tekrar etmiş oldum. Faydalı idi. Zaten çok kısa olduğundan hemen bir çırpıda okunabilir. Herkesin okuması dileği ile... Atama sonsuz teşekkürler...
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
~107° | Geometri
Merhaba. ''...içten, özden, yüreği açık bir Ata... kılıcı ile ulusunu kurtaran, kalemi ile de onu yükselten...'' - Zafer Toprak 12 Temmuz 1932'de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. Müteakiben Türkçeyi sadeleştirmek, olabildiğince yabancı sözcüklerden, özellikle de yabancı bilim, fen, sanat ve teknik terimlerden arındırmak için Dil Devrimi başladı. Terimlerin Türkçe karşılıklarının düşünüldüğü ve listelerin oluşturulduğu komisyonlar kuruldu ve bu komisyonlar belirli tarihlerde kurultaylarda fikirlerini sundular.
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
''riyaziye'' için kurulan komisyonu kendi denetimi altında tuttu. Neden ''riyaziye'' yerine ''matematik'' demeye başladık? #157782417 1936'da III. Türk Dil Kurultayı toplandı ve hemen ardından 1936-1937 yılları içerisinde Mustafa Kemal Atatürk
Geometri
Geometri
adlı kitabını yazdı. Açıkçası henüz geometri öğrenmeye başlayan bir çocuğun bu kitabı baştan sona okuması ya da en azından öğretmenlerinin bu kitabı temel alması gerektiğini düşünüyorum. Şahsen geometriyi bu kitaptan öğrenseydim mutlu olurdum. - ''Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir.'' - Mustafa Kemal Atatürk Hâkimiyeti Milliye, 25 Eylül 1924 - Keyifli okumalar!
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,720 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Geometri
Bu topraklara armağan olarak gelmiş bir liderin Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklar kendi dillerinde geometriyi öğrensin diye emek sarfederek yazdığı bir kitap bu. Düşünsenize bizim Atamız ülkedesindeki cehaleti yok etmek için elinden geleni fazlası ile yapıp herkesin okur-yazar olması için mücadele ediyor ve Aydın Sayılı'nın deyimiyle " Küçük fakat anıtsal bir yapıt " ortaya çıkarıyor. . Bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaleme alınan "GEOMETRİ" Profesör Dr. Cem Say tarafından yayına hazırlanmış ve @dogan_kitap tarafından  Cumhuriyetimizin 100.Yılına özel baskısı olarak okurlara sunulmuş. . Özellikle Prof.Cem Say tarafından yazılan önsöz ve sonsöz de muhteşem bilgiler mevcut. Okurken ATAMIZA ve dehasına bir kere daha hayran kalacaksınız. Mutlaka ama mutlaka herkesin okuması ve her kütüphanede bulunması gereken muazzam bir yapıt olduğunu düşünüyorum.
Geometri
Geometri
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,720 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Büyük Türk, Atatürk!!!
Savaşarak düşmanları Türk yurdundan temizleyip Türk’e özgürlüğünü vermekle kalmayan Atatürk, Türk dilini Farsça ve Arapçadan kurtarmak için elinden geleni yapmış ve Türk’e dilini kimliğini kazandırmaya çalışmış büyük ve eşsiz bir lider olmuştur. Bir ülkenin kurucusu değil Türklerin babası ve sömürge altında olan tüm milletler umut olan büyük kumandan Atatürk dünya var oldukça sen de var olacaksın bu en büyük gerçektir.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
48 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Birçok kez duyduğum bu eseri Isparta Kitap Fuarı sayesinde edindim. Farklı yayınlardan basılmış olduğunu gördüm. Benim aldığım yayın evi Türk Dil Kurumu Yayınları. % 50 indirim yapmış bu esere herkes okusun diye. Normalde 6 TL olan bu eser ( CİLTLİ ) indirimle 3 TL. Yani almayan, okumayan kanımca pişman olur. Kitaba gelecek olursak eser Türkçe'nin bilim dalı olarak gelişmesini, zenginleşmesini isteyen Atamız tarafından, onun ürettiği Türkçe terimlerle yazılmış. Atamızın Türkçe'ye daha doğrusu bir milletin diline verdiği önemi görüyoruz. 47 sayfa ve tamamen Geometri bilgisiyle dolu bir eser. Sadece terimleri kendisini üretmesi bile gerçekten büyük bir zeka ürünü. Kitap içerik olarak Geometri'nin kurallarını içeriyor. Karenin alanı, daire çapı falan filan vesaire ama bunları Türkçe'ye yansıtmak ve günümüze uyarlamak için uğraşmış Atamız. Tüm terimleri Türkçe'ye çevirmeye çalışmış. Çokgen - Poligon / Direget - Boyut / Oput Açı - 90 derecelik açı gibi kelimeler mevcut. Tüm kelimelerin açıklamaları da en arka sayfada yer almakta. Bazı terimleri örneklerle açıklamış Atamız. Her şeyden ziyade belki çok hafif bir Geometri bilgisini kağıda dökmek gibi gelebilir. Edebi bir şey beklemek kanımca zor ama bununla birlikte şanlı bir mazisi olan, savaşların içinden gelen ve bir ülke kuran liderin binlerce kitap okuması bence çok büyük başarıdır. Üstüne de Türkçe'nin gelişmesi için yabancı olan kelimelerin tamamını öğrenerek bunu dilimize uyarlaması kesinlikle bir dahilik olmalıdır. Elbetteki tavsiye ediyorum.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Özlem Yayınevi · 20121,720 okunma
48 syf.
10/10 puan verdi
Öncelikle bu kitaptan matematiğiniz çok kötü olmadığı sürece bir şeyler öğrenmeniz olanaksız ve orta şekerse bilgilerinizin karışabilecek kısımlar var. Ben Atamın matematik zekasını ve ve matematik disiplini var mı yok mu merak ettiğim için okudum ve oldukça etkilendiğimi söyleyebilirim. Dikkatimi çeken büyük sayılarla işlemler(yani günümüzde hocaların yaptığı 2x2=4 gibi basit örnekler kullanılmamış.) ve kesirli sayılara ilgisi (Birçok konuda göze çarpıyor. İnsanların bakış açısını genişletmek için güzel bir yöntem. Yanlız ilk kısma birimleri belirtmediği için biraz hayal kırıklığına uğradım ama düşününce o kadar yoğun bir programda o hata görmezden gelinebilir.) o zamanlarda hesap makinesinin olmamasına rağmen bu sayıları yanlışsız hesaplamak ayrı bir meziyet. Gelişmiş hesap makinelerine rağmen mühendislik eğitiminde virgülden sonra 3 hane alırken Atamın 4 hane alması ayrı bir tat verdi incelerken.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Özlem Yayınevi · 20121,720 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kitap bize heyecan, akıcı bir kurgu sunmasa da çıkarmamız gereken bir çok şey var. O dönemde devlet işlerinin yanı sıra kitaplar toplatarak Geometri gibi önemli ve bilgi gerektiren bir alanda, yeni bir lisan ile bu kitabı yazmış olması Atatürk'ün her fırsatta vurgulamış olduğu bilim alanında da ne denli etkin olduğunu bir kez daha bizlere gösteriyor. Onun misalleriyle ve cümleleriyle Geometri'yi okumak ise bambaşka bir his ve deneyim sunuyor. Önsözde de bahsedildiği gibi, o içten, özden, yüreği açık bir Ata idi, kılıcı ile ulusunu kurtaran, kalemi ile de onu yükselten.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
Şu an güncel olarak bizim kullandığımız birçok matematik, geometri terimi bizzat Atatürk tarafından türkçeleştirilmiş. Öyle bir ortamın içinde eğitime bu denli önem vermesi inanılmaz geliyor. Arapça ve Farsça okul programından kaldırıldığı halde Arapça üzerine kurulmuş olan terimler kaldığından ve öğrencilerin anlamada zorluk çekeceğini düşündüğü için türkçeleştirmeye ihtiyaç duyulmuş. Kitabın önsözünde bulunan “Atatürk bu nitelikte bir önder değil, içten, özden, yüreği açık bir Ata idi, kılıcı ile ulusunu kurtaran, kalemi ile de onu yükselten.” İfade gözlerimi doldurdu.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Panama Yayınları · 20181,720 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.