Gerçek Tarihin Peşinde

Mustafa Armağan
7/10
19 Kişi
86
Okunma
14
Beğeni
1.764
Görüntülenme
- Osmanlı hangi tarihte kuruldu? - Padişahın özel odasında ne gibi şifreler var? - Kanunî Nuh’un gemisini aramış mıydı? - Günümüzde Kanuni’ye ne gibi iftiralar atılıyor? - “Muhteşem Yüzyıl” mı? “Muhteşem Rezalet” mi? - Mithat Paşa bizim Neron’umuz muydu? - Eyüp Sultan’ın kardeşi hangi ilimizde yatıyor? - Özgürlük Heykeli’ni Sultan Abdülaziz mi yaptırdı? - Mimar Sinan, Mihrümah Sultan’a gerçekten âşık oldu mu? Tarihine hayret nazarlarıyla bakmayanlar ondaki canlılığı, renkliliği ve ilginçliği de göremezler. Oysa tarihe delici bir nazarla bakıldığında bugün olup bitenlerden çok daha fazla hayret edilecek olaya rastlamak mümkündür. Eski ABD başkanlarından Harry Truman’ın dediği gibi “Bilmediğimiz geçmiş dışında dünyada yeni bir şey yoktur”. Mustafa Armağan asıl tarihteki olaylara hayret etmeyenlere hayret eden araştırmacı zihinlerden biri. Öğrencilerin nasıl olup da tarih derslerinde esneyebildiklerini, tarihin, idrakimizi diken diken edecek nice süngülenmiş olayla örülü olduğunu ve aslında insanlardaki merak duygusu bilenirse tarihin bize söyleyebileceği çok sözü bulunduğunu iddia eden Armağan, bu yeni kitabında “okurlarıyla birlikte” gerçek tarihin peşine düşüyor, tarih okyanusundan bulup çıkardığı incileri onlarla cömertçe paylaşıyor. Gerçek Tarihin Peşinde tarihimizde bilinmeyen, unutulan ve yitirilmiş gerçeklerin fark edilmesi yönünde cesurca bir girişim. En önemlisi de, “bu tarih”in, Türkiye’nin geldiği noktaya yakışmadığı kanaatinde.
Türler:
272 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

272 syf.
9/10 puan verdi
“Gerçek Tarihin Peşinde” Mustafa Armağan’ın Karacaoğlan’ın “İncecikten” bir kar yağar Elif diye diye’den başlayıp, Hrant Dink ölümüne ve Kanuni dönemindeki harem anlayışı ve günümüzde çekilen tarih dizilerinin yanlışlıklarını ele alan ve her konuda farklı sorularla bizlere kaynak göstererek geliyor.
Gerçek Tarihin Peşinde
Gerçek Tarihin PeşindeMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 201186 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Eser birbirinden bağımsız birçok konunun yanlışlarını ele alarak düzeltmek amacıyla yazılmış. Bütün bu düzeltmeleri gerek yerli gerek yabancı kaynaklarla destekleyerek ispatlamaya çalışılmış. Köşe yazısı niteliği taşır özellikte... Karacaoglan şiirinden,Hirat Dink'e,Çalıkuşu romanının değiştirilerek içindeki Osmanlı ve İslama örnek teşkil eden kısımların çıkartılarak Cumhuriyet Turkiye'sine uyarlandigi,Timur'dan Malazgirt Savaşı 'na,Kanuni'den Evliya Çelebi 'ye ,Muhteşem Yüzyıl dizisine ,ev hanimliginin nasıl ortaya atıldığı, feministlerin tüm kadınlar yerine kendi görüş ve ideolojilerine hizmet edecek şekilde yapilanmasina, düşünce yapılarının çıkara göre sekillendigi ,Nazım Hikmet'in komunistligine, masonluktan,Özgürlük Heykeli'ne,Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan'a ve tarihi bilmeden uydurma yazılar yazan yazarlara kadar geniş bir çerçevede ele aldığı konuları konuşma üslubuyla izah etmiş. Biraz düşündürücü biraz kafa karıştırıcı bir eser...farklı bilgilere ,daha önceden bildiğimiz birçok konunun bildiğimizin dışında nasıl oluştuğuna dair farklı görüşlere sahip olabileceğiniz ve de arastirmalarinizda yönlendirici olabilecek bir eser diyebiliriz....
Gerçek Tarihin Peşinde
Gerçek Tarihin PeşindeMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 201186 okunma

Yazar Hakkında

Mustafa Armağan
Mustafa ArmağanYazar · 65 kitap
Urfalı anne ve babanın çocuğu olarak Cizre'de doğdu (1961). İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985 yılında mezun oldu. Fritjof Capra'dan yaptığı Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası adlı çevirisi ile Türkiye Yazarlar Birliği Tercüme Ödülü'nü (1989) ve Şehir ey Şehir adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Deneme Ödülü'nü (1997) aldı. Bir dönem (1995-1996) İzlenim ve Diyalog Avrasya (DA) dergilerini yönetti. 1995'ten beri Zaman gazetesinde yazıyor. Yayınlanan eserleri: Gelenek (1992); Gelenek ve Modernlik Arasında (1995); Şehir Asla Unutmaz (1996); Şehir ey Şehir(1997); Bursa Şehrengizi (1998; 2. Baskı Osmanlı'yı Kuran Şehir: Bursa'ya Şehrengiz adıyla 2006); Alev ve Beton (2000),İstanbul Mavi Kırpar Gözlerini (2003), İnsan Yüzlü Şehirler (2003), Kuğunun Son Şarkısı: St. Petersburg'da Zamanlar ve Mekanlar (2003); Osmanlı İnsanlığın Son Adası (2003); Osmanlı'nın Kayıp Atlası (2004); Kır Zincirlerinin Osmanlı (2004);Osmanlı Tarihinde Maskeler ve Yüzler (2005); Ufukların Sultanı: Fatih Sultan Mehmed (2006). Çevirileri: Seyyid Hüseyin Nasr'dan Molla Sadra ve İlahi Hikmet (1991); Fritjof Capra'dan Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası(1991); ve Yeni Bir Düşünce (1992); Muhammed Esed'den Sahih-i Buhari: İslam'ın İlk Yılları (2001) Derlemeleri: İslam Bilimi Tartışmaları (1990); İstanbul Armağanı I: Fetih ve Fatih (1995); İstanbul Armağanı II: Boğaziçi Medeniyeti (1996); İstanbul Armağanı III: Gündelik Hayatın Renkleri (1997); İstanbul Armağanı IV: Lale Devri (2000);İslam'da Bilgi ve Felsefe (1997); İstanbul'da Semtler ve Hayatlar: Bir Semtini Sevmek (2001); Değişen Milliyetçilik: Tartışılan Sınırlar (2001); Cemil Meriç: Düşüncenin Gökkuşağı (2001); Osmanlı Geriledi mi? (2006). Osmanlı: İnsanlığın Son Adası, Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2003 yılı Fikir Ödülü'nü almıştır.  
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.