Gezerek Gördüklerim

Falih Rıfkı Atay

Gezerek Gördüklerim Yorumları ve İncelemeleri

Gezerek Gördüklerim yorumları ve incelemelerini, Gezerek Gördüklerim kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Gezerek Gördüklerim puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

710 üzerinden
14 Kişi · 6 İnceleme
293 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Oldukça hacimli ve güzel bir eserdi. O zamanlarla bu zamanları kıyas etmek, toplumların değişimini görmek heyecan verici. En üzücüsü ise değişmeyen bazı şeyler.. Siyahilere karşı gösterilen ırkçılık gibi...
Gezerek Gördüklerim
Gezerek GördüklerimFalih Rıfkı Atay · MEB Basımevi · 197053 okunma
293 syf.
·
Puan vermedi
Bayağı eski bir eser. Türkçesi bile bozuktu yani. Çünkü yazıldığı sıralarda Latin alfabesine yeni geçilmişti. Basımı da bayağı eski, 1970. Ve sanırım 100 temel eserin içinde. Önce tüm bu dezavantajlarını saydım çünkü eserin tüm bunlara rağmen asla sıkıcı olmadığını, çoğunlukla benim ilgili olduğum konulardan bahsettiğini ve akıcı olduğunu söyleyeceğim. Evet, aynen öyle. Eser zamanının çok önünde, gayet başarılı, neredeyse her yönden beğendiğim bir eser. Eseri sevmemin nedeni gezi yazısı türünde olması değil. Mesela Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ni hiç sevmemiştim. Çünkü her şehrin aynı kriterlerden künyesini çıkarmıştı. Bedestanları, ordusunun asker sayısı, nüfusu vb. Ama Gezerek Gördüklerim öyle değil. Seyahatname’den çok farklı bir üsluba sahip. Ayrıca aşırı derecede ilgilendiğim Hindistan'ı da gezmiş ATAY ve onu da "gezerek gördükleri" arasına katmış. :) Özellikle Hindistan bölümünü çok keyif alarak okudum ve Hindistan hakkında bir çok yeni şey oğrendim. Herkese tavsiye ederim.
Gezerek Gördüklerim
Gezerek GördüklerimFalih Rıfkı Atay · MEB Basımevi · 197053 okunma
Reklam
266 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
GEZEREK GÖRDÜKLERİM ve ATAY TİPİ GAZETECİLİK İLE İLGİLİ BİR İNCELEME
Gezerek Gördüklerim Atay'ın bir gazeteci olarak yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde gördüklerinden oluşuyor. İçim kan ağlayarak okuduğum Zeytindağı benim için Atay'la tanışma kıtabıydı. Zeytindağı gibi Atay'ın bu ikinci kitabını da severek ve yine bir solukta okudum. 1930'lu yılların anıları neden kırk yıl sonra basıldı bunu bilmiyorum ama okuyucu için o yılların anlarını, Atay'ın anlatımıyla bu gün okumak bir ayrıcalık diye düşünüyorum. Atay'ın Hindistan (Delhi, Lahor, Taç-Mahal) Amerika, Brezilya, Arnavutluk, Makedonya gezileri ve yurtiçi gezi ve anlatımı da ayrıca güzeldi. 1930'lar Türkiye'si ve dünyasını anlamak açısından da Atay'ın bu kitabı dikkate değer bir eser olmuş. Atay'ın da bu gün saray çevresinde kümelenmiş, devletten geçinen, sarayın sözcüsü, yandaş, yalaka, tetikçi, kendi meslektaşlarına bile tepeden bakan, "evet efendim"ci gazetecilerden olduğu hep yazılır söylenirdi ama bu kitapta bu durum gün gibi ortaya çıkıyor. Zira, gezilerin hem çok masraflı hem de çok zor olduğu yaklaşık yüz yıl önce dünyanın en güzel yerlerini bu kadar lüks içinde gezmek, görmek neden başka gazetecilere değil de hep Atay'a düşsün ki!.. Okuyarak kalın.
Gezerek Gördüklerim
Gezerek GördüklerimFalih Rıfkı Atay · MEB Basımevi · 197053 okunma
266 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
*”Toplum için sanat” anlayışıyla eserlerini kaleme aldığını düşünüyorum. Öyle ki yazar bir noktadan sonra fazla bilgiyle sizi boğabiliyor. ( Ahmet Mithat Efendi’yi anımsatıyor.) Fazla bilgi göz çıkarmaz elbet fakat anlam bütünlüğünü bozuyor bence *Öte yandan ( her yurt dışına çıkan insan yapıyor bence) gezilen yerlerle Türkiye arasındaki benzerlik farklılık karşılaştırılması yapılıyor * Yaşar Kemal’in “Bu Diyar Baştan Başa” serisindeki tattan sonra Falih Rıfkı biraz yavan geldi.
Gezerek Gördüklerim
Gezerek GördüklerimFalih Rıfkı Atay · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 200053 okunma