Gıybet Risalesi

İmam Şevkani
5/10
1 Kişi
14
Okunma
1
Beğeni
477
Görüntülenme
Namaz, oruç, zekât gibi pekçok farzı eda edip; zina, hırsızlık, içki gibi pekçok günahtan kaçınırken, gıybet sıradan birşeymiş gibi görülür. İbadetlerine titiz, yasaklara duyarlı mü’minlere haram değildir sanki gıybet... Oysa gıybet, Allah’ın yasaklarından bir yasak, haramlarından bir haramdır. İlahî Kitap’taki hükmü şöyledir: “Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz…” Ve şöyle yerilir: “Başkalarını ayıplamayı ve arkadan gıybet yapmayı âdet edinenlere yazıklar olsun!” Mü’min kardeşler, bir başka mü’min kardeşlerini arkadan çekiştirir, hata ve kusurlarını bir bir döker, adeta bundan zevk alırlar. Oysa Allah Resulü’nün (a.s.m.) ifadesi açıktır: “(Gerçek) mü’min, asla sürekli başkalarını ayıplayan, lanetleyen, kötü ahlaklı ve çirkin sözlü (ağzı bozuk) kişi değildir.” Yemenli âlim Kádî Ahmed b. Muhammed eş-Şevkânî’nin kaleme aldığı bu eser iki risaleden oluşuyor: İlk risalede “gıybet”le ilgili âyetler, hadisler ve gıybetin haramlığıyla ilgili ilmî değerlendirmeler; ikinci risalede ise, “niyet, ihlas, takva ve yakîn, sabır ve rıza, tevekkül ve tefviz, zühd ve kanaat, tevazu, haset, kibir ve kişinin kendini beğenmesi”yle ilgili ayet ve hadisler yer alıyor.
Türler:
Kitabın Konusu:
172 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

172 syf.
·
Puan vermedi
Risaleler Eczadır
Kadı Ahmed B. Muhammed Eş- Şevkani'nin (1814-64) iki adet risalesi bu eserde toplanmıştır. Bunların konuları gıybet ve batıni hastalıklardır.  Risaleleri her zaman bu ümmetin serumları gibi düşünürüm. Bir konu da sıkıntı olduğunda, çare arandığında önemli alimlerden çıkmış; buna benzer muhtasar eserler ilaç gibi etki gösterirler.  Eş-
Gıybet Risalesi
Gıybet Risalesiİmam Şevkani · Nesil · 201314 okunma

Yazar Hakkında

İmam Şevkani
İmam ŞevkaniYazar · 6 kitap
Babasının kırk yıl boyunca kadılık yaptığı San‘a’da yetişti. Yemen’deki Zeydî imâmetinin kurulmasında ve idaresinde çok etkin olmuş, Osmanlı Devleti’ne karşı savaşlarda önemli roller üstlenmiş köklü bir aileye mensuptur. Şevkânî, devrin Zeydî muhitlerinde kabul gören müfredata uygun biçimde öğrenim hayatına başladı. Babasının desteği sayesinde bütün vaktini ilme hasredebileceği rahat bir gençlik dönemi yaşadı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.