Gizli Ajan

Joseph Conrad

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
309 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Casus
Bazı insanlara hiçbir zaman güvenilmeyeceğini bir kez daha farkettiğim kitap oldu. Gerçi belki biz de Bazı insanlara göre 'Bazı insanlar'ızdır. Bilemeyiz. Yine ve yine hep olduğu gibi kadının kahredildiği bir kitaptı. O dönemin kitaplarında neden hep kadın üzgün, mutsuz! Bıktım yani artık gerçekten. Kadınlar geçmişten bu yana hep
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
Reklam
312 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
~21° | Casus
Merhaba. Zamanında Baron Stott-Wartenheim adına casusluk yapan ve bir süre sonra da polisin değerli bilgiler almakta kullanmaya başladığı, kitabımızın ana karakterlerinden Adolf Verloc, kendisiyle bağlantılı anarşist arkadaşları: şartlı tahliyeli havari Michaelis, Karl Yundt, Yoldaş Alexander Ossipon ve ayrıca Profesör, Adolf Verloc'ın, ''hiçbir şeyi fazla deşmemek gerektiğini'' hayatının felsefesi hâline getirmiş biricik eşi Winnie Verloc ve onun zihinsel engelli ama çevresinde yaşanan kötülüklere karşı inanılmaz duyarlı kardeşi Stevie ve birkaç tane daha karakterin içinde yer aldığı aslında temel bir olayın muhteşem eleştirel bir dille anlatımı. Kitabı okurken önce ön sözü şöyle bir okudum. Kitapla ilgili birtakım bilgiler edindikten sonra kitabı baştan sona okudum. Şahsen
Joseph Conrad
Joseph Conrad
tarafından 1920 yılında yazılmış olan bu ön sözü, kitabı baştan sona okuduktan sonra okumanın, olayları pekiştirebilmen açısından daha yararlı olacağını düşünüyorum. Kitap temel bir olayın anlatımının yanında epey bir eleştiri içeriyor. Aslında eleştiri içermeyen hemen hemen tek bir sayfa bile yoktu. Genellikle belli başlı ''-izm'' ideolojilerine, döneminin zihniyetine ve toplumsal değerlere yönelik çok ağır ama yerinde eleştiriler içeriyor. Bu yüzden ilk başta okumak konusunda zorlanabilirsin ya da sıkılabilirsin. Ben sadece aynı konunun birçok kez aynı bakış açılarından eleştirilmesini biraz sıkıcı buldum ama elbette kitabı okurken yarım bırakmak aklımdan geçmedi. Kitapta beni en çok etkileyen genellikle Stevie ve kötülükleri engellemek isteyişiydi. Bir de tabi at arabası konusu... Keyifli okumalar!
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
6/10 puan verdi
·
28 günde okudu
Joseph Conrad’ın bu eserini okumak için farklı nedenlerden ötürü tam bir ay harcamışım, ne yazık. Halbuki 308 sayfadan oluşuyor. Eser beni başlarda içine çekemedi, o nedenle uzattıkça uzattım. Şimdi düşünüyorum da bu kitabı bir iki günde baştan sona okumadıktan sonra bağ kurmak gerçekten zor gibi geliyor. Çünkü ilk 70 sayfayı aşmak oldukça zor🥲 Casus adından da anlaşılacağı gibi okuyucuda bir dedektiflik öyküsü hissiyatı uyandırıyor, nitekim öyle de. Temelde bu şekilde görünse de yazar insan yaşamına farklı perspektiflerden bakmayı, ruhumuzun derinliklerinde olan esas gerçeği açığa çıkarmayı hedeflemiş. Verloc ailesinin yaşantısına, devletin üst tabakasında yer alan kişilerin acımasızlığına, tek yönlü iletişimin sorunlarına, yanlış bir temel üzerine kurulmuş bir evliliğe değinen Casus belirli başlı noktalarda “Acaba bir sonraki sayfada ne olacak?” hissiyatı uyandırmayı da başarıyor. Londra’da geçen bu kitabı belki yanlış zamanda okuduğum için, belki de yanlış ruh halinde okuduğum için açıkçası ben çok beğenemedim. Ünlü eleştirmen Leavis’den tam not alarak “kesinlikle bir klasik ve başyapıt” diye anılan Casus’u siz nasıl buldunuz? Haydi yorumlara
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
·
Puan vermedi
·
104 günde okudu
Joseph Conrad’ın ilk kez 1907 yılında yayımlanan ve orijinal adı “The Secret Agent” olan romanı. 1886 yılında Londra’da geçen romanı Conrad, 1894 yılındaki yarım kalan ve Greenwich Gözlemevi’ne karşı olduğuna inanılan bir bombalama eyleminden ilham alarak yazmış. Bir bombalama girişimin öncesi ve sonrasına eğilen hikâye eylem anına hiç değinmiyor
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
Reklam
309 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
SPOİLER İÇERMEZ FAKAT İPUCU İÇERİR.
‘’Bu çılgınlık ya da umutsuzluk eylemi, sonsuza kadar koyu bir sır perdesinin gerisinde kalacakmış gibi görünüyor. ‘’ Polonya asıllı İngiliz edebiyatının önemli yazarlarından Joseph Conrad, Casus adlı romanına kendisinin kaleme aldığı bir ön sözle başlıyor. Ön sözde kitabı ara vermeden ve fazla düşünmeden, romanda gelişen olaylar çerçevesinde
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Selamlar, hayırlı sahurlar herkese!
Şimdiii Kitap 70. Sayfaya kadar gayet normal hatta monoton bir hayatı anlatıyor diyebiliriz. Evin geçimini sağlayan tipik aile reisimiz Verloc ana karakter. Ama o da ne! Bir anda ana karakter ölüyor! Hemde bombayla! Bence kitap asıl 70. Sayfadan sonra başlıyor. Kitabı inceleyenlerin çoğu da bu cümleyi kurmuştur zaten. Bende 70. sayfaya gelince kendi kendime dedim ki "ahanda geldik, sıkı dur kızım şimdi başlıyoruz" :) Sherlock Holmes hiç okumadım ama onun kitapları hakkında bahsedilen kadar ımm ne denir? Heh, esrarengizdi. Bana göre öyleydi diyelim. Akıcı bir kitap okuyayım diyorsan tam sana göre! İyi okumalar :)
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap uzunca bir durgunluğun ardından, kıpırdanmaya başlayan dünya siyaset sahnesinin, gizemli zamanlarında kaleme alınıyor. Bir polisiye roman görüntüsünün altında, derin politik ve sosyolojik göndermelerin bolca bulunduğu bu eserde, bir çok ‘izm’ akımı hissettirilmeden irdeleniyor Conrad tarafından. Temposu düşük fakat dönem şartlarının iyi kavranabileceği bir garip eser ‘Casus’. Zincirleme reaksiyonun, insan hayatındaki yıkımına da hüzünlü bir örnek. Marquez’in, Kırmızı Pazartesi adlı eserinde geçen o meşhur cümlesini; (‘Bana bir ön yargı verin, dünyayı yerinden oynatayım.’) çağrıştıran ve Conrad’ın Casus’unda Profesör tarafından dile getirilen şu cümleyle tamamlamak gerek sanırım bu incelemeyi; Çılgınlık ve umutsuzluk ha! Ben bu ikisini kaldıraç olarak kullanayım, dünyayı yerinden oynatırım.. Belki de Marquez, Kırmızı Pazartesi eserinin ilhamını, Joseph Conrad’dan almıştı..
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
4/10 puan verdi
Merhabalar, ilk incelememi son okuduğum kitaptan yapmak istedim.. Bana göre casus un üslup ve dil anlatımında sıkıntı yok ama olayların çok detaya girmiş olması okurken insanı biraz sıkıyor. Dönem kitabı olduğu için modern klasikleri okumaya yeni başlayanlar için çok da iç açıcı olmaz. Tavsiye şudur ki okumak için acele etmeyin! En azından klasikler içinde belli bir doyuma ulaşmadan elinize almayın..
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
Reklam
309 syf.
6/10 puan verdi
·
13 günde okudu
İngilizceyi 20'li yaşlarda öğrenen Ukrayna asıllı birinin İngiliz edebiyat tarihine adını yazdırması oldukça zordur. İşte Joseph Conrad benim ilgimi böyle çekti. 1907 yılında yazdığı Casus romanında bir İngilizin Rus büyükelçiliği adına casusluk yaptığı ve bu sırada yaşanan olaylar anlatılıyor. 20. yüzyıl İngilteresinin anlatması sebebiye hoşuma gitti. Adolf Verloc bizim ana karakterimiz Casus. Tüm olaylar onun etrafında şekilleniyor. Onu çok seven karısı Winnie Verloc, yarım akıllı ve ona muhtaç yaşayan Stevie ve kayınvalidesiyle bir evde yaşayıp aynı evi dükkan olarak işletiyorlar.
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
309 syf.
8/10 puan verdi
Anarşist bir casusun dikkat çekmek amacıyla bilimi hedef alarak gerçekleştirdiği patlamayı ve tahmin edemediği sonuçlarını anlatan bir roman. Sevilen ve güvenilen bu karakterin, karısının güvenini nasıl sarstığı çok güzel yansıtılmış. Prof. Dr. Ünal Aytür hocamın muhteşem çevirisiyle daha ilgi çekici bir kitap haline gelmiş.
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
302 syf.
10/10 puan verdi
Eserin konusu yaşanmış bir olaydan yola çıkarılarak belirlenmiş. 15 Şubat 1894 yılında anarşistlerin yani sözde devrimcilerin Gözlemevine anlamsız bir saldırısı üzerine oluşan bir arkadaş muhabbetinde konuyu belirleyen yazar, bunun üzerine çok güzel bir hikaye inşa etmiş. Eserin eleştirdiği yer aslında anarşistlerin veya devrimci dediğimiz insanların, toplumun sefaletini ve yoksulluğunu görmeden fikirleriyle, eylemleriyle yönetimleri sarsmaya ve onları dize getirmeye çalışmasıdır. İşte yazar, insanlardaki yoksulluğa bir çare aramayan, toplumun sosyal yaşantısına ya da ekonomik yaşantısına bir katkı sunmayan aksine var olan düzeni daha da berbat eden sözüm ona kahramanlardan bahsediyor eserinde. Eserin 1920 basımında yazarın kitaba eklediği önsöz, eser bittikten sonra okunduğunda mükemmel bir nitelik daha kazanıyor eser. Kendisini acımasızca eleştirenlere çok güzel bir cevap vermiş. Ve bunu o kadar güzel dile getirmiş ki, eserdeki bütün sembolik imgelerin gerçekte ne olduğunu insan anlayabiliyor. Eserin yaratım sürecini de dile getiren bu önsöz, ayrıca yazarın eleştirilere verdiği sağlam bir cevap. Evet eser gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulanmış ve devrim ve anarşizmin arka fonunda neler yattığını yazar çırılçıplak bir şekilde gözler önüne seriyor.
Casus
CasusJoseph Conrad · Kapra Yayıncılık · 20231,481 okunma
309 syf.
6/10 puan verdi
·
53 günde okudu
Kitabın yazılış amacını çevredeki sefalet ve çirkinliği nesnel olarak anlatmaya çalıştığını söyleyen yazar; bir ülkeye hizmet eden bir casusun hayatını, yaşadığı zorlukları ve ruhunun derinliklerinde yatan gerçekleri anlatır. Kitabın son kısımları hariç olaylar yavaş ilerliyor ve karakterlere yönelik uzun betimlemeler yapılıyor. Bir dedektif öyküsünü anlatan bu eseri okumanız dileğiyle…
Casus
CasusJoseph Conrad · İş Bankası Kültür Yayınları · 20091,481 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.