Göç Yolları Tıkadı

İlhan Engin

Göç Yolları Tıkadı Yorumları ve İncelemeleri

Göç Yolları Tıkadı yorumları ve incelemelerini, Göç Yolları Tıkadı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Göç Yolları Tıkadı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.210 üzerinden
4 Kişi · 4 İnceleme
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap ( Göç Yolları Tıkadı ) ; Yazar İlhan Engin'in okuduğum ilk kitabıydı. Kitabın girişinde Necati Cumalı'dan okuduğum şu cümleler adeta kitabı özetlemiş gibi. " Biz fakirdik ama iyi insanlardık Bolluk yıllarında da Felaket günlerinde de. " İkinci Dünya Savaşı sırasında Trakya'da / Türkiye 'de yaşananlardan bir kesit. Tavsiye eder,iyi okumalar dilerim.
Göç Yolları Tıkadı
Göç Yolları Tıkadıİlhan Engin · Çağlayan Yayınevi · 19559 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
GÖÇ YOLLARI TIKADI (1955) / İLHAN ENGİN
Eser, 1939-1941 seneleri arasında II. Dünya Savaşı’nın Trakya’daki bir ilçe halkı üzerindeki etkilerini anlatır. 1939 yılında Almanya’nın Polonya’ya girişiyle birlikte başlayan savaş radyodan gün be gün takip edilir. Harp adım adım Türkiye’nin sınırlarına yaklaşmaktadır. Olup biteni başta soğukkanlılıkla takip eden ilçe halkı İtalya-Yunanistan savaşıyla paniğe kapılmaya başlar. Hükümetin sınıra asker yığmaya ve daha batıda, sınıra daha yakın noktalarda yaşayan insanların ülkenin iç kesimlerine göçmeye başlamaları ilçe halkını tedirgin etmeye başlar. Bir gün kaymakam da eşini ve çocuklarını İstanbul’a yollar. Daha sonra ilçenin zenginleri ve memurları bu halkaya dâhil olurlar. Bu durum, halkı iyice savaş psikolojisi içine iter. Ekmek karneyle verilmeye başlar. Daha kötüsü verilen ekmeğin miktarı da bir müddet sonra azaltılır. Halk tamamen korku, telaş ve güvensizlik duyguları içine girer. İlçe halkı da kafile kafile İstanbul ve Anadolu’ya göç etmeye başlar. Sonunda ilçe iyice ıssızlaşır. Romanda yer verilen başlıca temalar; savaş psikolojisi, dostluk, komşuluk ve aşktır. Bir yan karakter olarak kaymakama romanın çok küçük bir kısmında temas edilir.
Göç Yolları Tıkadı
Göç Yolları Tıkadıİlhan Engin · Çağlayan Yayınevi · 19559 okunma
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
İlhan Engin'in Göç Yolları Tıkadı adlı romanının konusu Trakya'da bir kasabada geçer.Yaklaşan İkinci Dünya Savaşının burada yaşayan kasabalılar üzerindeki etkisi, üzerinde durur.Almanların ilerleyişi, savaştan kesitler zaman zaman okuyucuya gazete haberi gibi romanın içinde verilir.Kahvede toplananların başlıca korkusu savaşın hangi şekilde seyr ettiği ve kendilerini etkileyip etkilemeyeceğidir.Romanın ilerleyen sayfalarında askeri birliklerin hudut sınırına doğru hareketlenmesi ve kasabadan birkaç gencin askere alınması endişeleri iyice doruğa çıkarır.Ailelerini yaklaşan savaşın etkisinden kurtarmak isteyenler başka yerlere gönderir.Böylece Edirne'den başlayarak tüm Trakya bölgesinde savaş çıkma endişesiyle İstanbul ve Anadolu istikametine doğru bir hareketlilik başlar.Yazar savaşın kasabada yaşayan insanlar üzerinde bıraktığı korku ve endişeyi bu romanında çok güzel, akıcı bir dille anlatır.Savaşın getirdiği yoksulluk, açlık romanda ele alınan diğer temalar olarak dikkatl
Göç Yolları Tıkadı
Göç Yolları Tıkadıİlhan Engin · Çağlayan Yayınevi · 19559 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Savaş endişesi
Kitap İkinci Dünya savaşı yıllarında trakya bölgesinde yaşayan insanların savaş endişelerini ve savaş karşısındaki tutumlarını anlatıyor göç edenler, kaçanlar, elime silah alıp savaşırım diyenler ve toplumdaki zıtlıklar Toplum gerçekçi kitap türü örneği diyebiliriz fakat toplumcu kitaplar gibi ağa-köylü, zengin-fakir veya ezen-ezilen konuları yok bir savaş var ve sınırlara doğru yaklaşıyor.
Göç Yolları Tıkadı
Göç Yolları Tıkadıİlhan Engin · Çağlayan Yayınevi · 19559 okunma