Göğü Delen Adam Konusu

Papalagi denince beyazlar ya da yabancılar anlaşılır. Ama sözcüğü sözcüğüne çevrilirse göğü delen anlamına gelir. Samoa'ya ilk misyoner bir yelkenliyle gelmişti. Yerliler bu beyaz yelkenliyi ufukta bir delik olarak gördüler, beyaz adamın içinden çıkıp kendilerine geldiği bir delik. O, göğü delip geçmişti. Yüzyılımızın başlarında yayımlanan Göğü Delen Adam bugün artık bir yeşil klasiği olarak okunurken, başlığının kaynaklandığı şiirsel metafor, bir de düz anlam içermeye başlıyor; çünkü Papalagi sonunda göğü gerçekten delmeyi başardı, "ozon deliğinin" içinden ne tür bir yelkenlinin çıkageleceğiniyse zaman gösterecek. Ahmet Güngören/Çerçeve Teknolojinin günlük yaşamımıza getirdiği açmazlar her gün dünyamızda yeni "handikap"ların kapılarını aralamıyor mu? Birincisi bu "handikap"ları yalın, süssüz bir dille anlattığı için önemli Göğü Delen Adam. Uygarlığımızın bu karmaşasında yönelttiği acımasız okların hedefini bulması açısından önemli. Basit de olsa eleştirisini haklı gerekçelere dayandırması açısından önemli. İkincisi, bize pek az bildiğimiz dünyaların ufkunu açmasından önemli. Refik Durbaş/Milliyet Sanat Sadece keyif için değil, üniversitede sosyoloji, antropoloji derslerinde ve hatta liselerde sosyal bilgiler derslerinde bile okutulabilir. (...) Gerçek bir Samoalının gözleriyle Batı'yı görmek, insanın ufkunu çok genişleten, yorumlara yepyeni boyutlar kazandıran bir süreç. Semra Somersan/Cumhuriyet
Çevirmen:
Levent Tayla
Levent Tayla
Tasarımcı:
Gökçe Alper
Gökçe Alper
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Yayınlanma Tarihi: Haziran 2020Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Der Papalagi
ISBN: 9789755393407Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Ege

@BayW
24 Ocak 2022 22:15
Puan vermedi
Nereden başlasam bilemiyorum. Bazı kitaplar vardır size farklı pencereler açar ve siz farklı atmosferleri solursunuz. Bazı kitaplar da vardır ki sizi öyle pencereyle falan kandırmaz, tutar kolunuzdan gökyüzüne çıkarır ve size seslenir; bak işte sen dünyayı sadece kendi etrafında olanlardan ibaret
442 etkileşim
Kayaberk İpek

Kayaberk İpek

@kayaberkkk
24 Aralık 2021 20:36
8/10 puan verdi
ㅤ ''Kötü olmamızın, karanlıkta olmamızın sebebi ışığı tanımıyor olmamızdı. Oysa Papalagi, ışığı tanımasına rağmen, karanlıkta ve kötülük içinde yaşıyor.'' (s. 98) Her şeyden önce kitabın ismiyle başlamak istiyorum: Der Papalagi. ‘’Papalagi’’ Samoa dilinde ‘’Göğü Delen Adam’’
206 etkileşim
NrdnAhmt

NrdnAhmt

@biblokur
19 Mart 11:36
7/10 puan verdi
Yere çizilmiş bir rakamın başında duran iki kişi vardır. Birisi 6 olduğunu söylerken, diğeri 9 olduğunu söylüyor. Aslında ikisi de haklıdır. Ancak bakış açıları farklı olduğu için her ikisi de diğerinin gözünden yanılıyordur. Bahsetmiş olduğum bu hikâyeyi birçoğumuz biliyoruzdur. O kişilerin önünde iki seçenek vardır; ya orada sayının ne olduğu konusundaki fikirlerini savunarak beklemeye devam ederler ya da yerlerini değiştirip düşüncelerindeki farkı görebilirler. Esasında bakış açısı dediğimiz şey tam olarak budur. İnsanlar, hayata bakış açısının biçimlendirilebilir ve değiştirilebilir olduğunu anlasaydı, empati yapabilip farklı düşüncelere saygı duysaydı belki de dünya bambaşka olabilirdi. Kitabın içeriğine geçemeden girizgâh uzun olduğu için kusura bakılmasın.
Göğü Delen Adam
kitabını biraz daha anlayabilme adına lüzum hissettim. Bizler içinde bulunduğumuz durumlarla sürekli aynı şekilde muhatap olduğumuz için,o durumlara alışıp kanıksamış oluruz. Böylece hadiselere objektif bakamayız.
Göğü Delen Adam
kitabında kanıksadığımız bu şeylere, dışarıdan bir gözle hatta yaşam şeklini cok rahat bir şekilde elestirebildiğimiz bir kabile şefi gözüyle bakıyoruz.Binalar icinde yaşayan bizler, onun gözünde sert bir kabuk içinde yaşayan midye gibidir. Bizler için çok önemli olan para, onun gözünde, insanların vicdanlarını, mutluluklarını yitirebildiği yuvarlak metal veya ağır kağıttan baska bir sey değildir. Bunlar gibi bir çok örnek mevcut kitapta. Basit bir dille aktarılmış olması ve kısa olduğundan hemen bitirilebilir oluşuyla, farklı bakış açısı yakalamak isteyenlere tavsiye edebilirim. Iyi okumalar...
70 etkileşim
Biolric

Biolric

@yasminnnniz
23 Nisan 22:09
8/10 puan verdi
"Papalagi denince beyazlar ya da yabancılar anlaşılır. Ama sözcüğü sözcüğüne çevrilirse "göğü delen" anlamına gelir. Samoa'ya ilk misyoner bir yelkenliyle gelmişti. Yerliler bu beyaz yelkenliyi ufukta bir delik olarak gördüler, beyaz adamın içinden çıkıp geldiği bir delik. O, göğü delip geçmişti." Kitap bir yerli kabilesinin liderinin notlarından derlenmiş. Lider uzun yıllar boyunca beyaz insanların yaşamlarını ve değerlerini inceleme fırsatı bulmuş ve kendi kabilesine anlatmış. Lider, biz insanlara bizim bakmadığımız bir pencereden bakıyor. Bazı yerlerde gerçekten kendi hayatımda "Neden?" diye sorduğum birçok şey oldu. Ama liderimize katılmadığım yerlerde oldu tabi..:) Anlatım şekli o kadar içten ve basit ki bazı yerlerde gülümsetiyor. Kendi kelimeleriyle bildiği kadarıyla anlatıyor liderimiz. Kendimizi yeniden değerlendirmek adına kitabı okumanızı tavsiye ederim. Keyifle okuyun...:)
35 etkileşim
Zeynep Ayan

Zeynep Ayan

@Atam2013
23 Şubat 13:04
8/10 puan verdi
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Kitap bende Mandıra Filozofu filmindeki " Mandıra Filozofu" karakteri konuşuyor da ben de onu dinliyormuşum hissini yarattı. Modernleşmenin insanlığı nasıl boğazladığını fark etmemizi sağlayan bu kısacık eser, Alman yazar
Erich Scheurmann
tarafından, seyahata çıktığı Samoa adasında tanıştığı kabile reisi olan Tiave'li Tuiavii' nin konuşmalarından esinlenerek yazılmıştır. Yazar eseri gayet anlaşılır ve sade bir dille yazmasına rağmen bir oturuşta bitiremedim. Çünkü anlatılan gerçekleri bir anda sindirmem kolay olmadı. Kabile reisi, biz okurlara her ne kadar düşünmenin gereksiz olduğunu söylesede ben düşünmeden edemedim. Herşeyi, herkesi sorgulamaya itte. Dünya nedir? İnsan nedir? Eğitim gerekli mi? Giyinmesek olur mu? 500 sene önce yaşasaydım ne için çabalardım? Makineleşme bizi nereye götürüyor? İnsanlar gerçekten Tanrı ile mi yarışıyor? Gibi gibi.... Kitap bittikten sonra herşeyin kendi ürettiğimiz bir saçmalık olduğunu aslında yaşamak için bazı koşullanmalar bulmamızın ne kadar yorucu ve anlamsız olduğunu farkettirdi. Ama bir yandan okuyanları, savunduğu düşünceler bakımından ikiye ayıracak türden bir kitap. "Güneş ne güzel parlıyor" diye düşünmeye başlar o an. Ama bu yanlıştır işte. Büyük bir yanlış hemde. Akıllı bir Samoalı güneşin sıcak ışıkları altında kollarını, bacaklarını gevşetir ve hiç bir şey düşünmez. Güneşi bir tek kafasıyla duymaz elleriyle, ayaklarıyla, bacaklarıyla, karnıyla bütün organlarıyla hisseder. (syf:89) Sevdiğim bir alıntıyla sonlandırmak istedim.
5 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Erich ScheurmannYazar · 3 kitap
Erich Scheurmann, 1878 doğumlu Alman bir yazardır. Çocukluğu ve tahsil hayatı daha çok resimler çizerek geçse de şüphesiz ki kariyerinin en önemli noktalarında yer alan Papalagi , dilimize Göğü Delen Adam | Ayrıntı Yayınları olarak çevrilen, kitabı ile büyük bir ilgi uyandırmıştır.

Göğü Delen Adam Sözleri ve Alıntılar

Nuri Kana

Nuri Kana

@NuriKana
17 Şubat 2021 23:27
“Herkes kendi zayıflıklarını bildiği için kimse bir diğerine güvenmez.”
797 etkileşim
Aysel

Aysel

@aysel_f
15 Mart 2015 16:36
"Eğer insan çok fazla 'şey'e gereksinim duyuyorsa, bu büyük bir yoksulluğun göstergesidir."
462 etkileşim
Banu Bedir

Banu Bedir

@okuyan1doktor
03 Temmuz 15:32
Bu köylerde, kentlerdekinden başka türlü düşünen insanlar yaşar. Bunlara toprak insanları denir. Yarık insanlarından daha çok yiyecekleri olduğu halde elleri daha kaba, örtüleri daha kirlidir. Yaşamları diğerlerinden çok daha güzel ve sağlıklıdır: ama kendileri buna inanmaz; ve toprağa basmayan, tohum elip ürün biçmeyen, bu yüzden onlara boşgezer gözüyle bakan yarık insanlarını kıskanırlar. Onlara karşı düşmanlık güderler. Onlara kendi topraklarında yiyecek sağlayan, meyve toplayan, yağlanana kadar sığırları otlatan ve sonra da yarısını yarıktakilere veren hep toprak insanlarıdır çünkü. Tüm yarık insanlarına yiyecek sağlamaktan canları çıkar. Yine de, neden öbürlerinin örtülerinin daha güzel, ellerinin daha beyaz olduğunu, neden kendileri gibi güneşten terleyip, rüzgarda üşümek zorunda kalmadıklarını bir türlü almaz kafaları.
6 etkileşim
Zeynep

Zeynep

@Zeynepklnc
26 Haziran 17:46
Ama biz güneşin ve ışığın özgür çocukları, Büyük Ruh’a sadık kalmalı, böyle taşlarla onun kalbini kırmamalıyız. Yalnız yolunu şaşırmış, hastalıklı ve tanrının elini elinde hissedemeyen insanlar bu taştan yarıklar arasında güneşten, ışıktan ve yelden yoksun kalarak mutlu olabilirler. … Mutluluğumuzu taştan kutular, gürültü, duman ve yarıklarla yok etmeye çalıştığında karşısına dikilmeliyiz.
3 etkileşim
Yasemin

Yasemin

@yasemininkutuphanesi
30 Mayıs 10:17
“Eğer insan çok fazla “şey” e ihtiyaç duyuyorsa bu büyük bir yoksulluğun göstergesidir.”
8 etkileşim

Göğü Delen Adam İletileri

Kitap çekilişi
Arkadaşlar herkese selamlar, uygulamayı ilk kullandığım zamanlar çok bilinmemekle beraber kullanım amacı da daha safiyane duygular barındırıyordu. Lakin son dönemde İnstagram ve Twitter gibi kullanılmaya başlandı. Hatta uygulamada sık sık kitap çekilişleri yapılırdı. Bu nedenledir ki bir kitap 📕 çekilişi yapmaya karar verdim. Kitap çekilişi sonucunda 1 erkek 1 kadın olmak üzere 2 kişi birer kitap kazanma şansı elde edecektir. 5 kitaptan oluşan bir listeden, çekilişi kazanan arkadaşa seçtiği 1 kitap hediye edilecektir. ÇEKİLİŞ ŞARTLARI: 1- Bu gönderiyi ve profildeki sabitlenmiş gönderiyi beğen, 2- Bu gönderiyi paylaş, 3- Bu profili takip et. KİTAP LİSTESİ: 1-
Pulbiber Mahallesi
Pulbiber Mahallesi
Sevme Sanatı
Sevme Sanatı
Ölüm Korkusunu Yenmek
Ölüm Korkusunu Yenmek
Toplum Sözleşmesi
Toplum Sözleşmesi
(Çekiliş sonucu 29.04.2023 günü saat 21:30’da açıklanacaktır)
Bizi, ışığı getireceğinize inandırmıştınız, oysa sizin niyetiniz bizi de kendi karanlığınıza çekmekmiş.
Defaatle Okunası İncelemelerin Listesi;
Gayreti için
Ömer Gezen
Ömer Gezen
' e ve tüm dostlara teşekkür ederim.Sizler de bu anlamlı harekete katılmak isterseniz #51007323 {Liste Güncellenecektir. Yoruma Siz de Sevdiğiniz İncelemeleri İliştirebilirsiniz.} *Gülnaz Eliaçık
"..para vermeden herkesin yararlanabileceği tek bir şey buldum: Hava. Havanın da, yalnızca unutulduğu için parasız olduğunu sanıyorum." "Ama, hele bir sormak gerek, acaba pek düşünmeyen mi aptal, yoksa çok fazla düşünen mi?" "İnsanın yüreği, ancak bütün organları ve duyuları bir arada hareket ediyorsa sağlıklı, mutlu olabilir, yoksa bir bölümü canlı diğer bölümleri ölüyse asla.." "Tanrı, bütün insanlara ellerini uzatır. O, birinin diğerinden daha fazla şeye sahip olmasını ya da birinin “Ben güneşte yatacağım ama senin yerin gölge.” demesini istemez. Hepimizin yeri güneşin altıdır.." "Eğer insan çok fazla 'şey'e gereksinim duyuyorsa, bu büyük bir yoksulluğun göstergesidir.."
Göğü Delen Adam
Bize ışığı getireceğinize inandırmıştınız oysa sizin niyetiniz,bizi kendi karanlığınıza çekmekti.