Gömülü Şamdan

Stefan Zweig

2020 2. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2020 20:29
7 yaşında şahit olan Benjamin 88 yasında görevini yerine getirmiş son şahit olarak ağzı sımsıkı kapalı bir şekilde öldü . Hayata gelmenin bir amacı olduğunu anlatan çok harika bir kitap . Yahudilerin inançları uğruna , yedi kollu şamdan için yapabileceklerini anlattı . Bazen Tanrıya isyan ettiler bazen Tanrıdan bir işaret beklediler . Benjamin ölümü beklerken Zekeriyanın planı sayesinde Kudüse şamdanı bıraktı. Okumadığım her gün için çok üzgünüm . Stefan harika bir yazar .
2023 11. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 19:13
Akut etki gösteriyor. Okuduğunuz an bilginiz artıyor, zamana yaymadan. Sade ve anlaşılır bir dil ile kaleme alınmış. Keyifle okudum ben. Okunası. Yine de yazarın en beğendiğim kitabı hala Satranç:) ikinci sıraya Gömülü Şamdan'ı eklerim.
2021 34. kitabı
Güzel bir kitaptı açıkcası yazarın şimdiye kadar okuduğum en akıcı kitabı buydu diyebilirim bir çırpıda bitti.. Bence şans vermelisiniz.. Hayatınızın belli dönemlerinde okunması gerektiğini düşünüyorum yani çok genç olan arkadaşlar okumasın ki kitap yanlış yorumlanılmış olmasın..
2021 5. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2021 01:49
Zwieg'in bolca mistik analizi ile, inancına, seçilmiş insanlar oluşuna göndermeler yaptığı, herhangi bir ders çıkarmanın pek olası olmadığı büyüklere kendi zarif anlatımıyla masalı. Bir kaç ilginç tarihi bilgi kitaptan tek kazanımım. Not: Her hangi bir inanca düşmanlığım yok. Hepsine eşit mesafedeyim.
·160 syf.·
2020 12. kitabı
Yahudi bir millet icin kutsal sayılan bir şamdanın yuvasindan yagmalanarak çalınmasını ve bu şamdanı tekrar kutsal topraklara getirmek için cabalayan Benjamin isminde bir adamın hikayesini anlatıyor. Zweig'i seven biri olarak umduğumu buldum diyebilirim. Sıkmadı, akıcıydı. Bir otobus yolculuğunda başladım ve bitirdim.
2019 91. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2019 06:18
Eserde dikkatimi çeken şey bir milletin değer verdiği, kutsal gördüğü emanetler için nasıl malını, canını ortaya koyduğunu, hayat tarzlarını, yaşayışlarını o emanetlere göre şekillendirdiğini ve tüm sevinçlerinin, neşelerinin, kaygılarının, hüzünlerinin kaynağının yine o emanetler olduğu göstermesiydi. Yazar eserinde yedi kollu şamdan ile okuyucuları tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Parçalanan medeniyetler, yıkılan tapınaklar ile elden ele, ülkeden ülkeye geçen serüveni akıcı ve anlaşılır bir dille ama kendi standartları dışında bir tarzda kaleme aldığı farklı bir kitap olmuş.
2020 10. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2020 21:14
Kitabı genel olarak beğendim. Bu Stefan Zweig'in okuduğum ikinci kitabı, açıkçası ilk okuduğum kitabını daha çok beğenmiştim. Diğer kitaplarında görüşmek üzere...
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Martı yayınları · 201817,9bin okunma
Herkesin inancı kendi için kutsaldır...
2022 11. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2022 17:12
Çok keyif alarak bir çırpıda okuduğum bir kitap oldu "Gömülü Şamdan"... Zweig; dinine dair tüm samimi duygularını ve inancına olan bağlılığını yansıtmış kitaba... Yahudiliğin çoğu açıdan hep gizemli kalan tarihçesini bir kez de bir yahudinin kendinden dinlemek istiyorsanız okumalısınız. Daha 7 yaşında kendine yüce bir amaç edinen Benjamin'in sadakat ve inanç dolu yaşamı akıp giderken, döneme dair enteresan bilgilerde edinebilirsiniz...
Edebiyat & Roman
2020 12. kitabı
Okunma: 20 Mart 2020 18:30
Yahudiler için kutsal olan bir şamdanın , Yahudilerin çileleri ve hayatları ile bağdaştırarak, şamdanın huzur bulduğu yere Kudüs'e götürülmesi gerektiğini, Yahudiler için önemli biri olan Benjamin Marnefesch'in bu kutsal yolculukta ona yardım ettiğini anlatan bir öykü kitabı. Yahudilerle ilgili birkaç farklı bilgi öğrenmiş oldum kitap sayesinde. Ama bilinen bir gerçeği işlemekten hiç çekinmemiş. "Seçilmiş olanlar", bir avuç Yahudiler. Bu görüş bize mantıksız gelsene bu dini benimseyenler İsrail dışındaki Yahudileri çok önemsemezler hatta onlara Musevi derler , kendilerine işe Yahudi. İlginç bir bakış açısı. Kitap akıcı, rahat okunur bir kitap. Konu sizi pek kendine çekmeyebilir fakat okumak için uykun bir kitap. Dili sade , açık ve anlaşılır. Güzel betimlemelere ve söz sanatlarına da bol bol yer vermiş. Stefan Zweig'in de Yahudi olabileceği aklıma geldi ki büyük ihtimal öyle. Bunu bilmiyordum.
2023 49. kitabı
#gömülüşamdan /49/ #stefanzweig @martiyayinlari #deryaninkutuphanesinden "Cahil olmaktansa soru sormak daha iyidir.Sadece soru sorarak bilgi ediniriz ve sadece bilgi sayesinde dürüstlüğe giden yolu bulabiliriz. " "İnsanın sahip olduğu her şey ona sadece ödünç verilmiştir ve bunların verdiği mutluluk bir gölge kadar geçicidir..." Selamun Aleyküm CanlarBugün sizlere #moderndünyaklasikleri 'nden olan çok sevdiğim bir yazarın eseri ile geldim. Bende yeri her zaman bambaşkadır. Yakından takip eden arkadaşlar bilirler zaten benim #zweig tutkunluğumu... Kitaba adını veren şamdan, Yahudilik’te kutsal kabul edilen ‘Menora’ dır... Kitap 455 yılında Vandalların ve Alanların kralı Genseric’in ordusuyla Roma İmparatorluğu’nun başkenti Roma’nın kapılarına gelmesiyle başlıyor... Şehri yağmalayan ordu ne var ne yok götürüyor ve Yahudilerin kutsal olarak inandıkları şamdana da el koyuyorlar. 11 yaşlı adam, 8 yaşında bir çocuğu da yanlarına alarak şamdanın peşine düşüyor ( çocuğu yanlarında alma sebepleri;yaşanılan her şeyi küçük çocuğun geride kalanlara ve yeni nesile aktarması icin). Yaşlıların en bilgesi olan Haham Eliezer, küçük çocuğa Menora’yı ve Yahudiler için önemini anlatır... Velhasıl Kelam şamdanı elde edemezler... Ve yıllar sonra küçük çocuk Benjamin 86 yaşında şamdanı Yahudilere geri vermesi için Bizans’a gider... Okur kitlenin bir çocuğunun okumuş olduğu bu güzel eseri bende severek okudum... Funda Keskinsoy 'm ile harika bir okuma oldu Stefan 'ın harika betimlemeleri, psikolojik analizleri, dönemin tarihi olayları üzerinden bilgileri ile Yahudiler için kutsal kabul görülen Menora'nın hikayesi... #okudumbitti #kitapyorumu #alıntı #edebiyat #klasik #book #booklover #like

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.